Meta (latinsko Mentha) je ena izmed najbolj priljubljenih in razširjenih zdravilnih rastlin na svetu. Njena sveža aroma in številne blagodejne lastnosti jo uvrščajo med osnovna zelišča, ki jih najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu. Meta ponuja številne koristi za zdravje in dobro počutje. Njena uporaba sega tisočletja v preteklost, a še danes ostaja ena izmed najbolj cenjenih rastlin v naravni medicini in domači lekarni.

Ne glede na to, ali jo uporabljamo kot čaj, eterično olje ali svežo začimbo, nam meta ponuja osvežitev telesa in duha. Znana je po svoji sposobnosti lajšanja prebavnih težav, osveževanja daha in sproščanja mišic, poleg tega pa ima tudi protimikrobne in protivnetne učinke.

Botanične značilnosti

Meta spada v družino ustnatic (Lamiaceae) in je rod, ki vključuje več kot 25 vrst, med najbolj znanimi pa sta poprova meta (Mentha piperita) in vrtna meta (Mentha spicata). Gre za trajnico, ki zraste do višine 30–90 cm in ima značilna nazobčana, močno dišeča listja. Njeni drobni cvetovi so običajno vijoličaste, bele ali rožnate barve ter jih nastanejo v poletnih mesecih.

Gojenje mete je enostavno, vendar je priporočljivo, da jo posadimo v lončke ali ločen prostor v vrtu, saj se hitro razraste.

Rastlina najbolje uspeva na vlažnih in polsenčnih legah, najdemo pa jo na vrtovih, ob robovih gozdov ali celo v lončkih na okenskih policah. Razmnožuje se s koreninskimi poganjki, zato se lahko hitro razširi, če ni pod nadzorom.

Učinkovine

Glavne učinkovine mete so eterična olja, med katerimi je najpomembnejši mentol. Poleg mentola vsebuje še menton, limonen, cineol in druge terpene, ki prispevajo k zdravilnim lastnostim. Poleg tega vsebuje flavonoide, tanine in grenčine.

1. Prebava

Meta je znana po svojem pozitivnem vplivu na prebavni sistem. Pomaga pri lajšanju napihnjenosti, krčev, slabosti in vetrov. Eterično olje mete sprošča gladke mišice prebavil, kar zmanjša občutek nelagodja po težkem obroku. Pogosto se uporablja tudi pri sindromu razdražljivega črevesja (IBS), saj lahko zmanjša bolečine in napenjanje.

2. Dihalne poti

Mentol v meti deluje kot naravni dekongestiv, ki pomaga pri sproščanju zamašenih dihalnih poti. Vdihavanje pare z dodatkom eteričnega olja mete lahko pomaga pri prehladu, kašlju in vnetju sinusov. Zaradi svojih protimikrobnih lastnosti meta deluje tudi antiseptično in blaži vnetje v grlu.

3. Koža in mišice

Mazila in geli z metinim oljem se uporabljajo za lokalno lajšanje bolečin v mišicah, sklepih in glavobolih. Hladilni učinek mentola ustvarja občutek olajšanja pri blažjih vnetjih, pikih insektov in sončnih opeklinah.

4. Psihološki učinki

Vonj mete dokazano deluje poživljajoče, izboljša koncentracijo in zmanjša utrujenost. Uporablja se tudi v aromaterapiji za zmanjševanje stresa in tesnobe. Pitje metinega čaja pred spanjem lahko pomirja in pripomore k boljšemu spancu.

Meta se pogosto uporablja v kulinariki – kot dodatek osvežilnim napitkom, v solatah, sladicah, čajih in omakah. Zelo priljubljen je metin čaj, ki ga lahko pripravimo iz svežih ali posušenih listov. V kozmetiki in farmaciji je pogosta sestavina zobnih past, ustnih vod, losjonov in mazil.

Eterično olje mete je močno koncentrirano in ga je treba uporabljati previdno, razredčenega z nosilnim oljem. Ni primerno za dojenčke in majhne otroke, saj lahko povzroči draženje.

Gojenje in shranjevanje

Gojenje mete je enostavno, vendar je priporočljivo, da jo posadimo v lončke ali ločen prostor v vrtu, saj se hitro razraste. Raste skoraj celo leto, najbolj aromatične liste pa razvije tik pred cvetenjem. Za kasnejšo uporabo lahko liste posušimo in shranimo v suhem in temnem prostoru. 

Osvežilni napitek z meto, limeto in kumaro

Sestavine (za 1 liter napitka):

1 l hladne vode (lahko tudi mineralne)

1 biolimeta (ali biolimona), narezana na kolobarje

½ biokumare, narezane na tanke rezine

10–12 svežih listov mete

po želji: nekaj kock ledu

po okusu: žlička medu ali agavinega sirupa (ni nujno)

Priprava:

Limeto in kumaro dobro operite (če sta biološki, ju ni treba lupiti). Narežite ju na tanke rezine.

V vrč dodajte limeto, kumaro in liste sveže mete.

Po želji dodajte med ali drug naravni sladilni sirup.

Vse prelijte z litrom hladne vode ali mineralne vode.

Počakajte, da počiva vsaj 30 minut v hladilniku in se okusi prepojijo. Še bolje pa je, če napitek stoji 2–3 ure.

Postrezite z nekaj ledenimi kockami in po želji okrasite s svežimi listi mete ali rezino limete.

Ta napitek ne samo da odlično odžeja, ampak tudi blagodejno vpliva na prebavo in osveži telo. Za dodatno aromo lahko dodate nekaj jagod, list bazilike ali košček ingverja.

Priporočamo