Pastéis ​de nata veljajo na Portugalskem za eno najbolj priljubljenih jedi, leta 2011 so jih prebivalci celo izglasovali za eno od sedmih tamkajšnjih kulinaričnih čudes.

Pastéis de nata

Sestavine:

1       zavitek listnatega testa

250 ml       mleka

150 g       sladkorja

30 g       moke

5       rumenjakov

1       vaniljev strok

lupina ene limone

Priprava:

1       Najprej pripravimo sirup za kremo. V kozico nalijemo 150 ml vode, dodamo sladkor, polovico cimetove palčke in polovico limonine lupine. Pustimo, da sirup zavre in se zgosti.

2       Moko zmešamo z malo mleka, ostalo mleko zavremo skupaj z vaniljo in preostalo limonino lupino. V to zmes vmešamo še rumenjake in počasi vlijemo sladkorni sirup.

3       Testo razvaljamo in narežemo na kose, ki jih pritisnemo v modelčke, da dobimo školjkasto obliko. Napolnimo jih s pripravljeno vaniljevo kremo in pečemo na 250 stopinj Celzija 10–12 minut oziroma dokler se zgornji del ne obarva rjavo. Postrežemo še tople, posute s sladkorjem v prahu in cimetom.

Recept za ta sladki kulinarični simbol Portugalske so izumili menihi samostana Jerónimos v župniji Santa Maria de Belém v Lizboni v 18. stoletju. Redovniki so namreč z jajčnim beljakom po verski tradiciji škrobili in barvali svoja oblačila in da jim rumenjakov ne bi bilo treba zavreči, so našli način, kako jih uporabiti. Tako je nastal recept za kup portugalskih sladic, med drugim za pastéis de nata, ki so jih sicer poimenovali pastéis de Belém. Po liberalni revoluciji leta 1820, ko se je Portugalska iz absolutistične monarhije prelevila v ustavno monarhijo, so med drugim razpustili verske redove in zaradi napovedanega zaprtja številnih samostanov so menihi začeli prodajati svoje pastéis de nata v bližnji rafineriji sladkorja. Leta 1834 so njihov samostan, ki je danes ena glavnih turističnih atrakcij Lizbone in hkrati vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, res zaprli, zato so redovniški učenjaki leta 1837 svoj recept prodali lastnikom rafinerije sladkorja, ki so odprli pekarno Fábrico de Pastéis de Belém in v njej pekli to priljubljeno pecivo.

Špargljeva juha / Foto: Dzs

Špargljeva juha

Sestavine:

500 g       špargljev

30 g       masla

1       velik korenček

rezina gomolje zelene

1       velik paradižnik

2       stroka česna

1 l     zelenjavne jušne osnove (lahko tudi piščančje)

peteršilj, drobnjak, sol in poper

Priprava:

Šparglje operemo, jim odstranimo olesenele dele in jih zrežemo na približno dva centimetra dolge kose. V kozici na maslu popražimo sesekljano čebulo, naribano korenje in zeleno, na kocke narezan paradižnik in sesekljan česen. Pražimo toliko časa, da vsa tekočina izpari. Nato primešamo kose špargljev, solimo in popramo ter pražimo deset minut. Prilijemo 1 liter jušne osnove in kuhamo še deset minut. Pred serviranjem dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak.

V tej pekarni, ki stoji v Lizboni, še dandanes pečejo te mini pite po izvirni meniški recepturi, v skrivni sobi, ki se nahaja v njej, pa hranijo tudi izvirni recept in le v tej pekarni je mogoče dobiti originalne pastéis de Belém, saj se morajo vsi drugi imenovati le pastéis ​de nata. Menda jih v originalni pekarni vsak dan spečejo dvajset tisoč, ostale, ki veljajo za redno popestritev vsakodnevnih obrokov, poleg tega pa spremljajo praznike in so prav tako obvezen del ponudbe v kavarnah in uličnih prodajalnah dobrot, pa v domačih kuhinjah ter številnih pekarnicah in slaščičarnah.

Creamy Alfredo pasta with chicken, mushrooms and parmesan cheese. Healthy Italian food. / Foto: Drong

Široki rezanci s piščancem in gobami

Sestavine:

600 g       jajčnih rezancev

600 g       piščančjih prsi

400 g       svežih gob (šampinjoni, bukovi ostrigarji, šitake …)

1       velika čebula

3       stroki česna

3 žlice       oljčnega olja

1,5 dcl       suhega belega vina

80 g       parmezana (ali podobnega trdega sira)

1,5       žličke svežega ali suhega timijana

Priprava:

Na večji ponvi segrejemo žlico olja, dodamo na koščke narezanega piščanca, začinimo s soljo in poprom ter pražimo na srednje močnem ognju šest do osem minut, dokler niso zlato zapečeni. Kose piščanca preložimo na krožnik in pokrijemo, da ostanejo topli. V isto ponev damo eno žlico olja in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in gobe ter pražimo pet do sedem minut, dokler gobe ne spustijo tekočine in se lepo popečejo. Pridamo timijan ter po potrebi posolimo in popopramo. Prilijemo vino in pustimo, da povsem izpari in ostane le okus. Vmes skuhamo testenine na zob, s tem da prihranimo skodelico škrobne vode od kuhanja. Odcejene testenine stresemo v omako, po potrebi dodamo malce vode od testenin, nežno premešamo in posujemo s parmezanom.

V zadnjem desetletju so ustvarili še sodobne različice pastéis ​de nata z okusom kave, čokolade, kokosa ali matcha čaja, obstajajo pa tudi slane različice s kozjim sirom in medom pa seveda razne veganske in brezglutenske verzije. Pastéis ​de nata pa niso samo najbolj čislana sladka pregreha na Portugalskem, temveč to pecivo poznajo in cenijo v praktično vseh nekdanjih portugalskih kolonijah – v Braziliji, Mozambiku, Macau, Goi in Vzhodnem Timorju. Leta 2004 so pri kitajski franšizi KFC celo odkupili recept za različico pastéis ​de nata, ki jo proizvajajo v Macau in jo danes strežejo v vseh KFC prodajalnah na Kitajskem, v Hongkongu, Tajvanu, na Tajskem, v Maleziji in Singapurju. 

Priporočamo