Ocvrti zeleni paradižniki so ena izmed jedi, ki jim je slavo spisal Hollywood oziroma film, posnet po romanu ameriške pisateljice Fannie Flagg z naslovom Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe, ki se dogaja v zvezni državi Alabama. Čeprav raziskovalci gastronomske dediščine ZDA trdijo, da so se prvi recepti za ocvrte zelene paradižnike v kuharskih knjigah pojavili na severozahodu in v srednjem delu ZDA približno konec 19. stoletja, jih večina še danes vidi kot tipično južnjaško jed in simbol podeželske gostoljubnosti.

Ocvrti zeleni paradižniki

Sestavine

6 večjih zelenih paradižnikov (čvrsti, brez rumenenja)

130 g pšenične moke

130 g koruzne moke

2 jajci

120 ml pinjenca (lahko tudi jogurt, razredčen z mlekom)

1 žlička soli

½ žličke popra

¼ žličke kajenskega popra ali zmletih čilijev

olje za cvrtje

Priprava:

1. Paradižnike operemo, jim odstranimo peclje in narežemo na kolobarje debeline od pol do enega centimetra. Rahlo jih posolimo in pustimo v posodi deset minut, da izločijo nekaj vode, nato jih obrišemo s papirnatimi brisačami.

2. Pripravimo dve skledi. V eni zmešamo pšenično moko, koruzno moko, sol, poper in kajenski poper, v drugi pa stepemo jajca skupaj s pinjencem.

3. Vsak kolut paradižnika povaljamo najprej v mešanici moke, nato v mešanici jajc in pinjenca ter ponovno v moki, da dobi dvojno skorjico.

4. Olje ali fritezo segrejemo na približno 175 °C in cvremo paradižnike, dokler ne postanejo zlatorjavi. Ocvrte rezine položimo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo, in jih takoj postrežemo. Najbolje se bodo znašli skupaj s krompirjevo solato ali pa s samo kakšno omako majoneznega značaja.

Največkrat se pri tem omenja Jude in Nemce, ki so zelenjavo pripravljali na podoben način. Prvi objavljeni recept za ocvrte zelene paradižnike, ki ga omenjajo kronisti te jedi, naj bi se pojavil leta 1877 v čikaškem časopisu The Daily Inter Ocean. Navodila za pripravo so bila povsem preprosta: »Odrežite tanki rezini zelenega paradižnika od zgoraj in spodaj ter ju zavrzite, nato pa preostanek narežite na rezine, povaljajte v moki, potresite s poprom in soljo ter popecite na maslu.«

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

Tarator juha

Sestavine:

2 kumari

4 stroki česna

1 pest svežega kopra

50 g orehov

500 g jogurta

1 žlička soli

2 žlici oljčnega olja

7 dcl vode

poper po okusu

Priprava:

Kumare olupimo in jih narežemo na čim manjše kockice ter damo v skledo. Povsem na drobno sesekljamo še koper in orehe, stroke česna stremo v pasto in vse skupaj denemo v skledo ali posodo, v kateri bomo servirali juho. V servirno skledo dodamo še jogurt ter vanj nežno vmešamo kumare, česen, sol in poper, nato vse skupaj z metlico ob dodajanju vode nežno mešamo. Na koncu dodamo še orehe in vse skupaj začinimo z oljčnim oljem. Posodo postavimo za vsaj 4 ure v hladilnik, preden juho serviramo in po možnosti na mizi okrasimo še s kakšnim orehom in kocko ledu.

Do konca 19. stoletja so se ocvrti zeleni paradižniki začeli pojavljati v veliko več časopisih, revijah in kuharskih knjigah kot praktična rešitev, saj v mnogih delih ZDA zaradi premrzlega podnebja paradižnikom ni uspelo dozoreti. Na jugu teh težav niso imeli, zato tak način priprave nezrelih plodov niti ni bil potreben. So pa sčasoma kuharji po vseh ZDA v proces priprave začeli vključevati krušne drobtine in koruzno moko. Priljubljenost ocvrtih zelenih paradižnikov kot nekakšne generične ameriške jedi naj bi dosegla vrhunec ob začetku druge svetovne vojne, po njej pa je zanimanje oziroma pojavljanje v kuharskih knjigah, revijah in časopisih začelo upadati, tako da je v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja jed praktično izginila iz javnih občil, pripravljali so jo zgolj še tisti, ki jim je bilo škoda obilja nezrelih paradižnikov.

/ Foto: iStock

/ Foto: iStock

Domači čokoladni sladoled

Sestavine:

3 žlice kakava v prahu

3 žlice navadne vode

0,5 l sladke smetane

0,4 l kondenziranega mleka

2 žlici vaniljevega ekstrakta

¼ žličke soli

listi mete

Priprava:

V stekleno posodo stresemo kakav v prahu, prilijemo vodo in polovico smetane ter vse skupaj dobro premešamo z lopatico. Maso prelijemo v posodo za mešalnik, dodamo preostanek smetane, kondenzirano mleko, vaniljev ekstrakt ter sol in vse skupaj zmiksamo. Zmes potem prelijemo v posodo in jo prekrijemo s folijo za živila ter jo za vsaj pet ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled okrasimo z listi mete in ga postrežemo.

Po letu 1991 in prvih projekcijah filma v ZDA so ocvrti zeleni paradižniki doživeli novo vstajenje, le da se je to zgodilo predvsem na jugu, v zgodbo pa se je vključila sama avtorica knjižne uspešnice, po kateri je bil posnet film, Fannie Flagg, ki je zatrjevala, da je njena knjižna oziroma filmska kavarna Whistle Stop pravzaprav preslikava resničnega lokala Irondale, ki ga je njena babica vodila v tridesetih letih v Alabami, v njej pa so stregli tudi ocvrte zelene paradižnike. Flaggova je o resnični kavarni, potem ko je uspeh filma sprožil poplavo prošenj za recepte, celo spisala novo knjigo z naslovom The Original Whistle Stop Café Cookbook, ki jo je izdala leta 1993. V njej je omenila tudi, da je ob izidu filma nenadoma vsaka kavarna, lokal ali samopostrežna restavracija v Alabami stregla ocvrte zelene paradižnike, ki so tako postali del južnjaške kulinarične tradicije. 

Priporočamo