Na območju Emonike so že v 70-ih letih potekala obsežna zaščitna arheološka izkopavanja, pri katerih je bilo odkrito okoli 1000 antičnih grobov. V letošnjem letu je bilo na območju med Dunajsko in Vilharjevo cesto ter Trgom OF raziskanih še dodatnih 6335 kvadratnih metrov površine.

V tokratnih izkopavanjih je bilo odkritih veliko novodobnih jam, jarkov in zidov ter 434 antičnih grobov iz časa od druge polovice 1. do 4. st.n.št., ki pripadajo severni emonski nekropoli. Slednja se razprostira od Kongresnega trga do Gospodarskega razstavišča, ob severni vpadnici v Emono, ki je najverjetneje potekala pod traso današnje Dunajske ceste in z že preko 1400 grobovi predstavlja najbolje raziskano emonsko grobišče.

Od vseh 434 odkritih grobov je kar 78,8 odstotkov žganih pokopov, saj je v prvih dveh st.n.št. kot način pokopa v rimskih mestih prevladovala upepelitev. Pri letošnjih raziskavah so arheologi ugotovili, da prevladuje pokop v preprosti grobni jami, v katero je bila nasuta žganina ali položena žara s pridatki. Veliko žganih grobov je imelo posebno grobno konstrukcijo, zgrajeno iz tegul, rimskih opečnatih strešnikov, v katero je bila nato položena žganina ali žara s pridatki.

Manj je bilo pokopov v amforah ali dolijih, velikih shrambenih posodah, lesenih in kamnitih skrinjah, zidanih grobnicah in pepelnicah. Za arheologe je še posebej presenetljiva najdba dveh še nedotaknjenih kamnitih pepelnic s pokrovom, saj je bilo veliko grobov izropanih že v antiki.

Prvi skeletni pokopi se začnejo pojavljati že konec 2. st.n.št., vendar pa začnejo prevladovati v tretjem stoletju. Največ je bilo pokopov v enostavno grobno jamo, veliko jih je bilo tudi v lesenih krstah, od katerih so se ohranili le železni žeblji. Odkritih je bilo tudi nekaj prav posebnih pokopov, in sicer skeleti, obdani s pokončno postavljenimi tegulami - rimskimi opečnatimi strešniki - v obliki krste ter v zidanih grobnicah in kamnitih sarkofagih. Take vrste pokop so si lahko privoščili le bogatejši prebivalci Emone.

Mulhova je še posebej poudarila pridatke, ki so jih arheologi našli v grobovih. Predmete, ki so jih polagali v grob pokojniku, pričajo o njegovi ekonomski, etnični in verski pripadnosti. Med njimi se najpogosteje pojavljajo keramične in steklene posodice, v katerih se je nahajala popotnica s hrano in pijačo za pokojnika. Zelo pogoste so različne oljenke, ki naj bi razsvetljevale temo.

Arheologi so našli tudi novce, ki so po rimskem verovanju pomenili plačilo prevoza čez reko Smrti. V nekaterih grobovih so bili najdeni še razni pokojnikovi osebni predmeti, denimo steklene jagode, koščene lasnice in igle, zlati ali bronasti uhani, steklene kozmetične posodice, igralne kocke, ogledala in fibule. Med prav posebne najdbe sodi pasna garnitura z bronastimi črkami, ki je bila v takem obsegu najdena le še na Hrvaškem, v Bolgariji in Franciji.

Nekaj izmed omenjenih predmetov bo od 18. septembra do 11. oktobra na ogled za laično javnost na razstavi z naslovom Zadnja postaja v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra.

Vodja projekta Boris Vičič se je s predhodnico strinjal, da gre za številno in izpovedno zelo bogato najdišče. Arheologom je največje težave povzročalo vreme; poleti v jami temperatura namreč doseže tudi 40 stopinj. Vičič je še opomnil, da zadnja leta potekajo največja arheološka izkopavanja v zgodovini Ljubljane, omeniti velja tista na področjih NUK, Prul in pričujočega.

Večnamenski kompleks Emonika, skupni projekt TriGranita in Slovenskih železnic, bo zgrajen v centru Ljubljane in bo povezal dva dela mesta, ki ju je več desetletij ločevala železnica. Emonika bo kombinacija poslovne stavbe, nakupovalno - zabaviščnega središča, hotelskega in kongresnega centra ter stanovanjskega kompleksa.

Nova avtobusna in železniška postaja ter nova potniška dvorana bodo močno izboljšali kakovost potniških storitev za obiskovalce Ljubljane, piše na spletni strani Emonike.

Direktorica marketinga in odnosov z javnostmi v Emoniki Mateja L. Nacevski je pohvalila dobro sodelovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in investitorja. Dodala je, da bodo gradbena dovoljenja za rušenje pridobili septembra, potem pa bodo nastopila gradbena dela. Projekt Emonika naj bi bil po njenih napovedih končan do konca leta 2010.