Uporabite velik lonec
Da bodo testenine na koncu zares okusne, je treba pametne odločitve sprejemati že na začetku. Pomembno je, da je v loncu dovolj vode, da testenine v njej plavajo. V nasprotnem primeru bo voda izparela, v loncu pa bodo ostale lepljive testenine, pišejo na portalu Smithsonian.com.
Vodo izdatno posolite
Dodajanje soli v vodo je izjemnega pomena za okus. Pomembno je tudi, da vodo solite tik preden zavre, saj bodo tako testenine med kuhanjem sol absorbirale, obrok pa bo tako boljšega okusa.
V vodo ne dodajajte olja
Olivno olje naj bi preprečilo, da se testenine zlepijo skupaj, a v resnici lahko testeninam naredi več škode kot koristi. Ker je voda gostejša od olja, olje plava na vodi, zato gredo testenine, ko odlijemo vodo, skozi plast olja, zaradi česar omaka testenin ne bo prepojila, saj bodo te »premazane« s plastjo olja.
Voda naj vre
Ne bodite neučakani. Ko testenine vsujete v lonec, naj voda v njem vre. Prvi stik testenin z vodo je ključen za teksturo končne jedi.
Mešajte
Zdi se zelo očitno, a na to lahko hitro pozabimo. Pomembno je, da vsebino lonca vsake toliko časa premešamo, da se testenine ne zlepijo skupaj in da se skuhajo enakomerno.
Čas kuhanja
Za najboljše odmerjanje časa kuhanja je izjemnega pomena poskušanje. Kuharski mojster Jacob Kenedy pravi, da je treba testenine poskušati v od 15 do 20 sekund trajajočih intervalih, štiri minute pred iztekom priporočenega časa kuhanja, ki ga najdemo na embalaži. Kuharski mojster Michael Chiarello pa priporoča, da je testenine, če jih želimo postreči z omako, iz vode najbolje vzeti štiri minute pred iztekom časa kuhanja, označenega na embalaži, navajajo na portalu Smithsonian.com.
Ne odlijte vse vode
Voda, v kateri so se kuhale testenine, je lahko odličen dodatek k omaki. Paziti je treba še, da testenin na suhem ne pustimo stati predolgo, saj se tako zlepijo skupaj.
Ne izpirajte kuhanih testenin
Dodajanje olja ni edini krivec, ki prepreči, da bi se omaka in testenine združile v okusno kulinarično harmonijo. Če sperete testenine, z njih sperete tudi škrob, ki je tisti, ki dela testenine okusne, in povzroči, da omaka testenine ustrezno prepoji, so še zapisali na portalu Smithsonian.com.