Po vrtovih v tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. O njem smo pisali že pred nekaj leti, ampak jed je v tem času kot naročena in bi bilo škoda, da se nanjo ne bi spomnili večkrat. Izvira iz Provanse in Nice, torej z jugovzhoda Francije, njeno ime pa pomeni nekaj takšnega kot nametanka, pretresenka. Glavne sestavine izvirne oblike jedi so paradižnik, česen, čebula, bučke in jajčevci, ki v tem času zorijo kot za stavo, papriko pa so ji dodali pozneje, saj so jed poznali, še preden so evropski morjeplovci naleteli na Ameriko. Ratatouille, kot se imenuje v izvirniku, je izjemno priljubljena francoska jed oziroma priloga k težjim jedem, pri kateri je najpomembnejša pisana izbira zelenjave, med katero nikakor ne sme manjkati veliko čebule in česna. Zlasti slednji med Provansalci velja kot najpomembnejša sestavina. Pripravimo ga lahko na preprostejši način, brez umetelnega zlaganja, ampak tokrat vam ponujamo recept za nekoliko zapletenejši način, ki bo s svojo slikovito podobo navdušil ob vsaki jedi z žara, enako pa se bo izkazal tudi s testeninami ali polento.
Francozi ratatuj najpogosteje zložijo v keramični ali litoželezni emajlirani pekač.
Klasični ratatuj: umetelno zložen in slasten
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×