Prepričanje, da kos sira pred spanjem povzroča grozljive sanje, v kar verjamejo v nekaterih evropskih državah, je dolgo veljalo za ljudsko folkloro.  Nova, obsežna kanadska študija pa tej tezi zdaj daje znanstveno težo in razkriva, kako lahko vsebina našega večernega krožnika usodno vpliva na scenarije, ki se odvijajo v naših sanjah.

Vsebina naših obrokov ne vpliva zgolj na telesno zdravje ali raven energije naslednjega dne. Zdi se, da na veliko bolj intimen način, kot smo si predstavljali, kroji tudi naše noči. Znanstveniki se v zadnjem času vse bolj posvečajo raziskovanju povezave med prehrano in nočnimi morami. Preučujejo idejo, da lahko živila, kot so mlečni izdelki ali sladice, zaužiti ob nepravem času, naše sanje spremenijo v prave srhljivke.

Tisoč študentov

V eni najobsežnejših študij na tem področju, objavljeni v reviji Frontiers in Psychology, je skupina kanadskih raziskovalcev z univerze MacEwan štiri mesece spremljala prehranjevalne in spalne navade več kot 1000 študentov. Rezultati so zgovorni: 40 odstotkov udeležencev je menilo, da hrana vpliva na kakovost njihovega spanca, 5,5 dodtotka pa jih je prepričanih, da vpliva tudi neposredno na njihove sanje. Raziskovalci poudarjajo, da si ta zaznava zasluži resno obravnavo.

Študija kaže na jasno povezavo med poznimi, pretežkimi ali težko prebavljivimi obroki in pojavom nočnih mor. Uživanje hrane brez poslušanja občutka sitosti ali v velikih količinah tik pred spanjem zmoti cikel spanja.

Kot najpogostejše motilce so udeleženci izpostavili  sladice in mlečne izdelke. Nasprotno pa so sadje, zelenjava in zeliščni čaji povezani z mirnejšimi nočmi. Ta ugotovitev postavlja temelje za statistično potrjeno povezavo med prehrano in vsebino sanj.

Raziskovalci so opazili, da povezava presega zgolj ljudska prepričanja in se opira na zelo resnične simptome, povezane z nekaterimi prehranskimi intolerancami. Ključno vlogo naj bi imela zlasti laktozna intoleranca, za katero trpi veliko ljudi, ne da bi se tega zavedali. Kljub temu še naprej uživajo mlečne izdelke, simptomi, kot so krči, napenjanje ali splošno neugodje v prebavilih, pa se redno pojavljajo, ne da bi posameznik prepoznal njihov pravi vzrok.

Telesni signali

Profesor Tore Nielsen, strokovnjak za sanje z Univerze v Montrealu, pojasnjuje, da se ti telesni signali, čeprav so v budnem stanju nezaznavni, lahko vtihotapijo v naše sanje. Črevesno nelagodje med spanjem se tako lahko v sanjah prelevi v scenarij nočne more, kot je na primer beg pred nevarnostjo, požar ali občutek dušenja. Študija poudarja, da osebe z laktozno intoleranco bistveno pogosteje poročajo o nočnih morah.

Pojav pa ni omejen samo na mlečne izdelke. O motečih sanjah pogosteje poročajo tudi posamezniki z alergijami ali preobčutljivostjo na gluten. Kljub temu pa se zdi, da je zaenkrat samo laktoza neposredno povezana s splošnim poslabšanjem kakovosti spanca.

Študija kaže na jasno povezavo med poznimi, pretežkimi ali težko prebavljivimi obroki in pojavom nočnih mor. Uživanje hrane brez poslušanja občutka sitosti ali v velikih količinah tik pred spanjem zmoti cikel spanja. Ko spanec postane nemiren, lahko tudi sanje postanejo temnejše, bolj zmedene in se nam močneje vtisnejo v spomin.

Na splošno so nezdravi prehranjevalni vzorci povezani z bolj negativnim tonom sanj. Uravnotežena prehrana, zaužita zgodaj zvečer, pa naj bi spodbujala mirnejše sanje in boljšo sposobnost, da se jih spomnimo. Ta povezava med prehransko higieno in sanjsko dejavnostjo se sklada z opažanji na drugih področjih, kot so anksiozne motnje in funkcionalne prebavne težave, kjer osrednjo vlogo igra os črevesje-možgani (črevesna mikrobiota).

Priporočamo