»Kaj je ime? To, čemur roža pravimo, dišalo bi prav tako lepo z imenom drugim,« je v Romeu in Juliji zapisal William Shakespeare.  No, kljub temu se je kakšnih 430 let kasneje oglasil še en slaven britanski klepač rim, legendarni beatle Paul McCartney. Ta je opozoril, da bi EU zakrivila hudo napako in povzročila škodo vegetarijancem, če bi prepovedala uporabo imen, kot sta vegetarijanski burger in veganska klobasa, za jedi na rastlinski osnovi.

Povod za glasbenikovo opozorilo je zrasel na zelniku francoske pridelovalke žita in desnosredinske evropske poslanke Celine Imart. Ta zagovarja stališče, da imajo besede, kot sta burger in klobasa, jasen pomen in tradicijo, za rastlinske nadomestke pa svetuje, da naj si proizvajalci zanje najdejo lastna imena.

»Zrezek ni samo oblika,« je Imartova prejšnji mesec povedala v intervjuju za Politico. »Ljudje jedo meso že od neolitika. Ta imena nosijo dediščino. Pripadajo kmetom.«

Prepričana je tudi, da bi omejitev oznak za vegetarijanske proizvajalce kupcem tudi pomagala razumeti razliko med pravim burgerjem in polpeto na rastlinski osnovi.

woman eating eating vegan meatless burger in restaurant during the day

»Zrezek ni samo oblika. Ljudje jedo meso že od neolitika. Ta imena nosijo dediščino. Pripadajo kmetom,« je prepričana francoska evropska poslanka Celine Imart. Foto: Getty Images

Nepotrebna sprememba?

Zmede sicer v praksi praviloma ni. Raziskave EU namreč kažejo, da potrošniki z razlikovanjem med vegansko polpeto in govejim burgerjem večinoma nimajo težav. Tudi v praksi se zdi, da je lažje pomotoma kupiti čevapčiče z mešanim mletim mesom namesto z govejim kot pa ponesreči kupiti vegetarijansko jed. Ta je običajno ovita v zeleno embalažo s poudarjeno besedico »VEGI«.

Podobno prepričanje o nepotrebnosti prepovedi imena so delili poslankini evropski strankarski kolegi iz Evropske ljudske stranke. Francozinja se kljub temu ni dala in je »v poklon tradiciji francoske živinoreje« prepoved poimenovanja dodala kot dopolnilo kmetijski reformi, ki je bila včeraj predmet razprav med evropskim parlamentom in svetom EU. Imartova je šla še korak dlje in na dan razprave zahtevala nove zaščite imen mesnih izdelkov, vključno z jetri in šunko.

Uradniki so dejali, da je Imartova začela ponovno odpirati elemente besedila, za katere so se pogajalci strinjali, da so že zaključeni, vključno z občutljivimi pravili za močne kmečke zadruge. Nato je načrtovala več možnih rezervnih rešitev glede mlečnih pogodb – kar je politično občutljivo vprašanje za mnoge države – a se ni odločila za jasno smer, za katero bi se lahko zavzela preostala ekipa parlamenta.

»Bilo je zelo burno,« je za Politico povedal neimenovani evropski uradnik. Ker se strani nista mogli uskladiti, pa se je razprava končala brez dogovora. Tega bodo evropski politiki poskušali doseči januarja. Glede na potek dogodkov pa se zdi, da je bila zaščita mesnih izdelkov bolj orodje za doseganje nekega drugega cilja.

Če je vegetarijanska polpeta vegetarijanski burger in jo najdemo med drugimi burgerji, to veliko bolj normalizira vegetarijanstvo. Gre za alternativno jed, ne za alternativni slog življenja, ki dobi lastno stran v jedilniku.

Alternativna jed, ne alternativni življenjski slog

Za Paula McCartneyja, ki je kot slavni vegetarijanec celoten zaplet glede možne prepovedi poimenovanja vegi burger izpostavil širši javnosti, so takšne odločitve zelo pomembne. Tudi zato, ker je lastnik podjetja, ki prodaja vegetarijanske jedi in recepte.

»Določitev, da so burgerji in klobase 'rastlinski', 'vegetarijanski' ali 'veganski', bi morala biti dovolj, da razumni ljudje razumejo, kaj jedo,« je za The Times of London povedal nekdanji zvezdnik skupine The Beatles, ki je postal vegetarijanec leta 1975. »To spodbuja tudi stališča, ki so bistvena za naše zdravje in zdravje planeta.« 

Vegetarijanci naj bi se za izraz burger ali klobasa borili iz sentimentalnih in praktičnih razlogov. Če je vegetarijanska polpeta vegetarijanski burger in jo najdemo med drugimi burgerji, to veliko bolj normalizira vegetarijanstvo. Gre za alternativno jed, ne za alternativni slog življenja, ki dobi lastno stran v jedilniku.

Proizvajalci vegetarijanskih burgerjev, klobas in drugih jedi so prav tako prepričani, da njihova ciljna skupina niso zgolj vegetarijanci, temveč vsi, ki ne uživajo zgolj in izključno mesa. Z omejitvijo imena naj bi njihovi izdelki izgubili prepoznavnost. Kljub temu da roža pod drugim imenom še vedno diši enako, pa obstajajo tudi takšni, ki jim že samo ime burger pričara placebu podobne občutke sočnosti in užitka, ko ugriznejo v rastlinsko polpetko.

Priporočamo