ATVP je, kot smo prejšnji teden razkrili v Dnevniku, na podlagi podatkov Banke Slovenije o denarnih tokovih ugotovil, da je februarja Infond Holding na transakcijski račun od Pivovarne Union dobil dobrih 18 milijonov evrov. Kmalu zatem je Infond Holding, katerega največji lastnik je posredno Boško Šrot, sodeloval pri prevzemu Laškega. Boško Šrot, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Pivovarne Union, je nadzornikom včeraj zagotovil, da spornih poslov ni bilo.

Da je denarni tok med Infond Holdingom in Pivovarno Union obstajal, je v odzivu na naše poročanje priznal že sam Infond Holding. Razkril je namreč, da je 4. januarja, torej slab mesec pred objavo namere za prevzem Pivovarne Laško, prodal 1,922.321 delnic Elektra Maribor Pivovarni Union, za kar "je prejel večji del kupnine v višini 18,1 milijona evrov". Sodeč po naših podatkih, ki jih v Pivovarni Union in Infond Holdingu niso hoteli komentirati, je bil drugi del kupnine v višini 1,5 milijona evrov poravnan v začetku aprila.

Toda ob tem poslu se še vedno zastavlja več vprašanj. Tako se pojavlja sum, da je Union delnice Elektra Maribor preplačal in s tem omogočil, da je Infond zbral več sredstev za prevzem Pivovarne Laško. Pivovarna Union je namreč za delnico Elektra Maribor odštela kar 10,5 evra, čeprav se je s to delnico v začetku leta na sivem trgu trgovalo po ceni med 7 in 8 evrov. Če bi Union za delnico na primer odštel 7 evrov, bi Infond dobil okoli 6,7 milijona evrov nižjo kupnino. Jasno ni niti to, zakaj je v delniški knjigi Elektra Maribor kot lastnik delnic še vedno vpisan Infond Holding.

Iz Uniona na konkretna vprašanja, kako so določili ceno in kako komentirajo stanje v delniški knjigi Elektra Maribor, nismo dobili konkretnega odgovora, zagotovili so le, da uprava kot dober gospodar skrbi za premoženje Uniona. Nakup delnic Elektra Maribor so upravičili s tem, da gre za dobičkonosno portfeljsko naložbo, ter pojasnili, da ima družba v letnem načrtu predvidena sredstva za finančne naložbe, za konkreten plasma finančnih sredstev pa se odloča glede na ponudbo in tržno situacijo. "Odločno zanikamo, da bi Pivovarna Union pomagala pri financiranju prevzema Pivovarne Laško," so komentirali ocene, da so z nakupom delnic po ceni nad tržno dejansko pomagali Infond Holdingu pri financiranju prevzema Pivovarne Laško, večinske lastnice Uniona. Njen predsednik uprave Boško Šrot pa je posredno lastnik Infond Holdinga in s tem Laškega.

Z ocenami, da bi Union z nakupom delnic od Infond Holdinga pomagal pri prevzemu Laškega, se ne strinja niti Boško Šrot, ki pa ni komentiral očitka, da je Union preplačal omenjene delnice. Za primerjavo omenimo, da je Elektro Maribor lani ustvaril vsega 6,4 centa čistega dobička na delnico, v poslu med Infondom in Unionom pa je bila cena za delnico kar 163,6-krat višja. Če bi na primer Pivovarna Laško po takšnem vrednotenju kupovala delnice Mercatorja, bi za delnico odštela več kot 1900 evrov oziroma skoraj devetkrat več, kot je trenutno vredna na borzi.

"Uprava Pivovarne Union dela samostojno, v korist družbe in njenih lastnikov. Kot lastniki Pivovarne Union ocenjujemo, da je sklenjeni posel za nakup omenjene naložbe dober in da bo ob prodaji dosežena višja cena," pravi Šrot.

suzana.rankov@dnevnik.si