Vrh Nogometne zveze Slovenije, v katerem imata glavno besedo predsednik Aleksander Čeferin in generalni sekretar Aleš Zavrl, je brez pravega razloga za teden dni prestavil začetek spomladanskega dela državnega prvenstva. Vremenske razmere so bile tako ugodne, da bi s tekmovanjem brez težav začeli že prejšnji konec tedna, kot je bilo predvideno po tekmovalnem koledarju, in ne šele danes in jutri. Za nameček so se klubi v pripravah znašli v dodatnih težavah, saj so se vneto pripravljali na enega nasprotnika, igrali pa bodo z drugim. Spomladanski del se ne bo začel s tekmami 21. kroga in derbijem Olimpija – Maribor, ampak tekmami 22. kroga. Tekme 21. kroga bodo odigrali med tednom v sredo, 4. marca.

Domžale (44 točk): Jesenski prvaki gredo v pomlad s tremi točkami prednosti pred Mariborom, ki ima tekmo manj, a tudi z zelo spremenjeno zasedbo, saj so klub zapustili nosilci igre, slovenski reprezentant Erik Janža in tujci, mladi srbski vezist Nemanja Maksimović ter svojeglava napadalca Jousha Parker in Sasha Aneff, ki sta bila jeseni učinkovita strelca s petimi in tremi goli. Zamenjave so našli v Maticu Črnicu, Dejanu Trajkovskemu, Mateju Eteroviću in povratniku Juninhu. Kako je mladi, 32-letni trener Luka Elsner uigral prenovljeno zasedbo, bo pokazal čas. Med pripravami, ki so jih deloma opravili tudi v Turčiji, ni bil povsem zadovoljen s prikazanim, zato je tudi povzdignil glas, kar pomeni, da forma še ni optimalna. Zaščitni znak Domžal je sloves izrazito tekmovalnega moštva, ki s taktično zrelo igro pragmatično zna igrati na rezultat, a s takšnim pristopom so za tekmece tudi vse bolj prebrana knjiga. Nihče ne govori na glas o naslovu prvaka, osnovi cilj kluba je preboj v Evropo.

Maribor (41 točk, tekma manj): Serijski slovenski prvaki bodo pod največjim pritiskom v zadnjih letih. V pomlad gredo z drugega mesta, a obenem razbremenjeni, saj se bodo po sanjski evropski jeseni v ligi prvakov lahko povsem posvetili naskoku na obe domači lovoriki, državno prvenstvo in pokal. V Ljudskem vrtu je bilo pozimi zelo mirno. Zasedba je skoraj nespremenjena, potem ko so bile ponudbe za Stojanovića, Ibraimija, Arghusa... prenizke. Odšli so le odpisani Trajkovski, Črnic in Fajić, za katerega so celo iztržili 200.000 evrov odškodnine. Maribor ni več v položaju, da bi moral prodajati igralce za preživetje, čeprav je ustroj s člansko ekipo A in B ter najboljšimi mladinci iz vse države izdaten strošek za blagajno. Novinca sta Janža in povratnik Dalibor Volaš, ki se je na 12 pripravljalnih tekmah že izkazal v vlogi robustnega napadalca, saj je dosegel sedem zadetkov in bo znova trepet vratarjev po vsej Sloveniji. Maribor je priprave opravil po evropskih standardih, za vsako igralno mesto ima po dva igralca. Na 12 prijateljskih tekmah, ko je imel v Turčiji za nasprotnike močne tekmece, je doživel le en poraz. Na pripravah v Turčiji ga je premagal srbski prvak Partizan.

Celje (40 točk): Celjani so bili najprijetnejše presenečenje jeseni. Mlada zasedba z mladim trenerjem Simonom Rožmanon je igrala všečen nogomet z veliko ritma in agresivnosti, obenem pa zbirala točke in postavljala rekorde v nizu neporaženosti. Trenutno je to 19 tekem v slovenski ligi. Po jeseni, ko so igrali zelo neobremenjeno, se bodo morali Verbič, Vrhovec, Ahmedi, Sunny... spomladi soočiti s pritiskom pričakovanj in rezultatov. Ker so pozimi obdržali večino nosilcev igre, so razkrili visoke ambicije. Ni bilo nemoralnih ponudb, predvsem pa enako kot Maribor najboljših igralcev niso želeli prodati pod ceno.

Olimpija (35 točk, tekma manj): Ljubljančani so za drobiž prodali dva dolgoletna nosilca igre, Nika Omladiča v drugo nemško ligo in Bobana Jovića na Poljsko, zdaj pa strokovno vodstvo kluba upa, da bodo nosilne vloge prevzeli mladi Andraž Šporar, Nik Kapun, Miha Zajc... Športni direktor kluba Mile Ačimović je za okrepitev pripeljal malo znane igralce iz tujine, kar je zelo tvegana poteza. Ljubljančani, ki so bili na pripravah v Turčiji, so na pripravljalnih tekmah zelo nihali. Doživeli so blamažo na Dunaju proti Austrii (0:5), na generalki pa so v finišu tekme reševali remi z drugoligašem Triglavom (1:1). A težava Olimpije ni le članska ekipa, ki nima zmagovalnega pristopa, zato izgublja na malih tekmah, na katerih se osvajajo lovorike in vozovnice za Evropo, ampak stagnacija kluba na vseh področjih: športnem, organizacijskem, poslovnem... Ni rasti kluba, zato je klub še brez lovorike, izmika se mu celo Evropa. Plačnik Izet Rastoder zahteva Evropo in proizvodnjo igralcev, da bo z njimi služil milijone.

Zavrč (29 točk): Ker imajo dovolj točk za prvoligaško preživetje, je bila v Halozah pozimi velika čistka. Odšlo je 16 igralcev, v klubu jih je ostalo le šest iz jesenskega dela, prišlo pa je 22 novih. Prišleki so mlajši in cenejši iz okolice, večinoma s Hrvaške. Najbolj znana imena so nekdanji up Hajduka Tomislav Kiš, s katerim naj bi rešili problem neučinkovitosti, in mlada hrvaška reprezentanta Lovro Cvek (do 21 let) in Luka Bogdan (do 19 let). Novi trener je Hrvat Ivica Solomun, delovanje kluba pa preveč odvisno od potez plačnika Mirana Vuka.

Rudar (26 točk): Velenjčani so vso jesen plačevali davek zaradi odhoda petih nosilcev igre. Klubska blagajna je prazna, zato ni bilo denarja za zimske okrepitve in priprave ob morju. Trener Jernej Javornik je moral v zimskih razmerah improvizirati z vadbo zaradi slabih igrišč, ritem so motile številne poškodbe, klub pa je ujetnik težav pokrovitelja Premogovnika Velenje in samovolje nekaterih mož v vodstvu kluba. Javornik ima sloves trenerja, ki gradi igro in vzgaja igralce. Glede na potencial je prerasel neambiciozno velenjsko nogometno okolje, zato je skrajni čas, da dobi priložnost v kakšnem večjem klubu v državi.

Luka Koper (25 točk): Koprčani so bili razočaranje jeseni, zato je šef kluba Ante Guberac že sredi sezone pokazal izhodna vrata trenerju Vanoliju in tujcem. Trenerski dvojec Alen Ščulac – Alfred Jermaniš ima v rokah eno najbolj nadarjenih generacij kluba. Mladi rod je na prelomu kariere, ali bodo postali igralci za veliko sceno ali povprečneži za kruhoborske selitve po slovenskih klubih. Cilj kluba je pokalna lovorika, finale pa prav na Bonifiki. Med pripravami, ki so jih opravili doma, kjer so imeli odlične pogoje, so igrali tekme s kakovostnimi moštvi Rijeke, Hajduka (zmagi), Crvene zvezde in Slovana Bratislava (poraza) in zapustili dober vtis, saj bo bili borbeni.

Gorica (18 točk): Priprave so začeli zadnji, trenirali neredno, zaradi dolgov so igralci celo bojkotirali prijateljsko tekmo. Klub bo bil bitko za preživetje na vseh ravneh, potem ko je ujetnik povezovanja z bankrotirano Parmo, ki dolguje Goričanom 800.000 evrov. Pozimi so znova premešali igralski kader, novi trener je Italijan Cesare Beggini, ki napoveduje kombinatorno igro s kratkimi podajami.

Krka (15 točk): Ekipa v primerjavi z jesenjo ni doživela velikih sprememb. Cilj je osvojitev osmega mesta, da se izognejo dodatnim kvalifikacijam za obstanek v prvi ligi. Glede na predstave na pripravljalnih tekmah imajo dovolj razlogov za optimizem.

Radomlje (8 točk): Amaterji iz Radomelj sicer za Krko zaostajajo sedem točk, a se še niso predali. Okrepili so se z izkušenim vezistom, veteranom Daliborjem Teinovićem, Olimpija je posodila napadalca Enesa Đurkovića, trden člen je tudi vratar Aljaž Ivačič.