Kdaj ste nazadnje do dna spili velik kozarec hladnega mleka? Mnogi med vami bodo odgovorili, da je bilo to pred tremi urami ali med zajtrkom. Nekateri pa boste rekli: »Mleka nisem pil že več let.« Razlog, zakaj se milijoni ljudi po svetu izogibajo mleku in mlečnim izdelkom, je stanje organizma, imenovano laktozna intoleranca oziroma neprenašanje laktoze.
Laktoza je mlečni sladkor, ki je prisoten v vseh mlečnih izdelkih. Običajno se prebavlja v tankem črevesju s pomočjo encima laktaze. Vendar pa nekateri ljudje, ki ne prenašajo laktoze, v svojem telesu ne proizvajajo dovolj encima laktaze za normalno prebavo laktoze. Posledice niso nevarne, so pa lahko neprijetne: napihnjenost, nabiranje plinov v črevesju, bolečine, krči in celo driska.
Zato se zdi izogibanje mleku in mlečnim izdelkom enostavna rešitev, a žal to ni niti najmodrejša niti najprijetnejša možnost. Ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov, zlasti ženske, bodo težko zadostili dnevnim potrebam po kalciju, ki znašajo od 800 do 1200 miligramov. Čeprav lahko nekaj kalcija dobijo iz listnate zelenjave, bodo skoraj zagotovo morali jemati dodaten kalcij v obliki farmacevtskih pripravkov.
Na srečo obstajajo načini (razen v najhujših primerih intolerance), da uživate mlečne izdelke, ki jih potrebujete ali si jih želite.
Uživajte manjše obroke. Mogoče ne prenesete polnega kozarca mleka, boste pa morda opazili, da nimate težav, če spijete na primer pol kozarca. Prav tako vam mleko z žitnimi kosmiči, v kavi ali v nekaterih jedeh morda sploh ne bo povzročalo težav in ga boste mogoče povsem dobro prenašali.
Poskusite s pravim jogurtom. Žive kulture v jogurtu prebavljajo laktozo, vendar mora biti jogurt pravi, ne pasteriziran.
Izogibajte se sirom z visoko vsebnostjo laktoze. Žal se te meritve pogosto ne opravljajo.
Nadomestki encima laktaze. Eden takšnih nadomestkov je laktaza v tekoči obliki; nekaj kapljic dodate v mleko in premešajte. Druga oblika so tablete, ki jih je treba žvečiti med uživanjem mlečnega izdelka ali takoj po njem.
Mleko brez laktoze. Poiščite ga na policah trgovin.
V mleko dodajte kakav. Nekaj raziskav kaže, da lahko kakav zmanjša simptome laktozne intolerance. To pomeni, da lahko poskusite piti čokoladno mleko. Nekateri boste opazili, da boste imeli manj neprijetnih simptomov.
Pomembno je tudi, da laktozne intolerance ne zamenjujemo z alergijo na mleko. Nekateri ljudje so namreč alergični na mleko zaradi prisotnosti beljakovine kazein. Alergija na mleko se kaže z izpuščaji in običajno ne z drisko. Če ste v dvomih, se posvetujte s svojim zdravnikom.