America Movil pod vodstvom mehiškega magnata Carlosa Slima namreč nadzoruje 26,8-odstotni delež v avstrijskem telekomu, avstrijska država prek državnega podjetja Österreichische Industrieholding (ÖIAG) pa 28,4-odstotni delež.

America Movil namerava prek družbe Carso Telecom v prevzemni ponudbi za vse preostale delnice, ki niso v njuni lasti ali v lasti ÖIAG in Telekoma Austria ponuditi 7,15 evra na delnico.

Delničarski sporazum, vključno s predvideno prevzemno ponudbo, bo sicer stopil v veljavo šele potem, ko bodo transakcijo odobrili pristojni regulatorni organi, piše v sporočilu za javnost, danes objavljenem na spletni strani avstrijskega telekoma, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski mobilni operater Simobil.

"Pogajanja z ÖIAG so bila intenzivna, vendar konstruktivna in profesionalna. Glavni cilj obeh strani je bil nadaljnji razvoj in prihodnost Telekoma Austria," je ob najavi dogovora povedal glavni izvršni direktor družbe America Movil Daniel Hajj Aboumrad.

Sindikat zaposlenih v podjetju je po najavi dogovora sporočil, da so imeli predstavniki zaposlenih le en dan časa za proučitev dogovora.

Glavni izvršni direktor avstrijskega telekoma Hannes Ametsreiter je medtem izrazil zadovoljstvo nad jasno predanostjo obeh ključnih delničarjev Telekomu Austria, ki sta jo pokazala s podpisom delničarskega sporazuma.

"To v prvi vrsti pomeni kontinuiteto, saj sta se delničarja dogovorila za dolgoročno sodelovanje. Obenem pa to odpira novo poglavje v zgodovini našega podjetja, ki jo bomo skupaj z našimi delničarji oblikovali z velikim navdušenjem," je še povedal.

America Movil in ÖIAG sta se dogovorila, da bosta v primeru uspešnosti prevzemne ponudbe in odobritve transakcije s strani skupščine Telekoma Austria podprla dokapitalizacijo avstrijskega telekoma v višini ene milijarde evrov.

Okrepljen položaj

To bo okrepilo finančni položaj avstrijskega telekoma in mu omogočilo nadaljevanje naložb v infrastrukturo, raziskave in razvoj, nove produkte in storitve. Obenem bo podjetje lažje izkoristilo naložbene priložnosti v državah, v katerih že deluje, in drugih državah v Srednji in Vzhodni Evropi.

Omemba naložbenih priložnosti je zanimiva tudi za Slovenijo. Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil, ki je v lasti Telekoma Austria, se namreč že dlje časa zanima za prevzem kakšnega tekmeca na slovenskem trgu, po možnosti takšnega s fiksno infrastrukturo. Marca lani sta se med možnimi tarčami omenjala T-2 in Tušmobil.

S tem bi prišlo do dolgo napovedovane konsolidacije na slovenskem telekomunikacijskem trgu, na katerem vodilni delež pripada Telekomu Slovenije. Ta je v večinski lasti države, ki pa je sredi postopkov za prodajo svojega deleža v Telekomu.

Telekom Austria sicer trenutno deluje v Avstriji, Belorusiji, Bolgariji, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, Liechtensteinu in Sloveniji.

Celotna skupina Telekom Austria je imela konec leta 2013 približno 2,6 milijona naročnikov na fiksno telefonijo in 20,1 milijona uporabnikov mobilne telefonije. V celotnem lanskem letu je ustvarila 4,2 milijarde evrov prihodkov, zaposlovala pa je več kot 16.000 ljudi.

America Movil sodi med največje telekomunikacijske operaterje na svetu. Po podatkih z njihove uradne spletne strani so imeli konec septembra lani po vsem svetu več kot 333 milijonov uporabnikov, pri čemer jih 79,5 odstotka odpade na mobilno telefonijo, pri ostalih pa gre za naročnike fiksne telefonije, interneta in televizije.