Špageti karbonara so precej priljubljena in dokaj enostavna jed. Naročiti se jo da celo v gostilnah dvomljivega slovesa, ampak bo tudi rezultat na krožniku dvomljiv. Ponekod pri nas to jed posrečeno prevajajo kot špageti po oglaričino ali po oglarsko, kakršen je tudi dobesedni prevod. Obstajajo številne teorije, od kod ime, ki utegne biti celo mlajše kot jed sama. Nekateri trdijo, da so jed nekoč dejansko pripravljali oglarji, bolj verjetno pa je, da gre za razmeroma sodobno jed, ki izvira iz okolice Rima. Prvič je bila opisana leta 1950 v italijanski La Stampi kot jed, priljubljena med ameriškimi oficirji po osvoboditvi Rima leta 1944. Opisali so jo kot rimsko jed, ki so jo Italijani pripravljali iz jajc in pancete, s katerimi so jih zalagali ameriški vojaki. Jed je bila leta 1954 vključena tudi v angleško kuharsko knjigo Italian Food avtorice Elizabeth David, medtem ko je v kuharici La Cucina Romana Ade Boni iz leta 1930 ni. To zanesljivo pomeni, da jedi pred drugo svetovno vojno niso poznali. Karbonaro, dopolnjeno s sezonskimi lisičkami, lahko pripravite po tokratnem receptu.
Tradicionalna karbonara ni videti kot kup v smetani utopljenih špagetov s koščki mesa. Panceta naj bo tenko narezana in hrustljavo popečena, v sredo gnezda špagetov pa lahko položite jajčno lupino z obveznim surovim rumenjakom, ki ga jedec sam zmeša s še vročimi špageti na segretem krožniku, da nastane krema.
Karbonara nima para
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×