Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Neurology, je analizirala podatke o prehrani in zdravju skoraj 43.000 udeležencev iz dveh dolgoročnih ameriških študij. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so dnevno zaužili okoli enajst porcij predelane hrane, kar 2,5-krat večjo verjetnost, da se bodo pri njih pojavili trije ali celo več simptomov zgodnjega začetka Parkinsonove bolezni, v primerjavi s tistimi, ki so zaužili le tri porcije.
Kot eno porcijo predelane hrane so raziskovalci šteli na primer 240 ml sladkane ali dietne gazirane pijače, eno hrenovko, rezino pakiranega peciva ali žlico kečapa in majhno vrečko čipsa.
Eden od avtorjev raziskave, dr. Xiang Gao z Univerze Fudan, je za CNN poudaril, da raziskava kaže, da bi lahko prekomerno uživanje predelane hrane, kot so sladke gazirane pijače in pakirani prigrizki, povečalo možnost za nastanek Parkinsonove bolezni. Pojasnil je tudi, da študija ni neposredno dokazala vzročne povezave z diagnozo Parkinsonove bolezni, je pa opozoril, da se simptomi, ki kažejo na razvoj bolezni, pojavljajo sčasoma.
Raziskovalci so ugotovili povezavo med zgodnjimi znaki Parkinsonove bolezni in skoraj vsemi vrstami predelane hrane, z izjemo kruha in žitaric. Kot možne razloge navajajo nižjo vsebnost vlaknin, beljakovin in mikrohranil v zelo predelani hrani ter višjo vsebnost dodanega sladkorja, soli in nezdravih maščob. Prav tako bi lahko tovrstna hrana negativno vplivala na črevesno floro in povečala vnetja.
Preprečevanje bolezni za mizo
V uvodniku sta dr. Nikolaos Scarmeas z univerze Columbia in dietetičarka Maria Maraki poudarila, da se preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni lahko začne pri mizi in dodala, da prekomerno uživanje predelane hrane ni le dejavnik tveganja za presnovne bolezni, temveč lahko pospeši tudi nevrodegenerativne procese in z njimi povezane simptome.
Zgodnji simptomi Parkinsonove bolezni, kot so bolečine v telesu, zaprtje, depresija, spremembe v vonju in vidu barv ter prekomerna dnevna zaspanost, se lahko pojavijo leta ali celo desetletja pred značilnimi motoričnimi težavami. Študija je pokazala, da je večje uživanje predelane hrane povezano s povečanim tveganjem za skoraj vse zgodnje simptome, razen za zaprtje.
Raziskovalci so poudarili, da je Parkinsonova bolezen neozdravljiva, zato bi lahko bila odločitev za manj predelane hrane in več polnovrednih, hranljivih živil dobra strategija za ohranjanje zdravja možganov. Opozorili so na pomembnost zdrave prehrane za boljše delovanje možganov in zmanjšanje tveganja za resne nevrološke bolezni.