Ni minil niti mesec dni, Mohamed Salah pa ponovno blesti. K Fiorentini je prišel ob koncu letošnjega zimskega prestopnega roka, potem pa je zabil že tri gole na prvih petih tekmah. Nazadnje ta teden v šestnajstini finala evropske lige, ko je s Fiorentino izločil nogometaše Tottenhama (skupno s 3:1), ki so njegovi nekdanji mestni rivali iz Londona.

Toda povsem možno je, da bodo tudi prihodnji. Salah je namreč pri Fiorentini le kot posojen nogometaš Chelseaja, ki lahko egipčanskega nogometaša vzame nazaj. V Firencah bo ostal zgolj v primeru, če bo Fiorentina zanj plačala vnaprej dogovorjeno odškodnino, ki pa ni javno znana. Ve se le, da je visoka, vsaj če gre verjeti trenerju Fiorentine Vincenzu Montelli. »Glede na to, kakšen znesek zanj zahteva Chelsea, ga bomo težko zadržali. Hkrati kaže tudi na to, da imajo z njim v Londonu še vedno velike načrte,« je dejal.

Salah je k Fiorentini prišel kot del odškodnine, ko je v nasprotno smer v London odšel Juan Cuadrado, za katerega je Chelsea odštel 27 milijonov funtov. Montella je ob tem prepričan, da je na boljšem Fiorentina. »Kdo je opravil boljši posel? Brez dvoma je več zaslužila Fiorentina, na igrišču pa sta Cuadrado in Salah zelo podobna nogometaša. Salah je igralec, ki sicer ne grize vso tekmo, toda v zadnji tretjini igrišča je smrtonosen.«

Bistveno slabše se je Salah znašel pri Chelseaju, kjer je preživel skoraj natanko leto dni. V London je prišel lani v zimskem prestopnem roku iz Basla. Trener Jose Mourinho je vanj najprej polagal velike upe. »Je mlad, hiter in kreativen. Ima skromno osebnost in se je pripravljen žrtvovati za dobrobit ekipe,« je dejal Mourinho. »Po nogometnih kvalitetah pa spominja na Oscarja ali Arjena Robbna.«

Da je Salah pristal v Chelseaju, ni bilo nobeno presenečenje. Lani je na začetku sezone v skupinskem delu lige prvakov igral še za Basel, ki je bil od slavnejšega Chelseaja boljši na obeh tekmah. Najprej je Salah septembra na stadionu Stamford Bridge v Londonu izenačil na 1:1, švicarski prvaki so nato celo zmagali z 2:1, novembrsko tekmo pa je odločil z zadetkom v 87. minuti.

Odškodnina je znašala enajst milijonov funtov, pri čemer je Chelsea zahtevan znesek plačal takoj. Drugače je ravnal Liverpool, ki je imel za Salaha že vse dogovorjeno z Baslom in igralcem, nato pa so rdeči iz mesta Beatlov rekli, da bi plačali manj. Pri Baslu so bili jezni, ker so pri Liverpoolu snedli besedo, in zahtevali kvečjemu še več. In kjer sta se prepirala dva, je imel dobiček Chelsea, ki je vse uredil v enem dnevu. »Povsem preprosto je bilo vse skupaj. Chelsea je najprej sprejel pogoje, ki jih je postavil Basel, nato je dogovor sklenil še z menoj. Spoštujem Liverpool, toda takšen je nogometni posel. V vsakem primeru sem si želel igrati v angleški ligi,« je lani dejal Mohamed Salah.

Egipčanski Messi, kot tudi kličejo 22-letnega nogometaša, se je pod drobnogledom znašel tudi predlansko poletje, ko se na prvi tekmi kvalifikacij za ligo prvakov ni hotel rokovati z igralci Maccabija iz Tel Aviva, ampak se je temu opravilu izognil, češ da si mora zamenjati obutev. Pod pritiskom javnosti je na povratni tekmi v Izraelu nasprotne nogometaše pozdravil, toda s stisnjeno pestjo, podobno, kot to počno denimo boksarji. Razlog naj bi tičal v egiptovskih nesoglasjih z izraelsko politiko.