Zakonca Joško in Ana Lokas sta Etnoland, turistično atrakcijo, ki deluje v okviru družbe Dalmati, na odkupljenem zemljišču v izmeri 14.950 kvadratnih metrov začela graditi pred dvema desetletjema. Morda tudi zato Lokas v smehu rad poudari, da gre za povsem »greenfield« investicijo, saj je divjo zelenico kultiviral v zeleni vir zaslužka. Lokas popolnoma razume in uresničuje pomen pojma eko etnovasi, saj črpa energijo iz obnovljivih virov z lastnim solarnim sistemom. »Lahko se pohvalim, da sem na svoji zemlji postavil prvo sončno elektrarno v Šibeniško-kninski županiji in tako zmanjšal emisije ogljikovega dioksida za 25.000 kilogramov na leto,« je med obiskom Etnolanda povedal Lokas in še navrgel, da so bili prvi v občini, ki so uporabljali električni avtomobil.
Žgečkljive podrobnosti o življenju na podeželju
Zgodba o starodavnem življenju v dalmatinskem zaledju se začne z dobrodošlico, ki jo zakonca Lokas začinita s svojo duhovitostjo. Po obvezni dobrodošlici z medeno travarico Ana goste popelje po »dedovi hiši«, pravem etnografskem muzeju. Kamnita hiša je s pohištvom in stoletnimi predmeti, ki so jih uporabljali na podeželju Dalmacije. Ana, oblečena v narodno nošo, ogled rada začini z nekaj zanimivimi, tudi »žgečkljivimi« podrobnosti iz življenja na vasi. Med drugim smo izvedeli, kako so nekoč lahko komunicirali z neverbalnimi znaki in celo z vsakdanjo nošo. Na primer, če je imelo dekle majhno torbico, je to pomenilo, da je še samsko in so se fantje lahko opogumili in jo skušali osvojiti. Če pa je dekletu padel v oči kakšen fant, je iz načina, kako je nosil tipično šibeniško kapo, lahko razbrala, ali je poročen ali ne. »Ukvarjamo se s kulturnim turizmom in pomikamo turistično mejo z obale proti notranjosti Dalmatinske zagore. Ponosni smo, da smo ustvarili kulturno dediščino. Etnografske zbirke na temo Dalmatinske zagore, kot je pri nas, ni nikjer drugje,« je povedal Lokas.
Vodeni ogled se konča v kleti – konobi – kjer smo ob velikih lesenih sodih lahko okušali domače rdeče vino lasina, nato pa smo se preselili v okusno opremljeno jedilnico, kjer nas je čakala pojedina z imenitnim drniškim pršutom, teletino izpod peke in drugimi dobrotami.
Zakonca Lokas sta za svoje delo prejela že vrsto turističnih priznanj. V letošnjo sezono si želita vstopiti s posebno prezentacijsko sobo z multimedijo, ki bo namenjena zlasti posameznim obiskovalcem, saj se je za obisk Etnolanda potrebno predhodno naročiti.