»Dejstvo je, da je bilo pri zaslišanju uprave glede njihovega delovanja ugotovljeno, da je razdeljena, dva proti dva,« je pojasnila predsednica nadzornega sveta in dodala, da je šlo za situacijo, ki je »na žalost upravi oz. predsedniku uprave ni uspelo preseči«.

Agonija je končana

Gašpar Mišič je, kot je poudaril, ponosen na svoj prispevek k razvoju Luke Koper, z razrešitvijo pa da se je končala »vsakomesečna agonija razreševanja predsednika uprave«.

»Glede na celotno situacijo čutim olajšanje, kajti ni bilo enostavno delati in sprejeti družbo v stanju, kot je bila, nekaj let brez stabilne in popolne uprave, in doseči takšne poslovne rezultate. Vrednost delnice in tržna kapitalizacija družbe sta se podvojili,« je dejal.

Poslovni rezultati za lani in za prva dva meseca letos, s katerimi se je danes seznanil nadzorni svet, so po besedah prve nadzornice »dobri, boljši od načrtovanih, čeprav so bili načrti postavljeni zelo ambiciozno«.

Za seboj puščam dobre poslovne rezultate

Gašpar Mišič je dodal, da so zabeležili rekordne rezultate v zadnjem četrtletju lani, pa tudi v prvem letošnjem. »Za seboj puščam dobre poslovne rezultate,« je poudaril.

Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa so ga nadzorniki danes razrešili. To, da poslovni rezultati ne štejejo oz. štejejo manj, kot so mnenja nekaterih članov uprave brez ustrezne podlage, pa je nekaj drugega, je dejal Gašpar Mišič in dodal: »V to se ne bom spuščal. Nadzorni svet je suveren.«

Zakaj so zamenjali prejšnjo upravo?

Prva nadzornica je na vprašanje, kako je možno, da so poslovni rezultati nad pričakovanji, če uprava ne bi bila stabilna, odvrnila, da bi se verjetno morali vprašati, za kaj so zamenjali prejšnjo upravo. Rezultati, dobri ali slabi, se pokažejo šele čez nekaj časa in ne morejo biti rezultat dela zadnjih 14 dni, je dejala.

Za Gašparja Mišiča veliko pove tudi glasovanje nadzornikov. Štirje so bili namreč za, štirje pa proti razrešitvi Gašparja Mišiča, medtem ko se je eden vzdržal. Ključen je bil glas Žnidaršič Kranjčeve, ki ima večjo težo.

Čeprav so nadzorniki o razrešitvi glasovali že okoli 17. ure, pa so morali razrešiti dilemo okoli izida glasovanja glede na statut družbe v povezavi z zakonom o gospodarskih družbah. Po neuradnih informacijah so pridobili mnenja šestih pravnikov.

Po pojasnilih prve nadzornice so več časa porabili, ker so preverjeli pravne osnove, poslovnik in zakon o gospodarskih družbah, kako je v tem primeru, glede na to, da je bil statut pred kratkim spremenjen.

Luka Koper je stabilna družba

»Luka Koper je družba, ki je stabilna in dolgoročno lahko dosega dobre rezultate. Škodimo ji, če stalno spreminjamo vodenje uprave, nadzornega sveta ...« je dejala Žnidaršič Kranjčeva.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za zamenjavo Gašparja Mišiča, in ne za koga drugega (član uprave za finance Jože Jaklin je v pismu nadzornikom namreč nanizal več očitkov zoper Gašparja Mišiča, med drugim, da krši poslovnik in znotraj uprave sprejema odločitve s preglasovanjem, pa je odgovorila, da je za vodenje in sodelovanje uprave odgovoren njen predsednik.

»Če bi šlo za politično menjavo, potem bi moral biti namesto mene za predsednika nadzornikov imenovati nekoga drugega, ne mene,« pa je odvrnila na vprašanje, če je šlo pri zamenjavi Gašparja Mišiča za politično menjavo.

Novak je imenovan za predsednika uprave, a so nadzorniki sprejeli sklep, da bo kadrovska komisija z pozivom zbirala kandidata in Novaka nadomestila pred poletjem.

Jaklin po besedah Žnidaršič Kranjčeve ostaja član uprave.

Na vprašanje, kdaj bodo uredili kadrovsko vprašanje tako, da bo podjetje stabilno, je prva nadzornica odgovorila, da so si postavili cilj, da do konca junija, kar je bila tudi Novakova želja, da dolgoročno stabiliziramo upravo.

Stare protestno zapustil sejo

»Protestno zapuščam sejo, na kateri se ponovno uprizarja linč proti Gašparju Gašparju Mišiču, in to zelo neokusen linč, ki sta ga skonstruirala predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc in član uprave za finance Jeklin,« je bil ob odhodu s seje oster Stare.

Kršitev poslovnika

Jeklin je v pismu nadzornikom zoper Gašparja Mišiča navedel več očitkov, med drugim, da krši poslovnik in znotraj uprave sprejema odločitve s preglasovanjem.

Današnja seja nadzornikov, ki utegne trajati še kar nekaj časa, je prva po uveljavitvi sprememb statuta družbe, ki nadzornikom poenostavljajo postopek razrešitve predsednika in članov uprave.

Razrešiti so ga želeli že januarja

Delničarji Luke Koper so na marčni skupščini namreč sprejeli spremembe statuta družbe, po katerih bi bila med drugim za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu člana uprave oziroma predsednika uprave ali delavskega direktorja potrebna navzočnost vsaj polovice, torej petih od skupno devetih nadzornikov, namesto dosedanjih dveh tretjin oziroma šestih članov nadzornega sveta.

Nadzorniki so želeli Mišiča po aferi, ko je vozil pod vplivom alkohola, razrešiti že januarja, a o tem niso mogli glasovati, saj je bilo na glasovanju prisotnih le pet nadzornikov, predstavnikov kapitala, ni pa bilo predstavnice lokalne skupnosti Sabine Mozetič in treh nadzornikov iz vrst zaposlenih.

Mišič poudarja, da Luka pod njegovim vodstvom dobro posluje

Ugibanja o razrešitvi Gašparja Mišiča so glasna, vse odkar se je nekdanji državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek septembra zavihtel na čelo Luke Koper, stopnjevala pa so se po tem, ko so ga policisti ustavili vinjenega za volanom.

Gašpar Mišič sicer ves čas poudarja, da Luka pod njegovim vodstvom dobro posluje. Ob nedavni odločitvi koprske občine, da ne bo vložila izpodbojne tožbe in bo tako omogočila uveljavitev sprememb statuta Luke, pa je Gašpar Mišič izrazil prepričanje, da lahko zgolj dobri rezultati poslovanja sodijo o njegovi prihodnosti na položaju predsednika uprave.