Kozice v rožnati omaki mary rose, ki se običajno postrežejo na listih solate ali v dekorativnem kozarcu, so legendarna hladna predjed, ki je zaznamovala britansko in ameriško kuhinjo v drugi polovici 20. stoletja. Osrednji element koktajla je kremna, rahlo kisla omaka rožnate barve, ki je običajno sestavljena iz majoneze, kečapa, worcestrske omake, limoninega soka in včasih ščepca pekoče paprike ali konjaka in skupaj z rahlo sladkastimi kozicami tvori ravnovesje med sladkim, slanim, pikantnim in kremnim. Čeprav so podobne jedi v ZDA obstajale že konec devetnajstega stoletja, je koktajl s kozicami, kot ga poznamo danes, postal priljubljen šele v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.
Legenda pravi, da naj bi bil za nastanek jedi zaslužen rudar, ki je po uspešnem dnevu kopanja zlata tam konec 19. stoletja, ko je odkril zaklad v velikosti arašida, sklenil svoj ulov proslaviti v enem izmed barov v San Franciscu. Naročil je viski in krožnik ostrig. Ker se mu školjke niso zdele popolnoma sveže, je viski zvrnil po grlu, v prazen kozarec pa zmetal meso školjk in po njih pogumno polil eksplozivno mešanico kečapa, hrena, kisa, worcestrske omake, soli in popra, vse skupaj premešal ter posrkal. Ko ga je natakar vprašal, kaj za vraga počne, mu je odvrnil, da je naredil koktajl z ostrigami. In kot pravi zgodba v nadaljevanju, je taisti natakar že takoj naslednji dan na vhodna vrata izobesil napis: ostrigin koktajl – štirje koščki v kozarcu. Teden dni kasneje je bila menda novost na voljo že v praktično vsakem baru in restavraciji v mestu. S prihodom prohibicije v dvajsetih letih 20. stoletja je novonastali koktajl postal še bolj popularen, saj natakarji niso vedeli, kaj bi počeli s kozarci za vino in druge alkoholne pijače, zato so začeli vsepovprek pripravljati koktajle s škampi, školjkami, kozicami in drugimi priboljški iz morja ter jih največkrat stregli z omako iz kečapa, hrena, limoninega soka in tabaska. Koktajl s kozicami je v 50. letih prejšnjega stoletja postal hit tudi v kazinojih – hotel Golden Gate je bil prvi kazino, ki ga je svojim igralcem ponudil leta 1959 za 50 centov.
V Združenem kraljestvu pa širjenje slovesa tega koktajla pripisujejo Fanny Cradock, legendarni britanski televizijski kuharici, ki je pripravo koktajla v eni izmed svojih oddaj predstavila kot eleganten in enostaven način, kako očarati goste ob posebnih priložnostih. Nič čudnega, da je zato v tistem obdobju koktajl s kozicami in omako mary rose utelešal glamur srednjega razreda in da so ga od 60. do 80. let stregli praktično v vsaki britanski restavraciji. Značilna omaka naj bi dobila ime po slavni britanski vojni ladji Mary Rose, ki je potonila leta 1545, čeprav nima popolnoma nobene povezave z nekdanjim ponosom britanske mornarice in si ga je, kot namigujejo, Fanny Cradock izmislila, da bi jedi pričarala še nekaj romantičnega zgodovinskega pridiha.