"Stanja z bankami in Dursom so usklajena na dan 22. aprila, sredstva so odobrena, projekt je v fazi izvedbe, vendar je realizacija kompleksna, ker so bile potrebne številne uskladitve stanj z bankami, zato nismo uspeli do konca marca, kot smo načrtovali," je pojasnila Lukančičeva.

Dodala je, da so se tudi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo dogovorili o vračilu denarja za delavce, za katere so dobili subvencijo, a so jih odpustili, pogodbo o obročnem odplačilu pa so podpisali pred desetimi dnevi.

Lukančičeva, ki je na sodišču nastopala kot pooblaščenka Aha Mure, je pred začetkom naroka predstavila projekt za poplačilo dolgov bankam in Dursu, sodniku Francu Granfolu je predala pismo o nameri nemškega investicijskega sklada Peacock AG, katerega direktor je Torsten Schuppenhauer, ter predlagala odlog naroka, ker bi bilo po njenih besedah škoda, če bi se začel v tej fazi.

Državna pravobranilka Katja Toth, ki je zastopala Durs, je zahtevala nekaj pojasnil o skladu in resničnosti navedb. Potem ko je Lukančičeva pristala, da umakne podrejeno zahtevo za odložitev odločanja o uvedbi stečajnega postopka, kar je zahtevala ob ugovoru na predlog za začetek stečajnega postopka, pa se je z odlogom strinjala.

Lukančičeva: Mečejo nam polena pod noge

Lukančičeva je tudi povedala, da ne razume nagajanj, ker da jim pri projektu mnogi mečejo polena pod noge, vse kar delajo v Aha Muri, pa je "dobro za Muro, Mursko Soboto in Slovenijo".

Davčna uprava je predlog za uvedbo stečaja Aha Mure na soboško okrožno sodišče vložila na začetku februarja, saj naj bi Dursu družba dolgovala okoli štiri milijone evrov. Lukančičeva pa že od konca lanskega leta pravi, da je našla nemškega partnerja, ki bo poplačal obveznosti do bank in zagotovil obratni kapital za celotno skupino v višini 60 milijonov evrov.

Durs predloga za uvedbo stečaja ni umaknil, čeprav so na na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo menili, da je "treba do konca finančnega prestrukturiranja zamrzniti stečajna opravila Aha Mure", ker so pogajanja o odkupu terjatev od bank v sklepni etapi, z uspešno izvedbo tega refinanciranja obveznosti pa bodo zagotovljene razmere, da Aha Mura deluje v bodoče v predvidenem obsegu poslovanja s 1150 zaposlenimi.