Premožni Avstrijci, ki so po vsej Sloveniji gradili trgovske centre Qlandia in za seboj pustili na milijone evrov neporavnanih dolgov, se velikopotezno vračajo na naš trg.

Po tem, ko je njihovo podjetje Tau Projekt, nekoč bolj znano pod imenom MID Investicije, leta 2012 končalo v stečaju, zdaj iz njegove stečajne mase s pomočjo povezanih oseb odkupujejo nepremičnine in to po precej nižjih vrednostih. Tako so s stečajnim upraviteljem Tau Projekta Valterjem Stepanom že nekaj mesecev po začetku stečaja podpisali 1,36 milijona evrov vredne pogodbe za nakup zazidljivega zemljišča pri Borovem naselju pri centru Qlandia v Mariboru.

Ironija zgodbe je, da poslovneži, med katerimi je najvplivnejši Walter Moser, koroški nepremičninski mogotec, znan tudi iz afere Hypo, na novih zemljiščih načrtujejo gradnjo verige trgovskih centrov po zgledu Qlandie. Te je financirala skupina Hypo, ki je v stečaju Tau Projekta prijavila za skoraj šest milijonov evrov terjatev. V Hypo Leasingu so pred leti na veliko podpirali krog poslovnežev z Moserjem na čelu. Z Mid Investicijami so opravili za 350 milijonov evrov poslov, podjetje, ki je projekte gradilo na ključ, pa je poleg plačil prejemalo še rentne donose v obliki »premij za dobro sodelovanje«. To je razumljivo v luči dejstva, da je imel Moser pomembno vlogo pri sporni dokapitalizaciji Hypo Alpe-Adria-Bank s prednostnimi delnicami, ki so jo leta 2006 izpeljali takratni vodilni v banki na čelu z Wolfgangom Kultererjem, saj je bil med kupci teh delnic. Moser je lani na sojenju proti nekdanji upravi Hypa kot priča potrdil, da je to storil »na željo banke«. Spomnimo, omenjene delnice, s katerimi so v Hypu umetno izboljšali kapitalsko ustreznost banke, so imele tudi prodajno opcijo, za katero pa v nemški banki BayernLB, ki je leta 2007 za 1,7 milijarde evrov kupila Hypo, niso vedeli.

Medtem ko je bil Kulterer že leta 2012 obsojen na štiriletno zaporno kazen, imajo nekdanji poslovni partnerji Hypa z Moserjem na čelu v Sloveniji še vedno velike načrte. Za tri trgovske centre so že ustanovili projektna podjetja. Enega od njih, FMZD (Fachmarktzentrum Dob, v prevodu trgovina na drobno), je ustanovil Andreas Viktor Messner. Gre za avstrijskega poslovneža, ki je bil vrsto let lastnik Tau Projekta, tik pred stečajem pa je podjetje za en evro prepustil takratnemu direktorju. Lastnik drugih dveh podjetij, FMZ Maribor in FMZ Tržaška, je Moser. V Ljubljani je nepremičninsko podjetje Seltenheim ustanovil tudi Walter Leonhard Moser, domnevno Moserjev sin.

Načrtovana postavitev trgovskega centra na jugozahodu Maribora ima sicer pestro zgodovino. Po naših informacijah je Moser projekt začel razvijati skupaj z mariborsko Qlandio, tudi sicer pa bo stal v neposredni bližini že zgrajenega trgovskega centra. Projekt, ki ga je prvotno razvijal Tau Projekt, je prevzel FMZ Maribor. Kljub zakonski omejitvi, da premoženja iz stečajne mase ne more kupovati nekdanji družbenik, ki je obvladoval vsaj desetodstotni lastniški delež, je bil kupec zemljišča ravno Moserjev FMZ Maribor. Res je, da Moser od leta 2008 naprej ni bil več med lastniki Tau Projekta, bile pa so z njim povezane osebe. Kot je pojasnil Stepan, je kupec predložil izjavo, da ne obstajajo nikakršni zadržki, da nepremičnine ne bi mogel kupiti.

Medtem Moserjevo podjetje FMZ Tržaška načrtuje gradnjo trgovskega centra na Tržaški cesti v Ljubljani. Ob tem sta možni dve lokaciji. Prva je v bližini Merkurja, druga pa na koncu Tržaške ceste. Na prvi ga je nameraval postaviti že Tau Projekt, nova javna dražba za zemljišče pa bo v kratkem. Zaradi menjave manjšega dela zemljišča z Mestno občino Ljubljana (MOL) ta poskuša s tožbo od Tau Projekta doseči plačilo dogovorjene razlike v ceni v višini več kot milijona evrov. Toda možnosti za pozitiven izid tožbe v korist MOL so pičle, saj naj bi občina zamudila zakonski rok za izterjavo terjatev.

V avstrijskem Hypu, kjer so financirali Tau Projekt in gradnjo trgovskih centrov Qlandia, se po besedah Stepena dogovarjajo z Moserjem in Messnerjem, kako bosta poskrbela za poplačilo preteklih dolgov. V prvi vrsti naj bi se dogovarjali o poplačilu bistveno višjih dolgov na Hrvaškem, hrvaška formula pa bo veljala tudi za poplačilo dolgov slovenskemu Hypu. Moser in Messner si za dogovor prizadevata tudi zato, ker sta bili njuni avstrijski družbi AM PS Immobilienverwaltungs in WM PS Immobilienverwaltungs porok pri najemu posojil pri Skupini Hypo v Sloveniji, ocenjuje poznavalec razmer, ki ni želel biti imenovan.