»Iz njih je razvidno, da je bila v nepredelani kumaricah ugotovljena koncentracija paracetamola 28,6 mg/kg. Po izvedenem vzorčenju (28. avgusta 2025, op. p.) je uvoznik pošiljko kumaric zadržal v skladišču, kar pomeni, da očitno niso zašle v promet,« je pripomnila Nadja Škrk. Gre za 15,2 tone svežih kumaric, shranjenih v sodih v 3-odstotni ocetni kislini, ki jih bo uvoznik po njenih zagotovilih uničil.

Indijske kumare slovenskega porekla

Toda v nadaljevanju se je izkazalo, da je podjetje Ahac že prej uvozilo nepredelane kumarice drugega indijskega dobavitelja. Zdaj jih je dalo v analizo, ki je pokazala, da so bile prav tako obogatene s paracetamolom, vendar v manjši koncentraciji: 4,2 mg/kg. Ker so del teh kumar že predelali, zapakirali v 670-gramske kozarce in jih pod imenoma delikatesne kumarice v kisu Droga (podjetje Ahac je že skoraj petnajst let imetnik blagovne znamke Droga) in delikatesne kumarice v kisu Spar prodali trgovcem (Mercator Cash and Carry, Jager, Tuš in Spar), so dosegle tudi potrošnike, zato je začel Ahac 21. oktobra del teh izdelkov (podatki o umaknjenih lotih so objavljeni na spletni strani UVHVVR) preventivno umikati iz prometa, dokler ne bodo znani analizni rezultati dveh vzorcev Ahačevih vloženih kumaric, ki ju je na prodajnih policah odvzela inšpekcija.

UVHVVR je uporabnikom na svoji spletni strani svetovala, naj navedenih živil začasno ne uživajo, zamolčala pa, da so jih umaknili ravno zato, ker preverjajo, ali je nemara v njih paracetamol. Po navedbah Nadje Škrk bo podjetje Ahac skupaj uničilo dobrih trideset ton kumaric dveh indijskih dobaviteljev. Pri delikatesnih kumaricah v kisu, ki so predmet začasnega umika, piše, da gre za izdelke slovenskega porekla. Indijske kumarice, predelane in zapakirane pri nas, namreč dobijo slovenski potni list. Takšna je (zakonita) praksa tudi pri drugih živilskih izdelkih.

Ljubljana, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.Izjava za medije uprave za varno hrano glede zastrupitev s pijaco.Vodja sektorja za nadzor hrane na inspekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Skrk.Foto: STA

Nadja Škrk, vodja sektorja za nadzor hrane na UVHVVR, je napovedala, da bo inšpekcija odvzela vzorce tudi drugih kumar, ki so v prodaji, prav tako drugih vložnin. Želijo namreč preveriti, ali gre nemara za širšo prakso uporabe paracetamola. Foto: STA

Prisotnost paracetamola v hrani ni dovoljena

Prof. dr. Lucija Peterlin Mašič s katedre za farmacevtsko kemijo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani je za Dnevnik poudarila, da prisotnost paracetamola v živilskih izdelkih ni dovoljena in lahko pomeni tveganje za zdravje ljudi, še posebej pri dolgotrajnem uživanju in pri bolj občutljivih delih populacije. »V vzorcu indijskih kumar so določili prisotnost paracetamola v koncentraciji 28,6 mg/kg. Če predpostavimo scenarij, da odrasla oseba poje kilogram kumaric naenkrat, je izpostavljena 26 mg paracetamola. V eni tableti ga je običajno 500 mg, najvišji dovoljeni dnevni vnos pa je do 4000 mg. S tega stališča takšna enkratna izpostavljenost ne bi pomenila tveganja za zdravje. Učinkovina paracetamol je namenjena kratkotrajnemu zdravljenju bolečin in zniževanje telesne temperature. Če bi šlo za vsakodnevno dolgotrajno izpostavljenost, je tveganje težje določiti in bi lahko bilo večje zlasti pri starejših bolnikih, majhnih otrocih, bolnikih z boleznijo jeter in kroničnih alkoholikih,« je razložila prof. Lucija Peterlin Mašič.

Na vprašanje, kakšne količine paracetamola v hrani bi bile nevarne za zdravje ljudi, je profesorica Peterlin Mašič odgovorila: »Za odraslega človeka so čezmerni odmerki paracetamola običajno okoli 7,5–10 g naenkrat. To je približno 15–20 standardnih tablet (500 mg). Za otroke so ti odmerki nižji – približno 150 mg/kg telesne mase, kar pomeni, da lahko že manjše količine paracetamola povzročijo poškodbe jeter.«

Zdravilo za podaljšanje obstojnosti živil?

Postavlja se tudi vprašanje, kako se je paracetamol znašel v kumarah. »Podatek o njegovi koncentraciji kaže na namerno dodan paracetamol v termično neobdelane kumarice v ocetni kislini, namenjene nadaljnji predelavi. Sumimo lahko, da z namenom podaljšanja njihove uporabnosti,« je ocenila Peterlin-Mašičeva.

Pri delikatesnih kumaricah v kisu, ki so predmet začasnega umika, piše, da gre za izdelke slovenskega porekla. Indijske kumarice, predelane in zapakirane pri nas, namreč dobijo slovenski potni list. Takšna je (zakonita) praksa tudi pri drugih živilskih izdelkih.

Na UVHVVR razlogov za prisotnost paracetamola v živilih in njegovih morebitnih tehnoloških učinkov pri proizvodnji živil ne poznajo. O njegovem odkritju v kumaricah so obvestili evropsko komisijo, skupino za potvorbe živil, saj gre lahko za nedovoljeno prakso obdelave živil, ki naj bi jo izvajali v tretjih državah. »Podatki na spletu kažejo, da paracetamol živilom dodajajo v nekaterih afriških državah kot sredstvo za mehčanje živila, zlasti mesa,« je UVHVVR zapisala v sporočilu za javnost.

Na UVHVVR razlogov za prisotnost paracetamola v živilih in njegovih morebitnih tehnoloških učinkov pri proizvodnji živil ne poznajo.

Namesto konkretnih odgovorov PR-sporočilo podjetja Ahac

Tudi na vodstvo podjetja Ahac smo včeraj naslovili več vprašanj, nanašajočih se na sporne kumarice. Med drugim nas je zanimalo, koliko časa jih že uvažajo iz Indije in ali so se pri dobavitelju pozanimali, kako naj bi se v njih znašla zdravilna učinkovina paracetamol. So jo nemara uporabljali pri pridelavi kumar, je v njih prišla prek zemlje, vode …? Na naša vprašanja niso odgovorili, so pa pozno popoldan poslali PR-sporočilo, v katerem so zagotovili, »da so vsa živila, ki jih prodajamo ali proizvajamo, brez dvoma in dokazljivo varna za uživanje ter v celoti skladna z evropsko in slovensko zakonodajo o živilih«. Poudarili so tudi: »V konkretnem primeru nadzora UVHVVR se je izkazalo, da sistem varnosti hrane v Sloveniji deluje učinkovito. Pristojni organi so svoje delo opravili hitro in strokovno, sočasno z našimi analizami, ki smo jih opravili v tujih akreditiranih laboratorijih. Surovina tako ni prišla niti do proizvodnje.«

NIJZ: Ukrep umika in odpoklica izdelkov je nujen

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) smo vprašali, ali je lahko uživanje paracetamola tudi s hrano, ne le s tabletami, nevarno za zdravje ljudi. »Paracetamol je zdravilo, ki ga v hrani ne sme biti, ne glede na količino, zato je ukrep umika in odpoklica izdelkov nujen. Pri navedenih ostankih (28,6 mg/kg paracetamola, op. p.) ni tveganja za akutno toksičnost, za poškodbo jeter. Maksimalen dnevni odmerek je namreč 4 g. Je pa v konkretnem primeru problematična strupenost za ledvice, če bi kontaminirano živilo uživali dlje časa. Redna raba paracetamola, na primer pri bolnikih z bolečinami v sklepih, migreno ipd., lahko privede do odpovedi ledvic in posledično do zdravljenja s hemodializo ali presaditvijo ledvice,« so za Dnevnik pojasnili na NIJZ.

Dodajmo, da se zadnja trditev, da surovina ni prišla niti do proizvodnje, ne ujema s tem, kar je medijem povedala vodja sektorja za nadzor hrane na UVHVVR Nadja Škrk, ki je glede podjetja Ahac dejala: »Seznanili so nas tudi z rezultatom lastnega vzorčenja nepredelanih kumaric drugega indijskega dobavitelja. Tam so ugotovili, da je bil paracetamol prisoten v koncentraciji 4,2 mg. In ker je del teh kumaric že zašel v promet, so včeraj sprožili umik.«

Priporočamo