V ZDA pravzaprav nobeno športno tekmovanje ali pa druženje s prijatelji ne mine brez te nacionalne hrustljave dobrote. Kako zelo so Američani obsedeni z grizljanjem ocvrtih perutničk nazorno pove podatek ameriškega združenja perutninarjev (American Poultry Association), da se samo na dan, ko poteka finale v ameriškem nogometu (Super Bowl), po celotnih ZDA poje več kot 1,4 milijarde kosov te ocvrte aviacije.

Buffalo Wings

Sestavine

1 kg piščančjih krilc (8–10 kosov na osebo)

olje za cvrtje

Za omako:

100 g masla

120 ml pekoče omake

Ščepec soli

4 stebla zelene

4 korenčki

Omaka iz sira z modro plesnijo

120 g sira (roquefort, gorgonzola…)

120 ml kisle smetane

80 ml majoneze

60 ml mleka

1 žlica limoninega soka

Sol in poper po okusu

Priprava

1 – Najprej pripravimo omako iz sira z modro plesnijo tako, da gorgonzolo ali roquefort nadrobimo v manjši skledi, dodamo kislo smetano in majonezo ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane kremna osnova. Vmešamo še mleko, da dobimo želeno gostoto, na koncu pa prilijemo še limonin sok in solimo in popramo po okusu. Omako pokrijemo s folijo in jo damo v hladilnik, da se okusi lepo povežejo. Zeleno in korenčke narežemo na palčke

2 - Krilca razrežemo na dva dela pri sklepu, konice pa vržemo stran ali prihranimo za jušno osnovo. Dobro jih osušimo s papirnato brisačo, kar je ključno za hrustljavost.

3 - V globoki posodi segrejemo olje na približno 180 °C. Krilca cvremo v serijah, da se ne prekrivajo, približno deset do dvanajst minut, dokler niso zlato rjava in hrustljava.

4 –V manjši kozici na nizkem ognju stopimo maslo. Dodamo pekočo omako in dobro premešamo, da nastane gladka omaka. Ne kuhamo je predolgo, da maslo ne porjavi.

5 - Ocvrta krilca damo v večjo skledo in jih prelijemo jih z omako in dobro premešamo, da se vsa enakomerno prepojijo z omako. Postrežemo jih s sirovo omako in zeleno in korenjem narezane na palčke, za prilogo pa ponudimo še pomfrit ali pečen krompir.

Še tam do sredine šestdesetih, ko je Teressa Bellissimo, lastnica lokala Anchor Bar v mestu Buffalo, ki se nahaja v zvezni državi New York, prvič pripravila to danes znamenito jed, so se ti, ne ravno privlačni kosi piščanca, metali v smeti, ali pa so jih uporabljali za kuhanje jušne osnove. Kot pravi največkrat prodana zgodba, so ocvrte perutničke v pekoči omaki, tako kot veliko podobnih jedi, nastale povsem po naključju, saj je tistega dne gospa Bellissimo hotela pripraviti nekaj za pod svojemu sinu in druščini njegovih prijateljev, ki so pozno ponoči prišli v lokal.

Chanterelle mushroom soup with thyme and fresh mushrooms on white wooden background, top view, copy space. Bowl of autumn seasonal cream soup with forest chanterelles. / Foto: Mizina

Kremna juha iz lisičk / Foto: iStock

Kremna juha iz lisičk

Sestavine

500 g svežih lisičk

1 velika čebula

1 strok česna

2 žlici masla

700 ml zelenjavne jušne osnove

150 ml sladke smetane za kuhanje

1 srednje velik krompir

Sol in poper

Vejica svežega timijana

Priprava

Lisičke nežno očistimo s čopičem in vlažno krpo, nikakor jih ne smemo polivati z vodo. V loncu segrejemo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni. Nato dodamo česen, da zadiši sledijo na lisičke, ki jih pražimo pet do sedem minut, da spustijo vodo, s tem da nekaj lisičk odstranimo, ker jih bomo potrebovali za dekoracijo. Pridamo še na kocke narezan krompir in prilijemo jušno osnovo ter velijo timijana, vse skupaj pa na lahkem ognju kuhamo približno dvajset minut, da se krompir povsem zmehča. Odstranimo timijan, ter juho s paličnim mešalnikom zmešamo do gladke kremne teksture. Vmešamo sladko smetano in juho na povsem lahkem ognju kuhamo še tri minute, na koncu pa začinimo s soljo in poprom po okusu. Ko juho serviramo na vsak krožnik položimo še nekaj popraženih lisičk, postrežemo pa v družbi opečenega kruha, nekaj kapljicami oljčnega in par lističi svežega timijana.

Ker v kuhinji od vseh bolj plemenitih sestavin ni ostalo nič drugega kot pa perutničke, ki so jim jih menda dostavili po pomoti, se je odločila, da bo skupinici s sinom pripravila nekaj posebnega. Perutničke je ocvrla in jih potopila v omako iz masla in kajenskega popra, za ravnotežje ostrine pa je dodala še omako iz sira z modro plesnijo in stebelca zelene. Seveda so bila lakotnikom hrustljava krilca tako všeč, da jih je že takoj isti teden uvrstila na jedilnik družinskega gostišča, tako da restavracija Anchor Bar v Buffalu še danes velja za rojstni kraj te ikonične jedi, leta 1977 pa so v Buffalu 29. julij celo razglasili za dan buffalo perutničk. Konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih pa so dobile še širši nacionalni značaj, saj so se pojavile velike franšize, specializirane za perutničke Buffalo. Od podjetja Buffalo Wild Wings, ki je kot prvo začelo prodajati to je ocvrte pekoče perutničke.

Oven-baked figs with gorgonzola, herbs and honey. White background. Top view. / Foto: Vladimir Mironov

Krostata s figami / Foto: iStock

Krostata s figami

Sestavine

500 g listnatega testa

70 dkg fig

2,5 dcl sladke smetane

3 jajca

1 vrečka vaniljevega sladkorja

2 veliki žlici sladkorja

Sladkor v prahu

Priprava

Čas priprave 45 min

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razgrnemo listnato testo, ki ga večkrat prebodemo z vilicami ter pazimo, da so robovi rahlo privzdignjeni. Fige prerežemo na polovice in jih razporedimo po testu tako, da ga v celoti prekrijejo. V posodi umešamo jajca, sladko smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sladkor ter s to mešanico prelijemo fige na testu, nato pa pekač denemo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 30-35 minut. Krostato, ki smo jo olepšali še s sladkorjem v prahu postrežemo še vročo, prija pa tudi še naslednji dan, ko se ohladi.

Pri McDonald's so jih na primer začeli prodajati leta 1990 pod imenom mighty wings, kasneje so se perutničke-maniji pridružile še korporacije kot so veriga pic Domino's, ki je po štirih nastopih nogometne ekipe Buffalo Bills na Super Bowlu na svoj jedilnik dodala piščančja krilca Buffalo pa tudi Pizza Hut. Buffalo perutničke imajo svoj podlistek tudi v Gunissovi knjigi rekordov, saj se znova in znova podirajo rekordi v številnih kategorijah, od tega, kdo poje največ perutničk v določenem času, pa komu uspe zmazati perutničke z najbolj pekočo omako.

Priporočamo