V Mestni občini Kranj (MOK) so drugo leto zapored kranjskim osnovnim šolam omogočili spoznavanje pobratenih in prijateljskih mest Kranja skozi kulinariko. Več kot sto učencev je pod vodstvom kuharjev mentorjev pripravilo in okušalo jedi, značilne za ameriško, avstrijsko-nemško, balkansko, britansko, francosko, italijansko, japonsko, kitajsko in turško kuhinjo.

Vtise s kuharskih delavnic so mladi navdušenci nad gastronomijo strnili v razstavi, ki bo do 30. maja na ogled v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Kot je pojasnila kranjska podžupanja Manja Zorko, so se učenci s pomočjo Mednarodne kuhinje naučili tudi precej novega tudi o mestih, s katerimi sodeluje Kranj, na odprtju razstave pa so se spoznali še z vrstniki z drugih kranjskih šol in si med seboj izmenjali dragocene vtise.

V družbi uglednih kuharjev

S trinajstimi kuharji mentorji je kuhalo več kot 100 učencev in učenk. Skupaj z njimi so se pod kulinarične dobrote podpisala številna ugledna kuharska imena: Žiga Antolin iz Projekta Burger, Matjaž Erzar iz Gostilne Pr' Matičku, Matjaž Sedej, Marko Jugovac in Kristjan Lesnik iz Doma na Joštu, Tomaž Polenec iz Restavracije in kavarne Brioni, Jakob Kocijančič in Armando Nevicato iz picerije 400 Gradi, Fujikawa Miyuki iz japonskega veleposlaništva, Chunmei Zhang iz Kitajske restavracije Azija, Nastja Mikić in Nejra Bašić iz Das ist Walter Kranj in Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof.

Na MOK so mladim mednarodno povezovanje približali tudi z raziskovanjem pobratenih in prijateljskih mest Kranja. Učenci so jih s pomočjo spleta poiskali na zemljevidu, si izpisali njihove značilnosti glede števila prebivalcev, načina življenja, kulture, turizma in druge zanimivosti. Vse to so postavili tudi na ogled na svojih razstavnih panojih.

Drago Zalar, ravnatelj OŠ Orehek: 

Živimo v času, ko svet postaja velika globalna vas, to, da poznaš svoje sosede, njihove navade, kulturo in kulinariko, pa je most do navezovanja stikov in sodelovanja z njimi.

Ob nedavnem odprtju razstave in druženju v Mestni knjižnici Kranj so se posvetili tudi reševanju mednarodne nagradne križanke, v okviru Konfucijeve učilnice Kranj pa so se lahko seznanili tudi s kitajskimi pismenkami in se naučili kitajske besede.

Pomembno mednarodno povezovanje

Učenci 7. razreda Osnovne šole Orehek, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane, so ob pomoči kuharskih mentoric Nastje Mikić in Nejre Bašić iz restavracije Das ist Walter pripravili okusne sirove in špinačne pite. Pri pripravi so uporabili sveže sestavine, še posebej pa so uživali v trenutku, ko so z rokami vmešali špinačni nadev in ga skrbno razporedili po plasteh testa.

S trinajstimi kuharji mentorji je kuhalo nekaj več kot 100 učencev in učenk, ki so svoje vtise strnili v razstavi. Foto: Sandi Fišer

S trinajstimi kuharji mentorji je kuhalo nekaj več kot 100 učencev in učenk, ki so svoje vtise strnili v razstavi. Foto: Sandi Fišer

Naučili so se tudi, kako pri zadnji plasti testa zatlačijo robove, da pita med peko ohrani lepo obliko, z velikim zanimanjem pa so se seznanili tudi s tipičnimi makedonskimi jedmi: pečenim fižolom (tavče na gravče), sarmami z rižem, ajvarjem iz pečenih paprik, pinžurjem, kababom in baklavami.

Reševanje mednarodne križanke. Foto: Sandi Fišer

Reševanje mednarodne križanke. Foto: Sandi Fišer

Po besedah ravnatelja OŠ Orehek Draga Zalarja je mednarodno povezovanje mladih zelo pomembno. »Živimo v času, ko svet postaja velika globalna vas, to, da poznaš svoje sosede, njihove navade, kulturo in kulinariko, pa je most do navezovanja stikov in sodelovanja z njimi. Veseli me, da se učenci radi učijo drug o drugem ter tako postajo bolj odprti in strpni do družbe,« je dejal ravnatelj.

Priporočamo