Kdor se v pomladnih dneh poda mimo kakšne tržnice z domačo zelenjavo in če ni zaradi muhastega vremena prehlajen, zagotovo zazna imenitni vonj povsem sveže mlade čebule. To je namreč prvovrstna delikatesa, primerna za pripravo karseda raznoterih jedi. Še zlasti je cenjeno njeno zelenje, dokler je povsem sveže in čvrsto. Še dobro, da tega ne ve prav vsakdo, sicer bi bilo pozneje v letu kaj težko dobiti zrele gomolje, sladokusci bi namreč ves pridelek vselej pozobali že zarana. Imenitno aromatično mlado zeleno listje nekateri nevedni vrtičkarji celo zametujejo, namesto da bi ga uporabili za zdrave in okusne spomladanske jedi. Po drugi strani pa je tudi največjim tradicionalistom dobro znano, da se takšna čebula krasno poda k jedem z žara na prvih spomladanskih piknikih, v to pa je zajet celoten repertoar, od nežnih in lahkih špargljev prek krompirja do pečenih piščancev, kotletov, čevapčičev in pleskavic. Ampak tu se ne smemo ustaviti. Povsem mlada čebula s svojimi potenciali sega tudi daleč v visoko kuhinjo najbolj cenjenih mojstrov.
Mlada čebula z zelenjem vred se poda tudi v luksuzen klubski sendvič s srednje popečenim govejim filejem, gorčico ter popečenimi rezinami jabolka in ananasa.
Mlada čebula diši do Kabula
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×