»Vprašanja niso dovoljena in bodo nemudoma prekinjena,« je zbranim novinarjem ukazala Taja Kordigel, na Mestni občini Maribor zadolžena za stike z javnostmi. V mestni hiši takoj prilagodijo običaje, če gre za visok obisk. Tokrat so raven demokratičnosti komuniciranja prilagodili gostu z Daljnega vzhoda.

Novinarji bi nedvomno vedeli, kaj vprašati predsednika upravnega odbora Shihlien Energy Technology in predsednika uprave Taiwan Glass Group (TG) PS Lina o njegovih načrtih v zvezi z gradnjo tovarne baterij v Mariboru. Informacije, ki jih je o tej naložbi doslej posredovalo županstvo, so namreč vse prej kot prepričljive.

Kot je znano, župan Andrej Fištravec veliko stavi na privabljanje gospodarstvenikov v Maribor. In prav na Kitajskem jih najintenzivneje iščejo županovi svetovalci iz volilnega štaba, ki so to milijardno ljudsko republiko obiskali že štirikrat, zadnje potovanje pa je občane stalo več kot 20.000 evrov. A ta strošek naj bi se večkrat povrnil, trdijo Fištravčevi, ki so že v začetku leta napovedali gradnjo baterij za avtomobilsko industrijo in shranjevanje elektrike v domovih, ki naj bi zaposlovala 300 ljudi.

Podjetja ne poznajo niti lokalni strokovnjaki

S tem v zvezi so podpisali pismo o nameri s Shihlien Apex Huaian Technology, ki naj bi se lotilo naložbe, za katero so občinarji najprej hoteli nameniti svoje nepremičnine na območju poslovne cone Tezno. Kmalu se je izkazalo, da bi za to bilo treba spremeniti zazidalni načrt, zagotoviti vodovarstveno soglasje, obenem pa bi vlaganje občinske zemlje v neki zasebni projekt utegnilo pomeniti nedovoljeno državno pomoč. Zato so začeli iskati nove lokacije, med drugim v Melju, na območju nekdanje tekstilne tovarne MTT. Iščejo približno 7000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, primerno za proizvodnjo baterij.

Poizvedovanja o tem, kakšno je (finančno) ozadje Shihlien Apex Huaian Technology, so bila doslej neuspešna. Izkazalo se je, da je to neko povsem anonimno podjetje. Ob napovedi projekta je postal radoveden tudi nekdanji župan Maribora in rektor Univerze v Mariboru Alojz Križman, ki se je nekoč kot inženir precej ukvarjal s proizvodnjo akumulatorjev v mariborskem podjetju Vesna in je bil avtor številnih razvojnih projektov.

Križman se je spomnil dr. Hongquing Lou, ki je nekoč študirala v Mariboru, leta 1988 pa je bil njen mentor pri doktorski disertaciji. Pisal ji je na Kitajsko in jo prosil, ali mu lahko priskrbi več informacij o podjetju. »Med stotinami proizvajalcev baterij na Kitajskem ni našla podjetja s tem imenom, ki bi proizvajalo baterije,« je zapisal Križman v svojem pismu bralcev.

Dodatna pojasnila si je obetal od Fištravčevega svetovalca Marka Kovačiča in od župana. »Zainteresirana javnost in Mariborčanke in Mariborčani bodo imeli priložnost dobiti informacije in odgovore na svoja vprašanja ter razmišljanja iz prve roke,« mu je odpisal župan.

»Prva roka« je potemtakem PS Lin. Županova napoved se je izkazala kot ničvredna. Namesto koraka k večji transparentnosti so se Fištravčevi raje skrili za komunikacijski kitajski zid. Lin je v suhoparni izjavi v nerazumljivi angleščini sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih vložili 15 milijonov evrov in zagotovili 300 delovnih mest. »Ko bomo podpisali kakšne pogodbe, vas bomo o tem obvestili,« je dodal župan.

Prihodki v strmem padcu

Nekaj več informacij so zatem sporočili iz županovega kabineta. Sedemdesetletni PS Lin je predsednik uprave družbe Taiwan Glass (TG) Group s sedežem na otoku Tajvan. Podjetje, ki bo letos obeležilo 50-letnico obstoja, se prvenstveno ukvarja s proizvodnjo stekla. Iz konsolidiranih bilanc za leto 2011 izhaja, da je tajvanska skupina ustvarila približno 1,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov in prislužila dobrih 170.000 dolarjev čistega dobička. Vsi poslovni kazalci so bili v letu 2012 izrazito negativni, zaradi česar je vrednost delnice padla za več kot petino.

V občinskem gradivu piše, da je TG Group na Kitajskem doslej vložila 60 milijard dolarjev, kjer ima ta čas 21 tovarn in podjetij. Omenjeni znesek glede na poslovne izide deluje prenapihnjen. Iz objavljenih bilanc za leto 2011 namreč izhaja, da skupna vrednost vseh dosedanjih naložb TG Group znaša nekaj več kot milijardo evrov. Družbe Shihlien Apex Huaian Technology na svoji spletni strani ne omenjajo nikjer, tudi izdelave baterij za avtomobilsko industrijo ni na seznamu njihovih produktov ali projektov, ki jih načrtujejo v letošnjem letu.