Strokovna združenja so že večkrat izpostavila vprašanje dolgoročne varnosti sladkorja in sladil za razvoj otrok in mladostnikov. Nova raziskava dodatno potrjuje, da bi bilo smiselno povezavo med pogostim uživanjem sladil v hrani in pijači vzeti pod drobnogled, saj lahko ta pri otrocih pomembno povečajo tveganje za zgodnji začetek pubertete.
Tveganje je še izrazitejše pri otrocih z genetsko nagnjenostjo, ki poleg sladkorja redno uživajo tudi umetna sladila, kot so aspartam, sukraloza in naravno sladilo glicirizin, prisotno v korenini sladkega korena. Pomembno vlogo ima tudi količina zaužitih sladil – več kot jih otroci zaužijejo, večje je tveganje za prezgodnji začetek pubertete. Znaki pubertete običajno nastopijo med 8. in 13. letom pri deklicah ter med 9. in 14. letom pri dečkih. O prezgodnji puberteti pa govorimo, kadar se znaki spolnega dozorevanja pojavijo pred omenjenimi starostnimi mejami.
Kot je v sporočilu za javnost poudarila vodilna raziskovalka dr. Yang-Ching Chen, profesorica družinske medicine na Mestni bolnišnici Wan Fang in Medicinski univerzi v Tajpeju na Tajvanu, gre za eno prvih večjih študij, ki sodobne prehranske navade – predvsem vnos sladil – povezuje z genetskimi dejavniki in razvojem prezgodnje pubertete. V svojih preteklih raziskavah je že potrdila, da lahko določena sladila neposredno vplivajo na hormone in črevesno mikrobioto, povezano z zgodnjim začetkom pubertete: sintetično sladilo acesulfam kalij (v Evropski uniji poznan pod oznako E950) spodbuja sproščanje hormonov, povezanih s puberteto, glicirizin pa spreminja ravnovesje črevesnih bakterij in vpliva na gene, povezane s puberteto. »To nakazuje, da ima prehrana otrok – zlasti izdelki s sladili – presenetljiv in močan vpliv na njihov razvoj,« poudarja raziskovalka.
Razlike med dečki in deklicami
V okviru študije so raziskovalci analizirali podatke več kot 1400 najstnikov na Tajvanu, med katerimi jih je bilo 481 z diagnosticirano centralno prezgodnjo puberteto (CPP). To stanje nastopi, ko otrokovi možgani prezgodaj sprostijo gonadotropin-sproščujoči hormon, zaradi česar se aktivirajo moda ali jajčniki in začnejo proizvajati spolne hormone. Otroci s prezgodnjo puberteto sprva hitro rastejo, vendar se njihova rast prej zaključi, kar pogosto vodi v nižjo končno višino v odraslosti. Poleg tega imajo večje dolgoročno tveganje za srčno-žilne bolezni, nekatere vrste raka in sladkorno bolezen tipa 2.
Raziskava je potekala z uporabo vprašalnikov in analizo vzorcev urina, s čimer so ocenili vnos različnih sladil. Hkrati so z genetskim testiranjem identificirali morebitno genetsko nagnjenost k zgodnji puberteti. Ugotovili so ne le povezavo med določenimi sladili in prezgodnjo puberteto, temveč tudi razlike med spoloma: pri fantih je bilo večje tveganje povezano predvsem z uživanjem umetnega sladila sukraloza, medtem ko so pri deklicah tveganje povečali glicirizin, sukraloza in dodani sladkorji.
Rezultati kažejo na spolne razlike v tem, kako sladila vplivajo na fante in deklice, kar je pomemben napredek pri razumevanja individualiziranih zdravstvenih tveganj, je ob tem še zapisala raziskovalka.
Da med starši ne bi zavladala nepotrebna panika, velja poudariti, da gre za opazovalno študijo, ki ne dokazuje neposredne vzročno-posledične povezave med sladili in zgodnjo puberteto. Poleg tega je bila raziskava šele predstavljena na strokovnem kongresu in bo morala biti še objavljena v recenzirani znanstveni reviji, da bi bile ugotovitve potrjene kot dokončne.