Toplo vreme, obljudena tržnica, kupi češenj. Na tablici piše, da je kilogram 7,90 evra, poreklo iz sosednje Italije. Okusne. "Lani je bilo domačih češenj več, letos jih ni toliko, zaradi slabega vremena. Lansko leto so bile tudi cenejše, okoli pet evrov na kilogram," se nekoliko razgovori Sanda s stojnice, ki stoji v prvi vrsti na strani Plečnikovih arkad.
Sosednji prodajalec pove, da je imel naprodaj nekaj češenj iz Brd, vendar malo. "Cena je bila 8 do 9 evrov, odvisno od kvalitete. Če so napokane, seveda nimajo tako visoke cene. Ljudje kupujejo z očmi," pojasni možakar. Koliko češenj je potem sploh slovenskih? "Deset odstotkov je naših, prav toliko iz Španije, vse ostale so iz Italije," oceni Hasan, ki prav tako ponuja sadje in zelenjavo. Tudi njegove češnje so italijanske in dobrega okusa.
Koliko bo domačih, slovenskih češenj po stojnicah in trgovinah, je odvisno predvsem od vremena. Torej, ali v Goriških Brdih, od kjer raste največ dreves, spomladi udarita pozeba in toča.
A ko poslušamo o toči v Brdih, to ne pomeni, da je potolklo vse enako. "En kilometer, eno vas naprej, je lahko povsem drugače. Letos so jo slabo odnesli Kojsko, Šmartno, tudi Gonjače. Mi smo malo stran, iz Vipolž, pri nas ni bilo tako hudo," pove Marko iz kmetije Pičulin, ki prodaja briške češnje napoleonke. V papirnato vrečko nam nasuje malo mesnatih sadežev. Odlične so.
"Nekako bolj zaupam slovenskemu sadju. V tem italijanskem, španskem je verjetno več hormonov in tega," pove starejši gospod Primož, ki je prišel na tržnico po sadje. "Enkrat se spomnim, da sem jedel moldavske slive, so bile zelo dobre. Edino malo me je zaskrbelo, ko se potem sploh niso hotele pokvariti," doda malo šalo malo zares.
Katere češnje so torej boljše, domače ali italijanske, bo verjetno vedno vprašanje. Ampak nekateri rečejo, da so tudi italijanske češnje domače, saj je tudi tam, ko zrastejo, nekdo doma.