Obiskovalce pričakujejo štiri hiške z raznovrstno kulinarično ponudbo, ki vsak večer razvajajo z bogatim izborom jedi iz svežih in lokalnih sestavin. Na voljo bodo tudi izvrstna lokalna vina, ki se popolno podajo k jedem iz morja, ter koktajli z morskim pridihom, pripravljeni na domiseln način. In na koncu seveda – sladica, ker brez te nobena kulinarična zgodba ni popolna.
Ribarnica na prostem
Posebno doživetje ribiške vasice pa je ribarnica na prostem, zasnovana po konceptu »od morja do krožnika«. Tam si lahko izberete svežo lokalno ulovljeno ribo, ki vam jo ponudniki pripravijo kar na kraju samem – preprosto, sveže in s ščepcem tiste mediteranske sproščenosti, kjer štejeta okus in trenutek.
Na meniju vas čaka izbor morskih dobrot, ki pričarajo pravi okus Sredozemlja, ki mu boste težko rekli ne – beli bakalar, bakalar s tartufi, tris ribjih tartarcev, sipina solata in sardele v šavorju vas bodo očarali že na začetku. Nadaljujete lahko z jedmi, kot so pidoči v buzari, mešane školjke v buzari, fritto misto, tigraste kozice na žaru, ocvrti kalamari, ribji file na žaru ter različice sardel – ocvrtih, z žara ali paniranih. In seveda ne bo manjkal svež dnevni ulov, pripravljen pred vami – preprosto in z okusom morja.
Pesniški festival Besede v pristanu
Dogajanje v ribiški vasici ne navdušuje le z okusi, temveč tudi z vsebinami, ki povezujejo kulturo, skupnost in tradicijo. Pripravljajo se glasbeni večeri z lokalnimi ustvarjalci, kuharske delavnice za otroke in odrasle ter predstavitve ribiške in kulinarične dediščine v sodelovanju z lokalnimi društvi. Poseben program pripravlja Založba Libris, ki bo skozi literarno obarvane večere povezala glasbo in poezijo z vonjem po morju. Vrhunec bo pesniški festival Besede v pristanu – Umetnost v naročju morja, ki bo ribiško vasico za en večer spremenil v prostor navdiha in povezave med umetnostjo in ribištvom.
Posebno vrednost ribiški vasici daje tudi njena trajnostna naravnanost. Vsa ponudba poteka brez plastike za enkratno uporabo, s poudarkom na kratkih nabavnih verigah in lokalnih sestavinah, kar prispeva k ohranjanju okolja in podpori domačemu gospodarstvu. Pri projektu tako sodelujejo izključno lokalni partnerji, med njimi: ribič Matjaž Radin, Prosub, Zadruga Agraria Koper, Zanestra, Kmetija Krmac, Vinska klet Kralj ter Zadruga profesionalnih ribičev – vsi zavezani kakovosti, pristnosti in skupni viziji trajnostnega razvoja Obale.