Mestni muzej Ljubljana bo med 21. in 22. septembrom gostil najboljše strokovnjake s področja kavne industrije, ki bodo na senzoričnih delavnicah, predavanjih in tekmovanjih ljubiteljem kave predstavili pomen kave na višji ravni. »Ljudje kavo pogosto dojemajo le kot napitek, ki ga potrebujejo zjutraj, da jih zbudi. Številni pa se ob tem ne zavedajo dodane vrednosti kave in vsega, kar nam kavna industrija ponuja,« je povedal direktor Ljubljana Coffee festivala Peter Ševič. Prepričan je, da tudi najbolje ocenjena vina na svetu ne sežejo do kolen kompleksnim okusom, ki jih lahko ima kava.
K pripravi festivala jih je gnal zaostanek na področju kavne industrije, ki so ga opazili v Sloveniji. »Ko smo pred desetimi leti začeli s ponudbo kavarne Stow, smo dejansko odprli celoten koncept pražarne, tovarne in akademije v Sloveniji. Takrat res majhno skupnost nam je z akademijo uspelo povečati. S festivalom pa želimo spodbuditi vse, ki delajo v industriji, da sledijo najvišjim standardom,« je dejal Ševič.
Najboljšim baristom nagrade
S festivalom želijo združiti celotno kavno industrijo – od lastnikov kavnih posestev do strokovnjakov s področja kave iz znanstvenih vod. Na predavanjih želijo združiti znanje največjih mednarodnih strokovnjakov iz kavne industrije, znanstvenikov in baristov svetovnih prvakov.
Dogajanje bo razdeljeno na več pomembnejših točk. Med njimi bodo senzorične sobe, ki bodo obiskovalcem omogočale, da spoznajo najbolj ekskluzivne kave z vsega sveta, ki jih vodijo vrhunski uvozniki kave. Najboljši se bodo lahko preizkusili v barista izzivu, na multidiscipliranem tekmovanju bodo na velikem odru prikazali ustvarjalnost, strast, znanje in spretnosti. Zmagovalec bo prejel 10.000 evrov nagrade. Mojstri risanja z mlekom na kavo bodo svoje znanje lahko pokazali na »knock out« turnirju, kjer bo najboljši prejel 3000 evrov nagrade.
Kava tudi v kulinariki
Obiskovalci bodo vstopnice za festival, ki bo potekal dva dneva, lahko kupili že konec tedna. Cena enodnevne vstopnice bo 20 evrov, dvodnevne pa 30 evrov. Kot je povedal direktor festivala Peter Ševič, za obiskovalce pripravljajo tudi več presenečenj, med drugim kulinarično druženje z znanim ljubljanskim chefom Janezom Bratovžem iz priznane restavracije JB in chefom Igorjem Jagodicem iz restavracije Strelec. »Ljudem želimo prikazati, da ima kava zelo velik vpliv tudi v visoki kulinariki,« je dejal Ševič.
Obiskovalcem bo svoje delo predstavljalo več ekspertov s kavnega področja. Da je kava lahko odlična sestavina tudi pri koktajlih in mešanih napitkih, bo s svojim delom poskušal prikazati svetovni prvak barist Martin Hudak s svojim dogodkom »mixology emporium«. Dogodki se bodo v šestih predelih zvrstili v petek in soboto med 10. in 19. uro.