December je čuden mesec. Začne se nedolžno, s prižiganjem lučk in iskanjem daril, konča pa se kot kulinarična apokalipsa, kjer glavne vloge igrajo moka, sladkor, maslo in zahrbtna maščoba, ki se tako lepo svetlika na pečenki. Če smo iskreni, je praznični december v Sloveniji pravzaprav sinonim za maratonsko hranjenje. Najprej Miklavž prinese piškote, potem pridejo službene zabave s prigrizki (ki so v resnici kalorične bombe), nato božična večerja, štefanovo in za finale še silvestrovo.
Scenarij je vsako leto enak: sedemo za mizo, ki se šibi pod težo dobrot. Zrak diši po cimetu, klinčkih in hrustljavi skorjici. Vaša babica ali mama vas gledata s posebnim pogledom, ki pravi: »Če ne boš pojedel še tretjega kosa potice, me nimaš rad.« In tako se začne. Najprej malo narezka, potem juha, nato glavna jed, priloga ena, priloga dve, solata in na koncu sladica. Ko mislite, da je konec, nekdo na mizo postavi še skledo s čipsom in kikirikijem.
Rezultat? Ob desetih zvečer ležite na kavču v položaju nasedlega kita, dihate na škrge in prisegate, da ne boste jedli nikoli več. Do zajtrka naslednjega dne.
Ampak letos bo drugače! Letos imamo načrt. Ne gre za to, da bi se odrekli užitkom – to bi bil greh. Gre za to, da prelisičimo lastne možgane in teto Micko, ki vam želi na krožnik naložiti še zadnji kos mastne pečenke. Zbrali smo osem preverjenih, malce zvitih in znanstveno (ali pa vsaj izkustveno) podprtih trikov, kako preživeti december brez pridobitve tistih treh kilogramov, ki se nas potem držijo do poletja.
1. Ne igrajte »sestradanega volka«
Največja napaka, ki jo ljudje delamo pred veliko božično večerjo, je, da cel dan ne jemo ničesar. »Hranil bom prostor,« si rečemo. »Zvečer bo pojedina, zato bom za kosilo pojedel samo en list solate in spil kozarec vode.« To je katastrofalna strategija. Zakaj? Ker v trenutku, ko sedete za obloženo mizo, vaši možgani preklopijo v zombi način. Vaš krvni sladkor je tako nizek, da bi pojedli tudi prtiček, če bi bil namočen v omako. Ko ste sestradani, izgubite vso razsodnost. Ne izbirate več, kaj vam je všeč, ampak mečete vase vse po vrsti, in to s hitrostjo svetlobe.
Rešitev: pojejte normalen uravnotežen zajtrk in lahko kosilo. Če boste za mizo sedli le zmerno lačni in ne sestradani, boste imeli moč volje, da rečete ne tretjemu kosu kruha in se raje osredotočite na tisto, kar je res vredno greha.
2. Hidracija kot skrivno orožje
Voda je vaš najboljši prijatelj in najhujši sovražnik prenajedanja. Pogosto namreč zamenjujemo žejo za lakoto. Poleg tega pa voda fizično zavzame prostor v želodcu. Sliši se preprosto, a deluje.
Trik je v času. Približno 20 minut pred glavnim obrokom spijte velik kozarec vode. Lahko ji dodate malo limone. To bo vaš prvi obrambni zid. Med samim obrokom pa imejte kozarec vode vedno poln. Medtem ko vsi drugi nazdravljajo s sladkimi likerji ali vinom (to so, mimogrede, tekoče kalorije), vi vmes pridno srkajte vodo. Ne pravim, da ne smete spiti kozarčka vina – seveda ga lahko! Ampak naj bo razmerje med vinom in vodo 1: 2 v korist vode. Naslednje jutro vam bo hvaležna tudi vaša glava, ne samo vaš pas.
3. Modni policist v službi zdravja
To je morda najboljši nasvet na tem seznamu. Božična večerja ni čas za udobna oblačila. Pozabite na trenirke, pajkice ali hlače z elastiko v pasu. To so zahrbtni kosi oblačil, ki se širijo skupaj z vašim želodcem in vam dajejo lažni občutek, da je še vedno veliko prostora.
Rešitev: oblecite kavbojke, ki so vam ravno prav, ali pa hlače z nepopustljivim pasom. Če ste ženska, izberite oprijeto obleko. Zakaj? Ker vam bodo ta oblačila v realnem času sporočala: »Stoj! Konec je! Ne morem več dihati!« Ko vas bo pas začel tiščati, je to naravni signal telesa (in garderobe), da je čas, da odložite vilice. Če morate po večerji odpeti gumb na hlačah, ste bitko žal izgubili.
4. Prevara z malim krožnikom
Ljudje smo vizualna bitja. Če vidimo prazen prostor na krožniku, nas zagrabi panika, da bomo ostali lačni. Če vzamete ogromen pica krožnik, boste nanj naložili goro hrane, samo da bi zapolnili praznino. Raziskave kažejo, da pojemo skoraj vse, kar si naložimo na krožnik, ker so nas tako učili.
Uporabite manjši krožnik. Na desertnem krožniku bo ista količina hrane videti kot ogromna porcija. Vaši možgani bodo registrirali poln krožnik in bodo zadovoljni, vaš želodec pa ne bo preobremenjen. Če vas kdo vpraša, zakaj jeste z malega krožnika, recite, da je to nova francoska moda – miniaturni gurman.
5. Bodite kulinarični snob
Praznična miza je polna različnih jedi. Nekatere so vrhunske domače specialitete, druge so tam samo zato, da zapolnijo prostor. Ali res morate jesti navadne palčke, ki jih lahko kupite v trgovini vsak torek v letu? Ali res potrebujete kos belega kruha, ki je enak kot včeraj?
Ne. Bodite izbirčni. Bodite snob. Preglejte mizo kot general, ki pregleduje bojišče. Identificirajte tarče visoke vrednosti: babičina domača orehova potica, draga divjačina v omaki, domači štruklji. To so stvari, ki jih ne jeste vsak dan.
Jejte samo tisto, kar je resnično posebno in božansko dobro. Vse drugo – čips, navaden kruh, industrijske piškote – ignorirajte. Vaše kalorije so kot valuta. Zapravite jih za luksuzne dobrine, ne za ceneno blago. Če nekaj pokusite in ni fantastično, to pustite. Življenje je prekratko za povprečne kalorije.
6. Strategija družabnega metulja
Ste opazili, da tisti, ki na zabavah največ govorijo, najmanj pojedo? To ni naključje. Fizično je nemogoče hkrati žvečiti pečenko in razlagati teti o svoji novi službi.
Uporabite to v svojo korist. Bodite tisti, ki zabava omizje. Postavljajte vprašanja. Pripovedujte vice. Dlje kot boste govorili, manj časa boste imeli za basanje s hrano. Poleg tega boste jedli počasneje. Možgani potrebujejo približno 20 minut, da prejmejo signal iz želodca: »Halo, tukaj spodaj smo polni, zapri dovod!« Če boste jedli hitro, boste v teh 20 minutah pojedli za tri ljudi. Če boste jedli počasi in vmes klepetali, vas bo signal o sitosti ujel, ko boste pojedli ravno prav.
7. Zelenjavna barikada
Ko si nalagate hrano, začnite z zelenjavo. Ampak ne s tisto »zelenjavo«, ki plava v majonezi (gledam tebe, francoska solata) ali je ocvrta. Govorimo o dejanski zelenjavi. Vložene kumare, paprika, zelena solata, dušeno zelje.
Naložite si polovico krožnika z zelenjavo. Vlaknine v zelenjavi bodo delovale kot barikada v vašem želodcu, ki bo upočasnila absorpcijo sladkorjev in maščob. Poleg tega boste hitreje siti. Francosko solato in pečenko si naložite šele po tistem, ko ste že ustvarili zeleno podlago. To je, kot da bi v prtljažnik avtomobila najprej dali velike kovčke (zelenjavo), šele nato pa male vrečke (kalorične bombe). Tako gre notri manj krame.
8. Obvezen sprehod
Po obilni večerji je najhuje, kar lahko storite, to, da se zvrnete na kavč pred televizor in gledate Sam doma že stotič zapored. Takrat se prebava upočasni, vi pa postanete zaspani in napihnjeni.
Uvedite novo družinsko tradicijo: večerni sprehod. Ne govorimo o teku na Triglav. Govorimo o 20-minutnem sprehodu okoli soseske, da si ogledate lučke pri sosedih (in kritizirate njihov okus, seveda). Hoja bo pospešila prebavo, uravnala krvni sladkor in vam dala občutek, da ste naredili nekaj dobrega zase. Poleg tega vas bo odmaknila od mize, kjer ostanki potice zahrbtno šepetajo vaše ime.