Kaj o današnjem stanju duha pove dejstvo, da je lani vplivnica uspela sprožiti pravo globalno norijo okoli "dubajske čokolade" in drugih izdelkov iz pistacij? Zlasti je ta nenadna ljubezenska zgodba s pistacijami nenavadna v Sloveniji, saj je ta orešček izredno pogosta sestavina sladic v naši sosednji Italiji. Skoraj ni hotelskega zajtrka, kjer ne bi našli peciva s pistacijo. No, včasih je treba pogledati po svetu, da bi človek našel, kar ima pred nosom. Tako je tudi priljubljenost jedi s pistacijami v Sloveniji od dubajske mrzlice močno narasla. Pri ZPS medtem opozarjajo, da moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu dobrega pistacijevega namaza.
"Pistacijevi namazi na policah trgovin so si na prvi pogled precej podobni, a ob branju označb hitro postane jasno, da so med njimi nezanemarljive razlike," opozarjajo pri ZPS. Ključna je vsebnost pistacij, ki se lahko giblje od 13 do 100 odstotkov. Med 18 pregledanimi izdelki sta bila le dva narejena izključno iz pistacij. Vsi preostali vsebujejo še druge sestavine, kot so rastlinske maščobe (najpogosteje palmova in sončnična), mleko v prahu, sladkor in različni dodatki, ki vplivajo na okus, teksturo in trajnost izdelka. V povprečju kilogram pistacijevega namaza stane okrog 36,5 evra, a cene med izdelki močno nihajo. Zelo pomemben podatek je tudi, da te cene ne nihajo vedno v sorazmerju z deležem pistacij.
Kaj je bolje? Zelena ali rjava barva?
"Pri izdelkih z majhnim deležem pistacij se upravičeno zastavlja vprašanje, ali je poimenovanje 'pistacijev namaz' ustrezno, saj ti oreški niso glavna sestavina, temveč le ena izmed mnogih. V takih primerih bi bil po mnenju ZPS izraz 'namaz s pistacijo' bolj pošten in informativen za potrošnika," pravijo pri ZPS. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin medtem pojasnjujejo, da izraz pistacijev namaz za izdelek, ki je narejen iz manj kot 50 odstotkov pistacij, v Sloveniji ni nasprotju z zakonodajo. Potrošnikom pa svetujejo, naj se glede sestavin informirajo na seznamu, ki mora biti na izdelku jasno viden.
Pri ZPS opozarjajo tudi, naj nas pri izbiri pistacijevega namaza ne zavede intenzivna zelena barva, saj je ta lahko posledica sestavin, kot sta spirulina in klorofilin (E141), ki izdelek zgolj obarvajo zeleno, čeprav v njem ni večjega deleža pistacij. Po drugi strani pa imajo 100-odstotni pistacijevi namazi lahko rjavkasto barvo, ki je naravni odtenek zmletih pistacij brez dodatkov, še opozarjajo pri ZPS.