V planinskih deželah, kakršna je naša, v kuhinji ne moremo mimo skute. V naših krajih poznamo predvsem dve osnovni vrsti – običajno domačo skuto, pridobljeno iz skisanega mleka, in albuminsko oziroma sirarsko, pridobljeno iz sirotke, ki je slajša in še posebno primerna za pripravo nekaterih sladic. Obstaja pa tudi tretja vrsta skute, kajžarska ali planšarska. Izdelajo jo iz kislega mleka, zrna pa večkrat sperejo z vodo in jim na koncu primešajo še smetano. V trgovini jo največkrat najdemo pod angleškim imenom »cottage cheese«. Skuta je tako okusno, vsestransko uporabno, zdravo, lahko in razmeroma poceni živilo, da si zasluži častno mesto v našem vsakodnevnem jedilniku. Vsebuje veliko polnovrednih beljakovin, ki enakovredno nadomeščajo beljakovine iz mesa in jajc, kar znajo še posebej ceniti vegetarijanci. Skuta poleg tega vsebuje zelo malo maščobe, tudi manj kot en sam odstotek, zato pa veliko beljakovin in drugih hranljivih snovi. Kadar jo kupujemo denimo na tržnici, je dobro vedeti, da sveža skuta v nobenem primeru ne sme biti kisla in ne sme pogreniti, vse to se zgodi šele odsluženim primerkom.
Pečeni šampinjoni, nadevani s skuto in okrašeni z rožmarinom
Skuta je zdrava valuta
Priporočamo
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Samostojni obrok ali predjed
Hačapuri ali bogata gruzijska pogača s sirom
SKRIVNOSTNA SLOVENIJA
Še vedno iščejo znano slovensko lepotico, ki je izginila v reki
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×