Ena tistih italijanskih jedi, ob katerih se sladokuscem začnejo cediti sline, so kaneloni. Ampak treba je takoj povedati, da imajo kaneloni, kakršne imamo v mislih, bolj malo skupnega z istoimensko zadevo, kakršno je mogoče naročiti v številnih naših gostilnah in menzah, kjer kuharji »kanelone« pripravljajo tako, da spečejo palačinke in jih nadevajo s »pregledom tedna«, jih spanirajo in ocvrejo. Njihovo ime izvira iz latinske besede canna, kar pomeni trsje ali kanela, torej cevčice stebla te rastline. Kako in kje natanko so kaneloni nastali, ni povsem jasno, znani pa so zapisi o njih iz poznega devetnajstega stoletja. Nekateri viri z nastankom kanelonov povezujejo italijanskega kuharja Nicolo Federica, ki naj bi to specialiteto razvil v svoji kuhinji v zelo priljubljeni neapeljski restavraciji. Od tam naj bi se jed razširila po vsem svetu, celo v Latinsko Ameriko, kjer se je nekoliko križala s tortiljami… Izvirni kaneloni imajo obliko cevi z dolžino osem do deset centimetrov, tradicionalno so napolnjeni z mleto teletino, špinačo in sirom, preliti s paradižnikovo omako in posuti s sirom ter gratinirani. Morda vam teknejo po tokratnem receptu.
Nevsakdanji kaneloni z račjim konfitom, kandirano hruško ter ocvrtim cmokom, nadevanim z račjimi jetri in tartufi.
Pardon, kanelon
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×