Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Francoska vlada: Spanghero je konjsko meso zavestno prodajal pod oznako govejega

Pariz -  Francosko podjetje za predelavo mesa Spanghero je zavestno in namerno prodajalo konjsko meso z oznako, da je goveje, je danes potrdila francoska vlada.

(Foto: Reuters)

550 tisoč evrov dobička

V času preiskave bodo podjetju začasno odvzeli licenco za predelavo mesa, je povedal francoski minister za potrošnike Benoit Hamon, ravnanje Spanghera pa označil za »gospodarsko goljufijo«. V podjetju so navedbe že zanikali in sporočili, da nikoli niso naročili, prejeli ali preprodali kakršnegakoli mesa za katerega ne bi verjeli, da je goveje, poroča Reuters.

Podjetje Spanghero je del verige podjetij za dobavo hrane, v vsaj 12 evropskih državah pa je pod oznako govejega prodajalo konjsko meso. Preiskava je pokazala, da je podjetje v roku šestih mesecev na račun prodaje cenejšega konjskega mesa naredilo za 550 tisoč evrov dobička. Po navedbah francoskih oblasti je Spanghero prodal okoli 750 ton konjskega mesa, od tega 550 ton francoskemu podjetju Comigel, ki v tovarni v Luksemburgu pripravlja zamrznjeno hrano.

Prvi primer tudi v Nemčiji: Gre za resnično svinjarijo

Nemški verigi supermarketov Real in Edeka sta danes potrdili, da so v zamrznjeni lazanji, ki je bila deklarirana kot goveja, našli sledi konjskega mesa. Sporne lazanje so že umaknili s polic. Gre za prva taka odkrita primera v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na odkritje konjskega mesa v uradno govejih izdelkih v Nemčiji so se nemški politiki odzvali z ogorčenjem. »Skoraj lahko rečemo, da gre za resnično svinjarijo,« je bila ostra nemška ministrica za varstvo potrošnikov Ilse Aigner. Predsednica poslanske skupine Zelenih v nemškem bundestagu Renate Künast pa je afero pripisala ideologiji vse cenejše pridelave mesa.

Sicer pa v Nemčiji vlada prepričanje, da lahko v prihodnjih dneh v državi pričakujejo še več podobnih odkritih primerov. Potem ko je v sredo sporne lazanje odpoklical Real, namreč morebitne neustrezne izdelke preučujejo tudi druge nemške trgovine, kot so Kaiser's Tengelmann, Rewe in Eismann.

Testiranje naj bi potekalo ves marec

Evropska komisija bo zaradi afere s konjskim mesom v uradno govejih lazanjah in hamburgerjih na petkovem zasedanju stalnega odbora za varnost v prehranski verigi predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. Testiranje naj bi potekalo ves marec, rezultate pa naj bi članice objavile 15. aprila.

Komisija predlaga dve vrsti usklajenih testov v celotni EU. S prvo vrsto naj bi članice preverile verodostojnost predelanih mesnih izdelkov, ki so označeni kot goveji. Z drugo vrsto testov pa naj bi preventivno preverile, ali je surovo konjsko meso zdravstveno neoporečno.

Sumljive lazanje najprej odkrili v Veliki Britaniji

Britanski časnik The Times se medtem v današnji izdaji sprašuje, zakaj je sploh izbruhnil škandal. Krivdo so pripisali Bruslju, saj je Velika Britanija po pritiskih Evropske komisije prejšnje leto prepovedala postopke, s katerimi strojno ločujejo meso od kosti in kit. S tem se je proizvodnja podražila, kar je na stežaj odprlo vrata poceni uvoženemu mesu iz držav z nižjimi standardi, ugotavljajo.

Afera s konjskim mesom v deklarirano govejih izdelkih je izbruhnila prav v Veliki Britaniji, potem ko so tam odkrili sumljive lazanje. Sicer pa so primere konjskega mesa v uradno govejih izdelkih odkrili že na Irskem sredi januarja, in sicer v hamburgerjih, ki so jih naključno testirali.

Na sredinem izrednem sestanku osmih članic EU, vpletenih v afero, so se države strinjale, da naj usklajevanje nacionalnih preiskav afere prevzame evropski urad Europol. Prav tako so ministri teh držav pozvali k prednostni obravnavi načrtovane reforme označevanja predelane hrane. V tem okviru se razmišlja o možnosti uvedbe obvezne oznake države izvora predelanih mesnih izdelkov.

Afera s konjskim mesom bo tudi na dnevnem redu rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU 25. februarja v Bruslju.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Testiranja mesa bodo v Sloveniji izvajali inšpektorji uprave za varno hrano Zdravje

Testiranja mesa bodo v Sloveniji izvajali inšpektorji uprave za varno hrano

Evropska komisija zaradi afere s konjskim mesom predlaga niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. V Sloveniji bodo nenapovedano vzorčenje izvajali inšpektorji uprave za varno hrano, analize pa Nacionalni veterinarski inštitut. Polovico stroškov testiranj bo... Več »

V konjskem mesu v Veliki Britaniji našli človeku nevarno zdravilo Zdravje

V konjskem mesu v Veliki Britaniji našli človeku nevarno zdravilo

V mesu konj, ki so ga iz Velike Britanije izvozili v Francijo, so našli človeku potencialno zelo nevarno konjsko zdravilo, je danes sporočil britanski minister za kmetijstvo David Heath. Obstaja možnost, da je sporno meso vstopilo v človeško prehrambeno verigo, čeprav sledi zdravila v izdelkih niso... Več »

Afera s konjskim mesom: Bruselj poudarja, da zdravje ni ogroženo, v Sloveniji spornega mesa ni Svet

Afera s konjskim mesom: Bruselj poudarja, da zdravje ni ogroženo, v Sloveniji spornega mesa ni

Francoski ministri naj bi se po izbruhu škandala s konjskim mesom sestali z vodilnimi akterji mesne industrije. Več francoskih trgovskih verig je že umaknilo zamrznjene goveje obroke podjetij Findus in Comigel. Škandal se je po razkritju, da se v Veliki Britaniji in drugod po Evropi prodajajo... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor