Hladilnik/zamrzovalnik

Optimalna temperatura v hladilniku je približno 4 stopinje Celzija, saj se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Višja pa ni priporočljiva, saj se hrana hitreje pokvari. Za zamrzovalne skrinje je priporočljiva temperatura od -25 do -15 stopinj Celzija. Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo porabo elektrike. Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem. Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz hladilnika vzamemo oziroma vanj položimo želena živila.

V hladilnik ali zamrzovalnik spada le ohlajena hrana, vanj dajemo le osušeno in ohlajeno hrano, sicer se hitreje tvori led, ki poveča porabo energije. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije. Redno odstranjujmo ledne obloge, saj močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in zelo povečajo porabo električne energije. Dotrajano tesnilo na vratih moramo takoj zamenjati, prav tako vedno preverimo, ali so vrata tesno zaprta.

Zamrzovalnika ne smemo postaviti na balkon ali v prostor, kjer lahko nanj sije sonce. Že če je v prostoru 21 namesto 20 stopinj Celzija, porabi naprava 6 odstotkov več električne energije. Hladilnih rešetk na zadnji strani ne smemo pokriti, saj s tem zmanjšamo učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oziroma zamrzovalnika. Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije.

Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izbiramo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare.

Pralni stroj

Pri nakupu pralnega stroja izberimo takega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije, priporočamo takega, ki ima varčne programe pranja.

Perilo perimo le tedaj, ko ga je za poln boben, sicer izberimo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 odstotkov. Uporabljajmo energijsko varčne programe, za denimo normalno umazano belo bombažno perilo izberemo poseben program pri 60 stopinjah Celzija (razen tekstila za bolnike in dojenčke) - pri tem prihranimo do 40 odstotkov električne energije. Izberimo kakovostnejši pralni prašek, ki omogoča pranje perila pri nižji temperaturi. Razen pri izredno umazanem perilu lahko predpranje izpustimo, porabo električne energije tako zmanjšamo vsaj za 10 odstotkov. Vključujmo stroj v času nižje tarife električne energije.

Z uporabo primernih kemičnih sredstev lahko sami preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.

Če imamo na razpolago alternativni vir energije (sončno energijo), se odločimo za nakup stroja s priključkom na toplo vodo. Tak stroj ima poseben varnostni ventil, ki preprečuje vdor prevroče vode v boben. Pri tem prihranimo do 50 odstotkov stroškov.

Pri pranju porabimo do 90 odstotkov električne energije za ogrevanje vode, čeprav lahko pri nižjih temperaturah enako učinkovito operemo skoraj vsa oblačila. Pranje pri 60 stopinjah Celzija porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 stopinjah Celzija.

Pomivalni stroj

Primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da pri ročnem pomivanju lahko porabimo do 4-krat več vode (in električne energije) kot v sodobnem pomivalnem stroju. Pri tem velja omeniti, da lahko pomivanje posode v številčnejših gospodinjstvih pomivalcu vzame celo uro, kar je velika izguba časa. Če vse to upoštevamo, ugotovimo, da nam lahko pomivalni stroj že v približno dveh letih privarčuje stroške nakupa.

Pri nakupu stroja se odločimo za takega, ki spada med energijsko varčne in ima vgrajen varčni program pomivanja. Pomivalni stroj poženemo le tedaj, ko je primerno poln.

Če uporabimo kakovosten prašek, lahko posodo dobro operemo že s krajšim programom in pri nižji temperaturi.

Če vztrajate pri ročnem pomivanju posode, ne porabljajte vode po nepotrebnem. Pipo zapirajte vsakič, ko vode neposredno ne potrebujete.

Štedilnik in kuhanje 

Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre. Električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, da se jed speče do konca.

Kadar je le mogoče, uporabljajmo tako imenovani ekonom lonec. Količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika. Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo. Izbirajmo kuhalno posodo iz materialov, ki omogočajo dobro toplotno prevodnost in enakomerno porazdelitev toplote.

Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak.

Pri starejših pečicah redno preverjajmo tesnjenje vrat. Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih.

Vrat pečice ne odpirajmo po nepotrebnem, saj s tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo porabo električne energije.

Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga čim pogosteje uporabljajmo, saj omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je od 20 do 40 stopinj Celzija nižja. Če je le mogoče, pecimo več jedi hkrati.

Za odtalitev zamrznjenih jedi raje uporabljajmo mikrovalovno pečico, če jo imamo na razpolago. Jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še bolje pa v mikrovalovnih pečicah.

Poraba električne energije je pri novejših modelih pečic manjša, kar je rezultat toplotne izolacije, boljšega tesnjenja in večkratne zasteklitve vrat.

Za opekanje opečenih kruhkov porabimo v pečici trikrat več električne energije kot v opekaču, zato je ne uporabljajmo za pripravo manjših porcij. Izkoristek navadnih električnih plošč je komaj 50-odstoten. Dosti boljše so avtomatske plošče in steklokeramične plošče (halogenski grelniki), še bolj ekonomična pa je raba plinskih štedilnikov in steklokeramičnih indukcijskih plošč.

Likalnik

Perilo razvrščajmo po tipih blaga. Najprej likajmo občutljiva oblačila, za katera zadostuje nižja temperatura, nato pa tista, ki zahtevajo višjo temperaturo. Z likalniki na paro hitreje in bolje likamo, zato nam prihranijo čas in električno energijo. Med daljšimi odmori likalnik izklopimo.

Sesalnik

Pri sesalnikih velja, da velika električna moč (več kot en kilovat) navadno še ni zagotovilo za uspešno sesanje, zato se pri nakupu novega sesalnika raje odločimo za takega, ki ima aktiven način vsesavanja (posebne vrteče krtače, stepalna glava in podobno).

Vir: spletna stran kampanje Energija.si

Priporočamo