V letnem gledališču Križank bo nastopil Bonobo z osemčlansko skupino, katerih nastop je v zadnjih nekaj letih postal prava festivalska atrakcija. Bonobo, ki je pred dvema letoma v razprodanem Klubu K4 navdušil s svojim DJ setom, bo tokrat s skupino prikazal enega globalno najbolj cenjenih nastopov na področju počasnejše, organske jazz in funk elektronske glasbe. Poleg pevke Kathrin, katere zadimljeni soulful glas zbuja nadvse sočna občutja, bodo za vizualne užitke ob nastopu Bonoba s skupino skrbeli priznani hrvaški umetniki Zvuk Broda in Onoxo.

Prav posebna paša za oči in ušesa bo nedvomno tudi nastop nosilcev lovorike najboljšega skrečerja in beatboxerja Velike Britanije – svoje veščine, ki se gibljejo na meji mogočega, bosta predstavila JFB in Beardyman. Izdelala sta izjemno inovativen nastop Battlejam, ki je kombinacija beatboxanja, skrečanja in beatjugglinga v živo, vse pa se dogaja spontano in v sodelovanju s publiko.

V preddverju bosta medtem za vesele nogice skrbela dva nemška gosta, Michael Fakesch in Raz Ohara. Prvi se bo predstavil z DJ setom, ki je poln eklektičnosti, veščin turntablizma, hitrega menjavanja skladb, intenzivnosti in nepredvidljivosti, Raz Ohara pa s solo live-actom, ki je funky parada tech-gruva, začinjena z živim semplanjem Razovega glasu, ki spominja na mešanico Princa in Becka.

V Klubu K4 bosta na otvoritvenem after partiju, ki se bo pričel ob 24. uri, klet nedvomno zatresla Alix Perez in Jazzanova (Alex Barck). Alix Perez je eden najprodornejših didžejev in producentov »soulful« in liquid drum 'n' bassa, ki ga težkokategorniki tega žanra ter vsi omembe vredni glasbeni mediji označujejo kot "prihodnost drum'n'bassa". Pod imenom Jazzanova pa se predstavlja skupina šestih DJ-jev in diggerjev, od katerih k nam prihaja Alex Barck, po vsej verjetnosti najboljši DJ tega kolektiva. Jazzanova so eni najpomembnejših svetovnih ustvarjalcev nu-jazza in jazz house stila. Njihov edinstveni zvok prepleta soul, hip hop, jazz in house glasbo v univerzalno privlačne groove.

Rdečo nit dogajanja v letnem gledališču bo pletlo dvanajst najboljših domačih raperjev, izbranih na dveh predizborih v Novi Gorici (Mostovna, 6.9) in Škofji Loki (Rdeča Ostriga, 12.9.), ter avtomatično uvrščeni prvi štirje z zadnjega prvenstva. Freestyle rapanje je svoboden, improviziran in neobremenjen tok besed na določeno temo, ki hkrati poskuša ostati v stiku z ritmično podlago DJ-ja. O uvrstitvah 16 najboljših v deželi tej bosta odločali tako žirija kot publika, ki v svojih rokah drži odločilni glas. Državno prvenstvo je eden večjih in bolj prepoznavnih dogodkov na raperski sceni, ki je v preteklosti med zvezde izstrelil danes vsem dobro znana imena, kot so Trkaj, Zlatko in N'Toko. Glede na število obiskovalcev preteklih prvenstev je dogodek zrel za večje prizorišče in tako se bo saga o improviziranem rapanju iz glave nadaljevala na velikem odru ljubljanskih Križank.

Breakdance tekmovanja so izven meja Slovenije izredno priljubljena, na Utripovem mednarodnem obračunu B BOY UTRIP pa bo nastopilo osem B Boy ekip, in sicer štiri slovenske (Ill Skillz, The Rock, Warriorz in FireFlame) ter po ena iz Nizozemske (Got Skillz), Avstrije (Moving Shadows), Italije (Feet For Funk) in Hrvaške (Funky Thoughts), ocenjevali pa jih bodo trije izkušeni mednarodni sodniki. Za glasbeno podlago v ritmih funka in rapa bo skrbel DJ Sushi, tudi sam B Boy, ki dobro ve, kako glasba vpliva na plesalce.