Lastnika restavracije Lojzeta Čopa je novica o požaru ujela na družinskem dopustu na Hrvaškem. »Zjutraj ob 6.07 sem na telefon prejel klic varnostno-požarnega centra, da se je v gostišču sprožil požarni alarm. Ker smo bili z družino v tujini, sem nemudoma poklical domov mamo in ji sporočil o klicu. Mama je že med pogovorom stekla do objekta in ko je odprla vrata kuhinje, je takoj zaklicala v slušalko, da voha dim. Hip zatem pa je zakričala še, da gori,« pravi. Čop je takoj telefonsko obvestil tudi varnostno-požarni center in prosil za posredovanje gasilcev. »Podkumsko gasilsko društvo je imelo neverjeten odzivni čas, zgolj tri minute.« Pri gašenju sta pomagala tudi soseda in lastnikova mama Marija. Ko se je družina lastnika popoldne vrnila domov, je sledil drugi šok. »Najprej ob prizoru uničenih prostorov, opreme in materiala. Še največji šok, tokrat pozitiven, pa je bil odziv ljudi in zaposlenih. Pri gostišču je bilo že približno 30 ljudi, ki so si na vso moč prizadevali pomagati v boju s situacijo. Na pomoč je priskočilo toliko pridnih rok, da tega ne bom mogel nikoli pozabiti,« opisuje Čop.

Požar jim je uspelo omejiti in pogasiti. Po prvi, okvirni oceni je škode za vsaj 40 tisočakov. Uničene je precej opreme, delovnih pripomočkov, osmojene so stene in podobno, k sreči škoda ni še večja in predvsem je pomembno, da je ni skupil nihče od ljudi.

Pomoč stanovskih kolegov

Na pomoč Čopovim so se takoj odzvali tudi stanovski kolegi. Miran Ojsteršek, šef in lastnik gostišča Oštirka iz Celja, je predlagal, da s kuharskimi kolegi pripravijo dobrodelno kuharsko akcijo Chefi – na pomoč!. Tako bodo še v tem mesecu poleg njega in Čopa dobrodelno vrteli kuhalnice tudi mojstri Marko Pavčnik (Pavus, grad Laško, edini prejemnik letošnje Michelinove zvezdice), Branko Podmenik (BP kulinarika), Dejan Mastnak (Kulinarium), Iztok Gumzej (Garažna kuhna) in morda še kdo. Pridružilo se jim bo tudi nekaj vrhunskih slovenskih vinarjev.

Priporočamo