Čeprav so hladni in kratki, imajo tudi zimski dnevi svoje čare. Tisti krhki, bledi sončni žarek, ki občasno prebije meglo, nas skoraj vedno spravi v boljšo voljo. Mnogi ga izkoristijo: »Grem malo na sonce, da dobim vitamin D,« pogosto slišimo. Ampak ali je to res?

Dovolj močno, da izboljša razpoloženje, a prešibko za vitamin D

Od oktobra do marca je sonce pri nas tako nizko na obzorju, da je njegova moč za tvorbo vitamina D3 zanemarljiva. Tudi če bi opoldne stali zunaj v kratkih rokavih – česar pri aktualnih temperaturah ne priporočamo – koža ob teh žarkih preprosto ne bi mogla ustvariti dovolj vitamina D3. Obsije jo premalo UVB žarkov.

To pomeni, da lahko čas, ki ga pozimi preživimo na soncu in svežem zraku, izboljša naše počutje, a na preskrbo telesa z vitaminom D preprosto nima pomembnejšega učinka.

Pomanjkanje vitamina D pozimi: tiha, a zelo pogosta težava

Raven vitamina D se v tem času pri marsikom spusti pod optimalno. Simptomi se pojavijo kmalu, s so vsaj od začetka razmeroma blagi in jim ne posvečamo dovolj pozornosti. To so stalna utrujenost ali občutek težkih nog, slabše razpoloženje, pogosti prehladi, manjša odpornost, dolgotrajno pomanjkanje pa vpliva tudi na kosti in mišice.

Pozimi so ti simptomi tako razširjeni, da jih navadno pripišemo stresu, pomanjkanju spanja ali vremenu – zato je dobro vedeti, da je vzrok pogosto precej preprostejši.

Kako lahko telesu pomagamo do dovolj vitamina D3 tudi pozimi?

Seveda, prvi korak je prehrana. Pozimi bi morali vsi v svoj jedilnik vključiti čim več mastnih rib, kot so losos, sardine, skuša, zato naj bodo te čim pogosteje na jedilniku. Poleg teh nekaj vitamina D vsebuje tudi jajčni rumenjak, najdemo pa ga še v jetrih in drugi drobovini. Nekaj primanjkljaja lahko nadomestimo tudi z obogatenimi izdelki, recimo z mlekom, ki so mu dodali vitamin D. A vse to običajno ne zadošča. Ker so količine vitamina D v živilih dokaj skromne, z običajno prehrano ne moremo v celoti nadomestiti pomanjkanja sončne svetlobe. (Vir: projekt Nutrihealth, Inštitut za nutricionistiko, 2022)

Vitamin D v večjih količinah vsebujejo živila, ki so (pre)redko v naši prehrani; na primer ribe severnih morij in ribje olje. (Foto: Spar Slovenija)

Vitamin D v večjih količinah vsebujejo živila, ki so (pre)redko v naši prehrani; na primer ribe severnih morij in ribje olje. (Foto: Spar Slovenija)

Premišljena odločitev: SPAR Vital Pure Vitamin D3

V zimskih mesecih je dodajanje vitamina D v obliki prehranskega dopolnila eden najbolj razširjenih in učinkovitih načinov, da vzdržujemo ustrezno raven skozi vse hladne dni. Pomembno je le, da izberemo kakovosten izdelek z enostavnim odmerjanjem. Ponj niti ni treba v lekarno ali specializirano prodajalno, priskrbite si ga lahko že ob naslednjem obisku svoje najbližje trgovine Spar.

Prehransko dopolnilo SPAR Vital Pure Vitamin D3 je v obliki kapljic, kar omogoča najenostavnejše odmerjanje primerne količine. Ker je vitamin D topen v maščobi, se najboljše absorbira, če ga zaužijemo skupaj z obrokom, ki vsebuje določeno količino maščobe (mlečni izdelek, oreščki, oljčno olje itd.) ali takoj po obroku. (Foto: Spar Slovenija)

Prehransko dopolnilo SPAR Vital Pure Vitamin D3 je v obliki kapljic, kar omogoča najenostavnejše odmerjanje primerne količine. Ker je vitamin D topen v maščobi, se najboljše absorbira, če ga zaužijemo skupaj z obrokom, ki vsebuje določeno količino maščobe (mlečni izdelek, oreščki, oljčno olje itd.) ali takoj po obroku. (Foto: Spar Slovenija)

Priporočamo