Po številnih vrstah svetovnih kuhinj, ki so v zadnjih desetletjih vsaj deloma prodrle tudi v naš prostor, vse pogosteje srečujemo tudi jedi z Bližnjega vzhoda. Ena takšnih je tudi šakšuka, po besedah Izraelcev najbolj izraelska jed, ki pa baje sploh ne izvira iz Izraela, temveč jo že od nekdaj poznajo številne judovske skupnosti iz Maroka, Grčije, Turčije, Libije… Ne glede na izvor in poreklo pa je šakšuka (njeno ime pomeni zmešati, pretresti) jed, ki se popolnoma sklada z našim podalpsko-sredozemsko-balkansko-panonskim okusom. Na las je namreč podobna satarašu z jajci. Še več, šakšuka je natanko to. Obenem pa bi jo težko ločili od madžarskega leča ali italijanske peperonate. Seveda z jajci, poširanimi ali pripravljenimi, kot narekuje recept. Vse omenjene jedi so v osnovi pripravljene iz pražene čebule, paradižnika in (tudi pekoče) paprike. Skoraj edino razliko poleg jajc naredijo začimbe, saj jed v Izraelu radi začinijo s koriandrom in kuminom, drugod pa s peteršiljem, timijanom, baziliko, origanom. Popotniški sladokusci to enostavno in poceni zelenjavno-jajčno enolončnico največkrat opišejo kot najokusnejši zajtrk Srednjega vzhoda.
Sočna poletna malica, ki je prav lahko tudi zajtrk, kosilo ali večerja.
Jajčno-zelenjavna enolončnica: šakšuka iz ponve kuka
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×