V petek je minilo mesec dni, odkar je analiza vode v Maximarketu pokazala, da je interni vodovodni sistem kontaminiran s fekalijami. Družba Mercator, ki je lastnica objekta, je sporočila, da vzroka še niso odkrili in posledično tudi ne odpravili.

Blagovnica tako že mesec dni deluje okrnjeno. Gostinski obrati so zaprti, veleblagovnica pa je brez oddelkov s svežo hrano. »Zaposleni, ki zasedajo delovna mesta na oddelkih, ki trenutno ne obratujejo, so začasno razporejeni v maloprodajne enote v Ljubljani in tam opravljajo delo,« je sporočila Tina Skubic, predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS). Pri tem je dodala, da je bila po podatkih sindikata okužena kar tretjina zaposlenih v blagovnici.

»S poslovodstvom smo se pogovarjali o možnosti kompenzacije za zaposlene, ki so se okužili z onesnaženo vodo. Odgovora o tej možnosti še nismo prejeli,« je dodala. Delo v objektu brez vode je zahtevno, saj velja tudi prepoved uporabe vode v higienske namene. »Zaposleni imajo na razpolago ustekleničeno vodo, tako za pitje kot tudi za osebno higieno. Poskrbljeno je tudi za grelce ustekleničene vode, ki so nameščeni v toaletnih prostorih,« je predsednica sindikata pojasnila trenutne razmere za delo v veleblagovnici. Trije gostinski lokali, ki delujejo v objektu Maximarketa, so zaprti. Podnajemniki, s katerimi smo stopili v stik, so neodzivni ali pa ne želijo komentirati nastalih razmer. Onesnaženost vodovodnega sistema so ugotovili le v kompleksu Maximarketa. V Cankarjevem domu in stolpnici NLB, ki je del istega kompleksa, je niso odkrili.

Parma obratuje nemoteno

Legendarna picerija Parma na začetku podhoda Maximarket obratuje nemoteno. »Predvsem na začetku je bilo ogromno klicev strank, ki niso vedele, kaj se dogaja. Na srečo imamo čisto ločeno odjemno mesto – mi smo TR II, oni pa I. Na začetku je bilo veliko strahu in upad prometa. Težko pa je delati primerjavo, ker smo imeli velikonočne praznike in težko rečemo, zakaj je bil upad. Smo pa tudi mi imeli več obiskov inšpekcije, ki je potrdila, da je z vodo vse v redu,« je pojasnila Ana Kolić, prokuristka družbe Parma. »Upamo, da se bo čim prej rešilo, ker si ne predstavljam, kako bi bilo biti na mestu gostincev, ki imajo zaprto več kot mesec dni, in ne veš, kaj bo z zaposlenimi.« 

Priporočamo