V Krki pojasnjujejo, da so osnovni ekonomski kazalci za Rusijo ugodni ne glede na zniževanje cen nafte, zaostritev finančne krize ter posledice vojaškega spopada v Gruziji. "Cena nafte je še vedno na visoki ravni, tako da financiranje zastavljenih razvojnih projektov ne bo upočasnjeno," so pojasnili v službi za odnose z javnostmi v Krki.

Na ruskem trgu, ki je največji posamični trg za Krko in ima v strukturi prodaje 17-odstotni delež, zato novomeška farmacevtska družba ne pričakuje padca prodaje. "Za leto 2009 načrtujemo rast," navajajo v podjetju, ki plačilni promet na ruskem trgu opravlja v evrih in rubljih.

V Gorenju menijo, da mednarodna finančna kriza ne bo bistveno ogrozila ruskega trga, saj se napovedi izboljšujejo. "Kriza ne bo ogrozila načrtov," so prepričani. Velenjska družba v Rusiji proda 15 odstotkov celotne proizvodnje. Kot ugotavlja, se v zadnjih letih opazno izboljšujejo razmere - delež sive ekonomije pada, razmeroma ugodna in vse bolj poenostavljena je fiskalna politika.

Po ocenah Gorenja, ki ima predstavništvi v Moskvi in Krasnojarsku, ima ruski trg na področju gospodinjskih aparatov velik potencial, v podjetju načrtujejo od 20- do 25-odstotno rast letno, so še pojasnili.