Največkrat je ponudba, ki je po običaju na mizah le konec tedna, bistveno cenejša od tistega, kar jemo v razprodanih turističnih centrih, gostišča v okviru kmetij pa so vezana še na druge kmetijske dejavnosti, na vinogradniško, na sirarne ali na mesarije. V naši današnji rubriki bomo izpostavili tiste, ki po našem mnenju najbolje kuhajo in gostijo. Večina jih je odprtih konec tedna, velika večina ponuja tudi nastanitve, ki pa jih je treba rezervirati veliko prej, podobno kot je pametno prej poklicati za prostor v jedilnici. Turistične kmetije so namreč rade razprodane, saj so, kot rečeno, bistveno cenejše od običajnih restavracij in gostiln, čeprav so tudi pri njih začeli skrivati cene obrokov.

 

Pri Baronu / Foto: Miha First

Fotografija: Miha First

Turistična in eko kmetija pri Baronu Planica nad Framom

Na Pohorju blesti kmetija Baron, ki jo vestno upravlja družina Uranjek. Opravlja svoje osnovno poslanstvo, hkrati pa ob koncu tedna pokajo po šivih zaradi gostov. Na kmetiji je živahno, naokoli bolj ali manj za ograjami postopajo debeli pujsi, koze, zajci, kokoške s prehlajenimi petelini, ovce, krave s telički in celo race tekačice, ki v strnjenih vrstah napadajo polže. V glavni vlogi je kričavi pav, v ozadju oprezajo mačke, za varnost skrbi utrujen pes. Pridelajo vse razen vina, ta prihajajo s kmetije Valentan in iz kleti Bračko. Njihova so žganja za začetek in konec, svinjski jezik, pirin kruh, zaseka, okisana zelenjava, bučno olje, bogate in goste juhe, kuhana govedina s sušenimi bezgovimi jagodami, pirina polenta z mladim sirom, korenjem v medu z materino dušico in sladkimi tepkami ter, jasno, ocvrt piščanec, rebrca in pečenka krškopoljca, zelje s fižolom, narastek z blitvo in skuto, gratinirani ohrovt, rdeča pesa z malinovim sokom in hrenom, domači rezanci s šparglji, da o enostavni, a nasitni štajerski gibanici niti ne govorimo. Kosilo stane 33 evrov, za vsak slučaj imajo še trgovino s svojimi živili.

Sokovi, jabolčni, bezgov in metin so med glavnimi favoriti turistične kmetije Pri Kovačniku. / Foto: Miha First

Fotografija: Miha First

Turistična kmetija Štern – pri Kovačniku Planica nad Framom

Pri Kovačniku, zanimivo, so Baronovi sosedje, imajo svoje hleve in sadovnjake, svoje grede in bližnji gozd, pira jim tako služi za priloge, podobno ohrovt, zdrob … Zimska ponudba je seveda nekoliko obilnejša, s kolinami. Poletno ponudbo obogatijo s hišnim likerjem, naravnim sokom, s pohorsko bunko, salamo, zeliščno skuto, bučnim namazom, zaseko, juhami, svojim govejim mesom, štruklji, pujskovo pečenko in pohorsko gibanico. Imajo tudi trgovino in mini živalski vrt. Kosila so po 36 evrov na osebo. Sobe po 50 evrov na osebo, a jo je treba najeti vsaj za tri dni.

Sinji vrh / Foto: Nn

Penzion Sinji vrh Kovk

Na 1000 metrih ob pogledu v dolino strežejo hrano Vipavske doline, tako imenovano gorjansko kuhinjo, z obilico gozdnih zelišč, divjačine in predvsem sirov, ki pod imenom Golden ring veljajo za najboljše svoje vrste pri nas. Sestavine umestijo v vsaj malo avtorske jedi, cene pa so navadno ugodne, še posebej, ko ponudijo enolončnice. Poleti delujejo vsak dan, pozimi bolj ob sobotah in nedeljah. Lahko dobite zgolj kakšno joto, a tudi degustacijski meni skupaj z vini za 60 evrov. Vinska karta ima samo vipavska vina, sobe so po 100 evrov za dva.

Pr' Končovc ocena gostilne / Foto: Miha First

Fotografija: Miha First

Pr' Končovc Javornik

Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc je ena tistih, kjer je mogoče dobro, domače jesti za znosen denar. Ponujajo predvsem jedi, katerih sestavine pridelajo na kmetiji, naj gre za mesnine ali zelenjavo in sadje (domač karpačo, polnjen piščanec, dušen bikec). Recepti niso povsem nedeljsko enostavni, trudijo se s povezovanjem sestavin, še bolj pa z likovnim oblikovanjem krožnikov. Pet jedi stane 40 evrov. Imajo pa tudi zanimivo in ne predrago vinsko ponudbo.

Turistična kmetija Breg / Foto: Nn

Turistična kmetija Breg Breg pri Golem Brdu

Turistična kmetija Breg v Goriških brdih je ena najcenejših in najbolj simpatičnih možnosti za pogostitev na teh vse bolj turističnih gričkih. Držijo se lokalne kuhinje, radi kuhajo mineštre, toč, pečejo frtalje, frike in poceni kose mesa, narežejo domače sire in mesnine, imajo testenine. Ob drugih domačih pridelkih poudarjajo svojo sivko. Pripravite kakih 30 evrov na osebo. Enostavna vinska karta ponuja 20 ali 25 etiket, najcenejša vina so kakih deset evrov za liter. Sobe so po 115 evrov na noč. Imajo tudi trgovino s svojimi pridelki.

Turistična kmetija Šeruga / Foto: Nn

Turistična kmetija Šeruga Sela pri Ratežu

Turistična kmetija Šeruga je menda najlepše urejeno letovišče pri nas. Na kmetiji v skriti soseski so med zelenjem, potočki in mlini na veter stavbe s sobami, v jedilnici pa strežejo domačo hrano in enostavna vina. Lično urejene sobe so po 115 evrov za dve osebi. Za večerjo (imajo jedi iz ajde, predvsem ajdove žgance s kislim mlekom, domač kruh z orehi, štruklje, kunca v smetanovi omaki, teletino iz lončene sklede, šivano pečenko, polnjenega domačega piščanca, mrežno pečenko …) pa je treba pripraviti kakšnih 30 evrov na osebo.

Kmetija Firbas / Foto: Nn

Kmetija Firbas Cogetinci

Najbolj znana štajerska turistična kmetija, kjer je hrana pravzaprav samo del izredno široke palete dejavnosti. Večino tistega, kar skuhajo, prihaja z domače in bližnjih kmetij. Zaščitni znak so hruške, drugače pa svinjina, perutnina in bogate priloge. Imajo tudi trgovinico, različne nastanitve, tudi na seniku, kolesa, bazen, športna igrišča in igrišča za otroke, vožnjo s traktorjem … Vinska ponudba poleg domačega vključuje tudi vina Marofa in Steyerja. Cene hrane so odvisne od paketov, sobe z obilnim zajtrkom pa so po 140 evrov za dve osebi.

Turizem na podeželju Pomona / Foto: Nn

Turizem na podeželju Pomona Zgornje Sečovo

Turistična kmetija, kjer ponudbo radi poživijo s pohodi med floro in favno ter razglednim stolpom, imajo celo velnes. Je pa vse, kar dobite na mizo v obliki obilnega kosila (prašički, kokoši, sadje, zelenjava), domače pridelave. Vina so nekaj šibkejša točka kmetije, a jih vestno nadomeščajo z žganjem, kar seveda pomeni, da je treba na lokaciji prespati (od 90 evrov za dve osebi naprej). Cene kosil v vasi v neposredni bližini Rogaške Slatine niso javno objavljene, nazadnje smo tam jedli kosilo za okoli 30 evrov na osebo.

Turistična kmetija Puhan / Foto: Nn

Turistična kmetija Puhan Bogojina

Kmetija Puhan v Bogojini, streljaj od termalnih bazenov v Moravcih, se zlahka uvršča med poceni in dobre gostilne. Še več, zdi se, da je na samem vrhu takšnih lokalov. Za kakšnih 15 evrov boste dobili bogato kosilo, za 30 evrov bodo narezali še šunko, sire in dodali še kako toplo jed – izvrstne glavne jedi s prilogami stanejo manj kot 15 evrov. Kuhajo nasitno prekmursko hrano z vsemi lokalnimi jedmi (bograč, divjačina, dodoli, ajdova kaša, posolanka, gibanica). Imajo svoja, solidna vina Puhan, med katerimi izstopa penina s svojim bogatim okusom.

Pohana piška, svinjski kare in priloge / Foto: Miha First

Fotografija: Miha First

Kmetija odprtih vrat Andrejon Gornja Žetina

Ena najbolj prijaznih kmetij v Sloveniji je pod Blegošem, kamor se velja zapeljati poleti, ko kmetija cveti in domačini delujejo v polnem zamahu. Pri Andrejonu ne komplicirajo. Jedi so povezane z domačijo, le redko zaidejo drugam, recimo pri vinu in mineralni vodi. Prašički, piščanci, aktualna zelenjava, krompir, štruklji, izjemen domač sir … Enostavno belo vino je štajersko, imajo teran pa cviček iz Pleterij, ostalo kompenzirajo s sladkimi hišnimi sokovi in mnogimi žganicami. Za kosilo pripravite kakih 20 evrov.

 

Priporočamo