Manj enostavno, bolj raznoliko kuhajo v smeri proti hribom. V Kobaridu, kjer ob Hiši Franko delujeta še ena Valterjeva Polonka in še ena pod Mangartom, kjer kuha mojster, ki se je obrti učil od Ane Roš in njene ekipe. Kjer je to mogoče, smo pogledali za prenočišči in njihovimi cenami. Je pa osnovna ugotovitev enaka kot pred tednom dni. Cene so se tudi v teh krajih zelo dvignile. Mimogrede: gostilnam, kjer pretepajo in preprodajajo ljudsko delovno silo, smo se izognili in se jim bomo tudi v prihodnje.

Ana Roš, najboljša slovenska profesionalna kuharica - šefinja kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, prva ženska povabljena v vrhunsko ekipo kuharjev z vsega sveta.//FOTO: Tomaž Zajelšnik

Fotografija: Tomaž Zajelšnik

Hiša Franko Kobarid

Nobenega dvoma ni, da ima kuharska zvezdnica Ana Roš najprestižnejšo restavracijo v teh krajih. Pa ne samo v teh krajih, čeprav svoje dejavnosti seli po regiji, kar naenkrat posluje s trgovsko verigo, pa takoj zatem odpre pekarno v Ljubljani, kjer odpre bistro in potem nov bistro, skoraj odpre restavracijo ob največjem evropskem bazenu v Savudriji, si premisli in se odpravi v Poreč. Kljub mnogim projektom najpomembnejši ocenjevalci še vedno prisegajo na njeno ustvarjalno kobariško kuhinjo, kjer boste jedli kakih 20 ali 25 jedi, prigrizkov in grižljajev za 325 evrov na osebo, brez pijače. Govorimo o brezkompromisni avtorski kuhi, ki se vsaj od daleč meša z lokalno kuhinjo in sestavinami. Aktualnemu meniju pravijo 50 odtenkov rdeče, sodelujejo jedi: Listi iz vrta, Zelena, Hrustljav grižljaj, Koruzni krof, Krompir, Zimska žetev, Drobni rezanci, Cappelletti, Ječmen, Kraljica postrv, Srnjak, Korenje, Cmok, Zimsko sadje in Buča. Vinska karta je vse bolj mednarodna, najdražja vina so po 6900 evrov za steklenico, osnovna vinska spremljava pa 190 evrov na osebo. Sobe po 230 evrov.

DamNova Gorica

Dam Nova Gorica

Skoraj izključno ribja restavracija v Novi Gorici se ukvarja z nezapleteno avtorsko kuhinjo, ki prestižne sestavine poudarja in jih ne predeluje do nerazpoznavnosti. Tudi sladkovodne postrvi, a predvsem škampe, ostrige, brancine, hobotnice, sipe in druge jadranske prebivalce povezujejo z oljčnim oljem, tartufi, tolminsko skuto, vipavskim pršutom … V kleti je okoli 300 etiket šampanjcev, slovenskih pa tudi italijanskih in avstrijskih vin. Krajši meni z devetimi hodi je 95 evrov. Razkošne sobe z zajtrkom od 160 evrov naprej.

Klinec Plešivo

Klinec Plešivo

Ena najboljših slovenskih turističnih kmetij se pohvali z eno najokusnejših kuhinj v Brdih. Imajo enega najlepših razgledov v Sloveniji, tudi zato se morate napovedati z rezervacijo. Hrana je okoli 60 evrov na osebo: na prvem mestu je njihov pršut, znajo pa prepričati tudi s testeninami, zelenjavo in govedino. Gre za domačijo, ki ima za podlago predelavo vrhunskih mesnin, ki jim dodajo sezonske in lokalne sestavine. Vinska karta je enostavna, a so v kleti, kamor radi povabijo, vsi glavni briški biseri, tudi vina brata Aleks. Sobe so 100 evrov na noč.

Calypso Nova Gorica

Calypso Nova Gorica

Novogoriška igralniška restavracija v hotelu Perla ponuja predvsem vrhunske sestavine in jih po sezonskih pravilih umešča na razkošne krožnike: najboljše ribe, raki (jastog je 120 evrov), školjke, uležani kosi mesa (teletina je 32 evrov) … Ni ravno poceni, a je avtorski degustacijski meni petih jedi še vedno zelo ugodnih 60 evrov. Tudi vinska ponudba je solidna, ob šampanjcih imajo mnoga druga tuja vina, predvsem pa prisegajo na najboljša vina v Goriških brdih in Vipavski dolini. V Perli bosta dve osebi spali za okoli 170 evrov.

Restavracija Mangrt (Log pod Mangartom)

Restavracija Mangrt Log pod Mangartom

Ekipa, ki poskuša kaj pametnega postoriti v objemu gora, je pred tem sodelovala v Hiši Franko. Zakaj so šli svojo pot, ne povedo, je pa jasno, da skušajo v objemu gora kuhati kreativno, z dvema degustacijskima menijema za 58 ali 76 evrov. Avtorska kuhinja mladih mojstrov le redko zaide s poti lokalnega, pa vendar včasih zabelijo domače sestavine s kakšnim simpatičnim eksotičnim posredovanjem. Vinska karta ni ravno bogata, je pa razmeroma učinkovita. Na njej skoraj ni tujih vin, največ je primorskih vinskih etiket.

Kendov dvorecIdrija

Kendov dvorec Idrija

Tradicionalna, morda bolj meščanska kot kmečka kuhinja v nekdanji bogati hiši, ne ravno pravem dvorcu, v Spodnji Idriji gosta ne pusti ravnodušnega. Jedi so natančna, a vseeno moderna predelava nekdanjih dobrot. Sestavin na krožnikih ni veliko (jagenjček, žlikrofi, krompir, fižol, sezonska zelenjava), so pa praktično vse lokalne, natančno izbrane in vrhunsko predelane. Za konkretnih pet jedi boste odšteli 76 evrov, vinska spremljava je še 42 evrov, na karti imajo predvsem primorska vina. Simpatične sobe so kakšnih 190 evrov.

 

Hiša PolonkaKobarid

Hiša Polonka Kobarid

Enostavnejša različica Hiše Franko se je lepo razvila. Kljub temu da jo mnogi označujejo kot domačo gostilno, gre za bolj hipsterski bistro, ki jezdi na trendu lokalnih in naravnih dobrot. Imajo Frankov angleški rostbif (22 evrov), mineštro za (osem evrov), friko (14 evrov), njoke z jančkovo bakalco (13 evrov), burger (14 evrov), kračo divjega prašiča z belo polento in dušeno zelenjavo (22 evrov), srnin golaž s polento (19 evrov) pa tudi kobariške štruklje (osem evrov). Vinska karta naravnih vin je morda najboljša pri nas, imajo pa tudi svoje kraft pivo Feo.

Hiša MaricaŠmartno

Hiša Marica Šmartno

V prenovljeni briški hiši v najlepši briški vasi imajo sobe za 150 evrov za dve osebi, sicer pa radi kuhajo. Enostavni degustacijski meniji so povezani z lokalnimi sestavinami in gredo v okolico 50 ali 60 evrov, drugače povedano, darilni bon za dve osebi z vinsko spremljavo je 140 evrov. In kaj v simpatični gostilni ponujajo? Ob vinih Belica imajo v zadnjem času tudi veliko drugih vin iz briških kleti. Sicer pa imajo lastni pršut in hladne mesnine, v sezoni imajo solkanski radič, briško polento, enostavne testenine in lepo pečene kose mesa.

Turistična kmetija Breg

Turistična kmetija Breg Breg pri Golem Brdu

Turistična kmetija Breg v Goriških brdih je ena najcenejših in najbolj simpatičnih možnosti za pogostitev na teh gričkih. Držijo se zapovedi lokalne kuhinje, mineštre, frtalje, frika, toč, domači siri in mesnine, testenine, ne predragi kosi pečenega mesa. Njihova prednost pa je poleg drugih domačih pridelkov sivka. Pripravite kakih 30 evrov na osebo. Enostavna vinska karta ponuja 20 ali 25 etiket, najenostavnejša vina so okoli deset evrov za liter. Sobe so po 115 evrov na noč. Imajo tudi trgovino s svojimi pridelki.

Florentinec, Gostilna Kekec

Gostilna Kekec Nova Gorica

Gostilna in malo tudi planinska postojanka za nezahtevne pohodnike se lahko pohvali z odprtim ognjem z velikimi porcijami tatarskega bifteka, florentinci in orjaškimi palačinkami. Celo v kulinarično najbolj razvitih slovenskih pokrajinah se le malo gostiln lahko ponaša s tako serijo tako dobrih podpisnih jedi. Morda bi lahko, glede na svojo lokacijo, streljaj od najboljših vinogradov pri nas, še malce popestrili vinsko ponudbo, čeprav ponujajo tako briške kot vipavske favorite. Cene v Kekcu so zmerne, celo meso ni predrago.

Priporočamo