Potem ko je kamniška Livarna Titan spomladi prešla od Cimosa v last direktorja družbe Draga Brenceta, so zaposleni vedno bolj zaskrbljeni zaradi razmer v družbi. Negotovost se je še povečala, ko je Brence pred dnevi odpustil prvega sindikalista družbe Jožeta Rijavca.

Medtem ko je bil za komentar Rijavec nedosegljiv, naj bi po naših informacijah Brence sprva ukinil njegovo delovno mesto, nato pa mu ponudil drugo z za dva tarifna razreda nižjo plačo. Takšen nespodoben predlog za Rijavca ni bil sprejemljiv. Kljub odpovedi delovnega razmerja je še vedno ostal prvi sindikalist družbe. Brenceta je Rijavec motil predvsem zato, ker ga je prepogosto opozarjal na nepravilnosti, med drugim s področja varnosti in zdravja pri delu, na neplačevanje nadur in podobno. Delovne razmere v družbi naj bi bile sicer na skrb zbujajoče nizki ravni.

Livarna Titan (do letos se je imenovala Cimos Titan), ki je lani v povprečju zaposlovala 170 delavcev, jih po naših informacijah zaposluje le še 120. Nekaj od njih se jih je upokojilo, drugim so se iztekle pogodbe za določen čas, 14 pa jih je Brence nedavno odpustil. Kakšne so sploh perspektive družbe oziroma ali ji bo uspelo dolgoročno preživeti, smo želeli vprašati Brenceta, vendar nas je po hitrem postopku odslovil, češ da je v tujini. Iz vrst zaposlenih pa prihajajo skrb zbujajoči podatki.

Ker naj bi v družbi, ki je specializirana za proizvodnjo ulitkov iz bele temper litine, letos občutno zvišali cene izdelkov, to vpliva na nižjo prodajo in kopičenje zalog. Obetaven posel naj bi bila izdelava sponk za delavske odre za enega od tujih naročnikov. Toda ta naj bi nedavno pošiljko blaga zaradi neustreznosti reklamiral. To ni niti presenetljivo, če upoštevamo, da povprečna starost proizvodnih strojev znaša kar 40 let.

Večinski lastniški delež Livarne Titan je Cimos pridobil leta 2000. Z izjemo leta 2004, ko je družba dosegla dobrih 80.000 evrov čistega dobička, je vsa preostala leta poslovala v rdečih številkah, pri čemer je izguba v nekaterih letih dosegala tudi po tri milijone evrov. Posledično se je negativni kapital, ki je konec lanskega leta dosegel že vrtoglavih 16 milijonov evrov, iz leta v leto zviševal. Prihodki od prodaje so se lani sicer zvišali za 11 odstotkov, na 9,6 milijona evrov, izguba pa se je znižala za 18 odstotkov, na 1,08 milijona evrov. Nazadnje je Cimos družbo reševal spomladi letos, ko je kar 18 milijonov evrov dolgov pretvoril v kapital.

Ker Livarna Titan v desetletju in več ni opravičila svojega obstoja na trgu, so se številni spraševali, zakaj jo je Brence kupil in kdo bi lahko stal za njim. Brence naj bi zanjo po naših informacijah odštel dobrih 300.000 evrov. Natančneje, od tega zneska naj bi 130.000 evrov nakazal Cimosu in prevzel 176.000 evrov dolgov do Cimosove hčerinske družbe v srbski Kikindi. Ali je te dolgove, ki naj bi v plačilo zapadli oktobra letos, poravnal, ni znano. Kupnina je vključevala le nakup proizvodne opreme, ne pa tudi nepremičnin, ki se skupaj razprostirajo na okrog 13.000 kvadratnih metrih. Za njih naj bi Brence Cimosu mesečno plačeval približno 10.000 evrov najemnine.