Pri sladkorni bolezni tipa 2 je torej ključno, da bolnik skrbi za samokontrolo in urejenost bolezni, za zdravljenje z zdravili, višjo stopnjo telesne dejavnosti, zmerno znižanje telesne mase ter zdravo prehrano, ki vključuje uživanje manj slane in mastne hrane, več zelenjave in sadja, posnete vrste mleka in mlečnih izdelkov ter zmernost pri uživanju alkohola. Kako pa je z mesom?

Nasvete vzemite resno

Sladkorna bolezen tipa 2 dandanes sodi med bolezni v porastu. Vzroki, ki vodijo do sladkorne bolezni, so različni, zagotovo pa pomembno pripomorejo dednost, debelost, starost, sedeči življenjski slog in kajenje. Zelo v pomoč vam bo knjižica Lahko jem pri sladkorni bolezni tipa 2 (Nasveti in kuharski recepti), ki sta jo pripravila prim. mag. Branislava Belović in Rok Poličnik, mag. diet., specialist klinične dietike.

Kot sta zapisala, je še pred leti prevladovalo mnenje, da se pri sladkorni bolezni tipa 1 in 2 uvaja posebna dieta. To danes ne velja več, saj se pri bolniku s sladkorno boleznijo tipa 2 svetuje uživanje pestre, mešane prehrane. Smernice zdravega prehranjevanja so na prvi pogled jasne, vendar za številne ljudi velik izziv. V svoji ambulanti se dobro poučite o bolezni, pravilnem zdravljenju in zdravem življenjskem slogu.

Knjižica vključuje preproste strategije in veščine, ki jih morate poznati, da bi lahko izboljšali svoje prehranjevalne navade na čim lažji in čim manj stresen način. Če želite uspešno spremeniti prehranjevanje, morate dobro spoznati načela zdravega prehranjevanja in živila, urediti ritem v svojem prehranjevanju ter se naučiti nekaterih veščin, od izbire hrane do zaužitja zdravega obroka. V drugem delu knjižice so na voljo preprosti recepti, ki vam lahko pomembno olajšajo delo pri izbiri priporočenih živil. Recepti vsebujejo zdrave prehranske izbire, predvsem pa so sestavljeni iz priporočenih vrst živil. Piko na i so dodali strokovni in praktični nasveti Janeza Vinška.

Koliko mesa in kakšno meso?

Meso je pomemben del naše prehrane, saj zagotavlja beljakovine, pomembne vitamine (vitamin B12) in minerale (železo, cink). Manj dobra stran mesa in mesnih izdelkov v naši prehrani je, da ga zaužijemo preveč (zlasti rdečega mesa) ter da vsebuje nasičene maščobe, ki pomembno vplivajo na povišanje maščobe in holesterola v krvi ter čezmerno telesno težo. Ključno je, da se izognete uživanju preveč mastne hrane in izbirate med pustimi vrstami mesa (perutnina, pusta svinjina, pusto goveje meso …) ter deli mesa (mišičnina brez maščobnega tkiva). Pri nakupu torej izbirajte manj mastne dele mesa, pred pripravo mesa pa odstranite čim več maščobnih tkiv. Mesne izdelke si privoščite redko oziroma v zelo majhnih količinah.

Kaj pa ribe? Ribe so pomemben vir omega 3 maščobnih kislin, ki imajo preventivni učinek na nastanek bolezni srca in ožilja ter niso kalorične. Ribe naj bi uživali vsaj enkrat v tednu. Štejejo tudi konzervirane ribe oziroma jedi iz njih. Izogibajte se ocvrtih rib, saj z ocvrto hrano v telo vnašate nepotrebne škodljive maščobe in energijo.

Uživanje jajc (zlasti rumenjaka) pri sladkorni bolezni tipa 2 ni prepovedano, priporočeno pa je, da vnos zmanjšate na čim manjšo količino. To še posebej velja, če imate zvišan tudi holesterol. Priporočeno je, da zaužijete največ eno jajce na dan. Izogibajte se načinom priprave hrane, s katerimi zaužijete veliko količino maščob (na primer jajca, ocvrta na svinjski masti). Podobno velja za jedi iz jajc, kot so majoneza, solate z dodatki jajc (francoska solata) itd. Tudi stročnice (fižol, čičerika, leča, soja …) sodijo v omenjeno skupino živil. Vsebujejo beljakovine, minerale (baker, fosfor, železo, mangan, magnezij, kalcij, cink) in vlaknine. Jed, sestavljena iz stročnic in žit oziroma žitnih izdelkov, je polnovreden obrok (zagotavlja vse potrebne aminokisline). 

Priporočamo