Vroča čokolada ima dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega več kot tri tisoč let v preteklost. Foto: iStock
Vadym Petrochenko
Foto: iStock
Tabitazn
Foto: iStock
DEBBY LOWE
Foto: iStock
EyeEm Mobile GmbH
Vroča čokolada ima dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega več kot tri tisoč let v preteklost. Foto: iStock
Od klasike do razkošja: pet receptov za vročo čokolado
Vroča čokolada ima dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega več kot tri tisoč let v preteklost. Njeni prvi znani uživalci so bili Olmeki, Maji in Azteki pa so kakav častili kot sveto živilo.
25. 12. 2025, 08.00
vl
Pijačo, imenovano xocolātl, so pripravljali kot gosto, grenko in začinjeno zmes. Uporabljali so jo izključno za obrede, pomembne družbene dogodke in celo kot plačilno sredstvo. Verjeli so, da ta božanska pijača daje moč, energijo in jasnost uma – prepričanje, ki se je ohranilo in prenašalo skozi stoletja.
Foto: iStock
V Evropo je kakav prišel v 16. stoletju po španskih osvajanjih Srednje Amerike. Sprva je bil dostopen le plemstvu, saj je bil izjemno drag. Evropejci so pijači dodali sladkor in jo segrevali, s čimer so ustvarili predhodnico današnje vroče čokolade. V 17. in 18. stoletju so se po Parizu in Londonu začele odpirati čokoladnice, kjer je pitje čokolade postalo svojevrsten družabni obred, podoben pitju kave ali čaja. Tako se je vroča čokolada razširila po celini in postala del kulinarične tradicije številnih kultur.
Ne glede na to, ali imate radi klasične okuse, praznične note, veganske različice ali razkošne kombinacije z rumom in lešnikim – nadaljujte z branjem, saj vam prinašamo pet receptov za domačo vročo čokolado.
Luksuzna vroča čokolada s penicami
Za prave ljubitelje čokolade ponujamo preprost recept bogatega okusa, ki je pripravljen v le nekaj minutah. Pri tem receptu lahko uporabite temno ali mlečno čokolado, odvisno od tega, ali želite intenzivnejši ali nežnejši okus.
Sestavine
600 ml mleka
142 ml sladke smetane
100 g nasekljane čokolade
Priprava
V lonec vlijte mleko in smetano ter dodajte nasekljano čokolado. Na rahli temperaturi segrevajte do vrenja, ves čas mešajte s penovko, dokler zmes ni popolnoma gladka. Postrezite v skodelicah in okrasite z mini penicami ter naribano čokolado.
Nasvet: poskusite z dodatkom dveh do treh žličk brendija.
Veganska vroča čokolada (z ovsenim mlekom)
Kremasta, aromatična in nežna – popolna izbira za vse, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.
Sestavine
500 ml ovsenega mleka
100 g veganske temne čokolade, drobno nasekljane
1 majhna cimetova palčka (neobvezno)
2 zmečkana zelena stroka kardamoma (neobvezno)
1/2 žlice javorjevega sirupa (neobvezno)
Priprava
Vse sestavine dajte v manjši lonec in jih segrevajte na nizki temperaturi, pogosto premešajte, dokler se čokolada ne stopi. Če ste dodali začimbe, jih pred serviranjem odstranite.
Foto: iStock
Praznična mentolova vroča čokolada
Čokolada in meta, popolna kombinacija okusov.
Sestavine
200 g nalomljene temne čokolade
600 ml mleka
150 ml smetane (sladke ali kisle)
sladkor po okusu
ekstrakt mete ali čokoladice after eight
Priprava
V lonec dajte čokolado in mleko ter počasi segrevajte ob mešanju, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. Segrevajte, dokler se ne začne rahlo kaditi, nato odstavite z ognja in vmešajte smetano ter nekaj kapljic metinega ekstrakta. Če uporabljate čokoladice after eight, jih dodajte že na začetku skupaj z mlekom.
Nasvet: recept zadostuje za šest skodelic vroče čokolade.
Foto: iStock
Vroča čokolada z lešniki in stepeno smetano
Kremasta, bogata in razkošna – posladek v kozarcu.
Sestavine
50 ml sladke smetane
1 žlička čokoladno-lešnikovega namaza (na primer nutelle)
150 ml polnomastnega mleka
25 g nasekljane mlečne čokolade
25 ml lešnikovega likerja
1 žlička praženih sesekljanih lešnikov
Priprava
Smetano stepite in vanjo nežno vmešajte čokoladno-lešnikov namaz. Mleko segrejte do rahlega vrenja, odstavite z ognja in dodajte čokolado. Mešajte, dokler se ne stopi, nato na kratko vrnite na ogenj in vmešajte lešnikov liker.
Nalijte v skodelico, dodajte stepeno smetano in posujte s praženimi lešniki.
Vroča čokolada s slano karamelo in rumom
Prava zimska poslastica, ki se ji je težko upreti – z dotikom alkohola, slane karamele in toplega mlečnega okusa.
Sestavine
25 ml temnega ruma
2 žlički goste karamele
150 ml polnomastnega mleka
50 g nasekljane mlečne čokolade
Priprava
V manjši skodelici zmešajte rum in karamelo, da dobite gladko zmes. Mleko segrejte do rahlega vrenja. Odstavite z ognja, dodajte nasekljano čokolado in mešajte, dokler se ne stopi. Na kratko vrnite na ogenj, da se ponovno segreje, nato vmešajte rumovo karamelo in dodajte ščepec grobe morske soli. Nalijte v skodelico in takoj postrezite.