Enaindvajseta sezona Popri je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo skoraj 30 odstotkov več mladih kot lani. Dvesto tri ekipe (607 tekmovalcev) iz vse Slovenije in zamejstva so ob podpori 137 mentorjev v 98 izobraževalnih ustanovah pripravile poslovne modele za svoje ideje. Najboljših 36 ekip se je prebilo čez polfinale, ki je potekal v začetku marca na štirih lokacijah pri regijskih partnerjih: v Tehnološkem parku Ljubljana, SAŠA inkubatorju, Razvojnem centru Novo mesto in Primorskem tehnološkem parku. »Popri so odličen primer, kako je šolstvo mogoče povezati z gospodarstvom, z namenom, da se mladim omogoči razvoj idej v sodelovanju s podjetniki. S Popri tudi dokazujemo, kako pomembno vlogo imajo pri podpori mladim podjetnikom inkubatorji in tehnološki parki. In hkrati smo ponosni, da lahko skupaj z državo sistematično razvijamo celovit sistem podpore podjetnosti mladih, ki Slovenijo v evropskem prostoru postavlja za primer dobre prakse na tem področju,« je ob letošnjem tekmovanju povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh.

Kdo so zmagovalci

Ugledni podjetniki v komisiji so odločali o tem, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi najbolj suvereno predstavil. Ekipe so tekmovale v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih ter strokovnih ekskurzijah v tujini. Komisija je v finalu v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 evrov, drugouvrščene po 1300 evrov, zmagovalci pa po 2000 evrov. Med osnovnošolci je zmagala ekipa Osnovne šole Elvire Vatovec iz Prad z aplikacijo Phoneout za spodbujanje mladih h gibanju. Med dijaki je komisijo prepričala ekipa srednje šole Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, s projektom Sluguard, ki je popolnoma naraven in inovativen ekološki pripravek za zatiranje polžev in listnih uši. Med mladimi do 29. leta pa je slavila ekipa Law Brainer z ljubljanske pravne fakultete, ki je razvila inovativno spletno platformo, namenjeno poenostavitvi čezmejne mobilnosti za posameznike.

Odprta vrata v svet

Tekmovanje Popri odpira tudi vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na dogodku Popri International EUSAIR Youth, ki bo 15. in 16. maja v Šibeniku, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v New Yorku v ZDA. Trije najboljše uvrščeni osnovnošolski timi bodo odpotovali na strokovno ekskurzijo v Tehniški muzej na Dunaj, kar omogoča urad za intelektualno lastnino. Prve tri najboljše uvrščene ekipe v kategoriji mladi do 29. leta bodo upravičene do podjetniškega usposabljanja v tujini (program Erasmus). Primorski tehnološki park podeljuje tudi nagrado iz norveškega finančnega mehanizma za najbolj trajnostno usmerjene poslovne modele. Izbrani dijaška in študentska ekipa se bosta udeležili študijske poti na Islandijo. Finale tekmovanja Popri poleg tekmovalnega dela ponuja tudi raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje za mlade. Letos so prvič izvedli Popri festival podjetnosti in podjetništva mladih Slovenije, in sicer na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Organiziral ga je Primorski tehnološki park, v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Spiritom Slovenija, Slovenskim podjetniškim skladom, uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestno občino Nova Gorica ter Občino Šempeter -Vrtojba. Na dogodku so mladi lahko spoznali uspešne tekmovalce iz preteklih sezon, ki si utirajo podjetniško pot, se družili s podjetniki in gospodarstveniki ter se zabavali ob nastopu Challeja Salleja.