Čas martinovega v Brdih prevzame posebno čarobnost, ko glasnemu žvenketu škarij, vrvežu trgačev na trgatvi in vonju mošta sledi upočasnitev utripa in pričakovanje novega vina.

V Brdih nepogrešljiva martinc in tercent

Brda ob martinovem se prepletajo med tradicionalnimi običaji in sodobnimi interpretacijami tipičnih kulinaričnih dobrot.  Značilna običaja sta jabolko z zelišči na sodu in rožni venec iz koščkov trtove rozge za sodom. Po trgatvi je namreč briška gospodinja zdravo jabolko nabodla z vejicami rožmarina, lovorja, brinja in žajblja, gospodar pa je iz rozg narezal trinajst koščkov, ki odgovarjajo številu črk v stavku »Martin, varuj ga.« in jih z žico združil v nekak rožni venec. Če je jabolko ostalo zdravo, se je gospodar veselil dobrega vina, sicer je moral vinu nuditi posebne skrbi.

Ob martinovem so se briške mize šibile ob polenti s puranom, petelinom ali domačim zajcem, pa tudi fazanom in klobasami. Manjkale niso piturale – kuhane hruške, namočene v vinu in pečene v peči, pa seveda, tudi kostanj. Martinovo je za briškega kmeta veljalo za neke vrste zaključek leta, tudi trenutek odplačila dolgov. Danes pa je ta čas prevzel duh veselja in pričakovanja pred novim začetkom in vinskim letnikom.

Za nove začetke in trenutke, ki dišijo po gozdu – Quercus Young

Ko pomislimo na jesen, se nam tudi danes v mislih utrne mamljiv vonj po pečenem kostanju, bučnih jedeh in gobovih poslasticah. Tiho šepetanje plamenov v ognjišču, toplina ognja in druženja s prijatelji ter daljši večeri kar kličejo po okušanju vinskih posebnosti. Ob takih priložnostih ne sme manjkati Quercus Young, mlado vino Kleti Brda, pridelano po svetovno znanem postopku, ki izvira s področja Beaujolais v Burgundiji. Pravo razkošje okusov ob martinovih jedeh.

Krasno Rebula – zlato jesenskega sonca, popolna ob vsaki jedi.

Kdor želi okusiti esenco Brd v kozarcu vina, enostavno mora nazdraviti s Krasno Rebulo. To vino odseva dušo briške terasirane pokrajine in predstavlja poklon istoimenski briški vasici, kjer so lege vinogradov še posebej strme in dajejo veličastna vina. Krasno Rebula se odlično spaja z jedmi na osnovi gob, pa tudi s panceto, pršutom ali salamo. Prava rebula za prava jesenska doživetja. Pravzaprav za vse letne čase! Če želite torej narediti vtis pred svojimi gosti, odprite steklenico te rebule, visoko ocenjene s strani eminenc v enogastronomiji: vinskega vodnika italijanske revije Gambero Rosso, avstrijskega Falstaffa in ameriške avtoritete na področju vin Jamesa Sucklinga.

Foto: Arhiv Kleti Brda/Damijan Simčič

Foto: Arhiv Kleti Brda/Damijan Simčič

 

Ko se jesen prelije v eleganco – Bagueri Chardonnay Superior

Jedi s svilnato teksturo na osnovi muškatnih buč, kostanjev, gob ali tartufov, kot tudi prekajene jedi ali jedi z žara potrebujejo odločno družbo. Bagueri Chardonnay Superior to je. Z značilno rumeno barvo z zlatim odtenkom in kompleksnim prepletom arom žametno pripoveduje o briških vinogradih in ljudeh, o žlahtnosti tega teritorija, ki se v teh dneh predaja jesenski idili. Je intenzivno in mineralno, a obenem uglajeno in dovršeno. Ne zamudite letnika 2021, ki je bil v vodniku osrednje italijanske enogastronomske revije Gambero Rosso ocenjen z najvišjo prestižno oznako Treh kozarcev!

Foto: Arhiv Kleti Brda/Damijan Simčič

Foto: Arhiv Kleti Brda

Jesenski martinovi dnevi kličejo po tem, da si vzamemo čas – za družbo, jesenske jedi in vina Kleti Brda. Dobrodošli v Brdih!

Priporočamo