Po njegovih besedah ljudje pogosto nevede uživajo visoko predelano hrano, polno konzervansov, umetnih sladil in emulgatorjev, kar resno ogroža zdravje prebavnega sistema.

Dr. Sethi opozarja, da med glavne »prehranske prevarante« sodijo priljubljeni prigrizki, kot so granola, sadni jogurti, energijske ploščice in žvečilni gumiji brez sladkorja. »To so v bistvu sladkarije, polne emulgatorjev, umetnih vlaknin in rafiniranih olj,« je zapisal v objavi na družbenem omrežju instagram.

Kot pojasnjuje strokovnjak, lahko emulgatorji v predelani hrani, kot so kosmiči in jogurti, dražijo naravno zaščitno sluznico v črevesju. V prebavnem traktu ustvarjajo gelu podobno snov, ki poslabša absorpcijo hranil in poruši ravnovesje mikroorganizmov, kar povečuje tveganje za okužbe.

Namesto takšnih prigrizkov dr. Sethi priporoča pest oreškov ali sadje. Oreščki so bogati z beljakovinami, omega-3 maščobami in vlakninami, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in rak debelega črevesa, hkrati pa izboljšujejo prebavo in podaljšajo občutek sitosti.

Dan začnite brez dodanega sladkorja

Sadni jogurti in granola, ki pogosto veljajo za zdrav zajtrk, so v resnici pogosto polni dodanega sladkorja in umetnih arom. »Granola z dodanimi sladkorji je pogosto slabša izbira od običajnega deserta,« opozarja dr. Sethi. Namesto tega priporoča zajtrk iz ovsenih kosmičev ali naravnega jogurta z borovnicami in chia semeni. Borovnice in chia semena so polna antioksidantov, ki telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom, povezanim s številnimi boleznimi, vključno z rakom.

Med skrite nevarnosti zdravnik uvršča tudi izdelke z oznako brez sladkorja, kot so žvečilni gumiji z umetnimi sladili, npr. sorbitolom, ki lahko povzročajo napenjanje, vetrove in celo drisko. Namesto tega svetuje žvečenje komarčkovih semen po obroku, ta so namreč bogata z železom, cinkom in kalcijem, poleg tega pa osvežijo dah in pomagajo pri prebavi.

Vnaprej pripravljeni prelivi za solato so prav tako na seznamu živil, ki se jim je bolje izogniti. »Tudi tisti z oznako 'zdravi' pogosto vsebujejo slabe maščobe in imajo dodan sladkor. Bolje si je preliv pripraviti doma iz olivnega olja, limone, gorčice in zelišč,« svetuje zdravnik.

Rafinirana olja in mleko le občasno

Opozorilo velja tudi za rafinirana olja, kot so repično, sojino in koruzno, saj vsebujejo velike količine omega-6 maščobnih kislin, ki lahko pospešujejo vnetja. Po mnenju nekaterih strokovnjakov so ta olja lahko celo škodljivejša od klasičnih živalskih maščob. Namesto tega Dr. Sethi priporoča uporabo avokadovega olja, gheeja, kokosovega ali ekstra deviškega olivnega olja. 

Ob tem svetuje tudi zmanjšanje vnosa mlečnih izdelkov, zlasti zaradi laktoze, ki je za mnoge ljudi težko prebavljiva in povzroča napihnjenost. Kot alternativo priporoča kavo brez mleka ali z dodatkom cimeta in rastlinskega mleka, na primer mandljevega.

Na seznamu tudi instant rezanci

Na seznamu nezaželenih živil so tudi instant rezanci, ki vsebujejo konzervanse, skorajda nič hranilnih snovi in škodujejo črevesni mikrobioti. Namesto tega si raje privoščite riževe rezance z zelenjavo in juho.

Opozorilo dr. Sethija prihaja v luči nove raziskave, ki kaže, da lahko prehrana z veliko umetnimi sladili pri otrocih povzroči zgodnejši začetek pubertete. Umetna sladila, ki jih najdemo v dietnih pijačah in žvečilnih gumijih, so povezana tudi s povečanim tveganjem za raka in bolezni srca.

Priporočamo