Sicer obstajajo tri vrste podobnih pogač. Viška in komiška sta z otoka Vis, farska pa prihaja s sosednjega Hvara. Tradicionalno so jih na teh dveh otokih pripravljali za marendo pa tudi za kosilo ali večerjo, s tem da se priprava razlikuje v nekaj podrobnostih.

Komiška pogača

Sestavine:

500 g bele moke

1 vrečka suhega kvasa

1 čajna žlička sladkorja

1 čajna žlička soli

300 ml tople vode (po potrebi malo več ali manj)

3 žlice oljčnega olja

Za nadev:

3 velike čebule

3–4 zreli paradižniki ali 200 g pelatov

15 filejev slanih sardonov

2 žlici kaper

2 žlici oljčnega olja

sol in poper po okusu

rožmarin, timijan, origano po želji

Priprava:

1 Najprej zamesimo testo. V skodelico damo kvas, sladkor in nekaj tople vode, v večjo skledo pa moko, sol, kvas, preostalo vodo in oljčno olje. Kvasni nastavek zlijemo v skledo in zamesimo mehko, gladko testo. Po potrebi dodamo malo moke ali vode. S krpo pokrito testo pustimo vzhajati na toplem približno 1 uro, da podvoji volumen.

2 Na oljčnem olju počasi dušimo čebulo, da postekleni in se zmehča, nikakor pa se ne sme zažgati. Dodamo paradižnike in kuhamo 10–15 minut, da se omaka zgosti. Na koncu vmešamo sesekljane sardone, kapre in po želji še začimbe. Solimo previdno, ker so sardoni že slani. Pustimo, da se nadev ohladi.

3 Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Testo razdelimo na dva dela: dve tretjini za spodnji del in eno tretjino za zgornji pokrov. Večji del testa razvaljamo in položimo v pekač, sega naj nekoliko čez rob. Zatem enakomerno razporedimo nadev po testu in ga prekrijemo s preostankom razvaljanega testa. Robove stisnemo skupaj, zgornji del testa na več mestih preluknjamo z vilicami in premažemo z oljčnim oljem. Pečemo 35–40 minut, da pogača postane zlato rjava in hrustljava.

Vse tri poosebljajo preprosto domačo kuhinjo in spomin na čase, ko so se jedi pripravljale iz sestavin, ki so bile vedno pri roki. Vsem je skupno, da so narejene iz kvašenega testa, nadeva iz čebule, slanih sardonov ali sardel, zelišč, kaper in oljčnega olja ter so prepognjene v slogu italijanske pice calzone. Zgodovina pravi, da naj bi nastale po tistem, ko so na Visu in Hvaru mesteci Vis oziroma Issa in Stari Grad oziroma Faros, kot so ju poimenovali v četrtem stoletju pr. n. št., osnovali Grki in med drugim s seboj prinesli svoje kulinarične mojstrovine.

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

Kokošja juha s smetano in zelišči

Osnovna juha:

1žlica oljčnega olja ali masla

1 srednje velika čebula

2 stroka česna

2 korenčka

2 stebli zelene

300–400 g piščančjega mesa (stegno ali prsi)

1 l kokošje jušne osnove

150 ml sladke smetane za kuhanje

peteršilj, timijan, rožmarin, drobnjak, sol in sveže mlet poper po okusu

1 lovorov list

Priprava:

V večjem loncu segrejemo olje ali maslo. Dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Dodamo česen, korenje in zeleno, ki smo ju nasekljali na čisto majhne koščke, ter pražimo še kakih pet minut. Primešamo narezano piščančje meso, da se dobro poduši, ter vse skupaj zalijemo s kokošjo osnovo. V lonec vržemo še lovorov list in počakamo, da tekočina zavre. Zmanjšamo jakost ognja in juho na zmernem ognju kuhamo še približno 20 minut, da se zelenjava zmehča, meso pa dobro pokuha. Zatem vmešamo smetano in kuhamo še pet minut, da se juha lepo poveže in rahlo zgosti, na koncu pa dodamo sveža zelišča (peteršilj, timijan, rožmarin) in po okusu dosolimo in popramo. Juho lahko postrežemo takoj ali pa jo pustimo stati deset minut, da se okusi še bolj povežejo.

Komiška pogača je nastala bistveno kasneje, saj prva omemba Komiže sega šele v 12. stoletje in je, kot pravijo raziskovalci kulinarične dediščine, plod rivalstva med mestoma Vis in Komiža. Ker so Komižani na vsak način hoteli imeti svojo pogačo, so nadgradili viško tako, da so ji dodali paradižnik. V sezoni paradižnika so nadev naredili iz surovih paradižnikov, sicer pa so bili dobri tudi posušeni paradižniki ali pa že pripravljena tradicionalna »šalša«, ki so jo nekoč delali v vsaki hiši. A to se je zgodilo precej pozno, saj se paradižnik na teh otokih omenja šele konec 18. in v začetku 19. stoletja. Prebivalci Starega Grada pa so svojo kulinarično umetnino obogatili še s kozjim ali ovčjim sirom.

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

Solata iz lubenice in feta sira

Sestavine:

1 srednje velika lubenica

200 g feta sira

1 manjša rdeča čebula

1 majhna kumara

pest sveže mete

2 žlici oljčnega olja

1 žlica limoninega soka

1 čajna žlička medu ali javorjevega sirupa

sol in poper po okusu

Priprava:

Lubenico prepolovimo po dolžini, da dobimo dve polovici. Z žlico izdolbemo notranjost, tako da pustimo približno 1–2 centimetra mesa ob robu. Meso narežemo na kocke in mu odstranimo peške, čebulo in kumaro narežemo na majhne koščke. V večji skledi zmešamo kocke iz lubenice, feta sir, čebulo, kumaro ter meto, v majhni skodelici pa zmešamo oljčno olje, limonin sok, med, sol in poper. Preliv nežno vmešamo v solato tik pred postrežbo, da feta ne razpade preveč. S solato napolnimo eno polovico izdolbene lubenice in jo okrasimo z dodatnimi lističi mete. Postrežemo jo ohlajeno, po možnosti jo shranimo v hladilnik za vsaj dvajset minut.

Razlika med njimi je tudi v načinu rezanja, saj se komiška pogača običajno reže na kocke, drugi dve pa na trikotnike. So pa vse tri stoletja hranile ribiče in kmete ter njihove družine in goste, kasneje tudi turiste. In še danes je tako, čeprav ponekod sem ter tja klasični recept malo osvežijo na način, da slanim ribam dodajo različna zelišča in druge vrste rib, na primer tuna. Je pa daleč najbolj prepoznavna komiška pogača, v Komiži jo namreč pripravljajo v marsikateri gostilni in pekarni, prav tako jo je velikokrat mogoče najti v Visu, medtem ko je na Hvaru oziroma v Starem Gradu manj pogosta. 

Priporočamo